Knežević, Đurašković i Leposavić neće na sastanak s predsjednikom

Nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” pozvao Milatovića da prvo podnese ostavku na mjesto jednog od lidera PES-a, ali i da se obaveže da će uticati na Milojka Spajića da ne pođe sa DPS-om...

36050 pregleda 58 reakcija 54 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastaće se danas u Vili Gorica sa predstavnicima političkih partija koje učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima, kako bi razgovarali o ključnim temama za dalji razvoj Crne Gore.

Sastanku neće prisustvovati nosilac izborne liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, kao ni predvodnik liste Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković i Narodnog pokreta “Pravda za sve” Vladimir Leposavić.

Knežević je sa predizbornog skupa koalicije ZBCG u Pljevljima poručio Milatoviću da je zahvaljujući glasovima koalicije ZBCG i pozivu predsjedničkog kandidata Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića ostvario ubjedljivu pobjedu na predsjedničkim izborima nad kandidatom Demokratske partije socijalista (DPS) Milom Đukanovićem, i da neće prisustvovati sastanku na koji je pozvan.

“I zato želim da Vas obavijestim iz Pljevalja da sam ja sa razrednim straješinama završio davne ‘98. godine i da je moj razredni starješina, posljednji u životu, Vojislav Knežević i da ja ne želim novog razrednog starješinu Jakova Milatovića”.

Knežević je pozvao Milatovića da ako želi razgovor sa ZBCG, da prvo podnese ostavku na mjesto jednog od lidera Pokreta Evropa sad (PES), da se obaveže da će uticati na Milojka Spajića da ne pođe sa DPS-om, “jer svi vide u ovom trenutku šta rade ambasade, međunarodni faktor PES i DPS”.

“A kada pogledate listu PES-a i DPS-a, ne zna se ko je PES, a ko je DPS. To su naši uslovi za razgovor ali ne među petnaestoricom u krugu, nego oči u oči, među kamerama. Da obeća da neće slušati ambasade i da će Ustav i zakoni Crne Gore biti osnovno mjerilo tokom upravljanja njegovog predsjedničkog mandata”, rekao je Knežević.

Nikola Đurašković je u pisanom odgovoru Milatoviću poručio da se konsultacije obavljaju poslije, a ne prije održavanja izbora.

Milatović je u srijedu najavio da će u četvrtak svi nosioci izbornih lista za vanredne parlamentarne izbore 11. juna dobiti poziv za sastanak u ponedjeljak.

“Politički dijalog ću početi u ponedjeljak, a nastaviću ga i nakon izbora”, rekao je tada Milatović na konferenciji za medije sa američkim senatorima Krisom Marfijem i Gerijem Pitersom.

Državna izborna komisija (DIK) proglasila je 15 lista za izbore 11. juna.

Proglašene su liste “Narodne koalicije”, koju predvodi Dejan Vukšić, Socijaldemokratske partije (SDP) čiji je nosilac Nikola Đurašković, “Mi možemo”, koji predvodi Dragica Perović Ivanović. Utvrđena je i lista Pokreta za promjene (PzP) koju predvodi Nebojša Medojević, Narodnog pokreta “Pravda za sve” - Vladimir Leposavić, koalicije okupljene oko Demokratske partije socijalista (DPS) koju predvodi Danijel Živković, koalicije Demokrata i Građanskog pokreta (GP) URA čiji je nosilac Aleksa Bečić, lista Bošnjačke stranke (BS) koju predvodi Ervin Ibrahimović i lista Hrvatske građanske inicijative (HGI) - Adrijan Vuksanović.

Proglašene su i liste Pokreta Evropa sad (PES) - Milojko Spajić, koalicije “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) koju čine Nova, DNP i Radnička partija, saveza Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa, a koju predvodi Milan Knežević, te liste Albanskog foruma, gdje je prvi na listi Nik Đeljošaj. Utvrđena je i lista Albanske alijanse, koju predvodi Genci Nimanbegu i pokreta Preokret - Srđan Perić.

Odbijene su liste Crnogorske građanske akcije i “La casa de papel”.

Bonus video: