Koalicija "Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru": Kandidatkinje predstavile ženski dio kampanje

"Sa skupa je poručeno da je neophodna pojačana briga u društvu za ostvarivanje, unaprjeđenje i zaštitu prava žena, kao nedjeljivog i integralnog dijela ljudskih prava..."

3504 pregleda 3 komentar(a)
Sa događaka, Foto: Da mi možemo za građansku Crnu Goru
Sa događaka, Foto: Da mi možemo za građansku Crnu Goru

Na izbornoj listi koalicije "Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!", prvi put u istoriji parlamentarizma u Crnoj Gori, zastupljeno je čak 60 odsto žena, saopšteno je iz Građanskog pokreta "Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru".

Iz tog Pokreta su kazali da su njihove kandidatkinje predstavile u Podgorici ženski dio kampanje Pokreta i zainteresovane građanke upoznale sa dijelom programa koalicije koji se odnosi na unaprjeđenje položaja žena u našem društvu.

Programski ciljevi Pokreta, u domenu ženskih prava su:

1. Ravnopravno učešće i zastupljenost žena na mjestima na kojima se donose odluke u društvu, zakonodavnim i izvršnim organima vlasti, kao i organima upravljanja privrednih društava.

2. Donošenje izbornog zakonodavstva kojim će se omogućiti jednaka zastupljenost žena i muškaraca, minimum 50 odsto mjesta na izbornim listama, nasuprot kvoti od 30 odsto, kako je sada predviđeno u Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

3. Podsticanje i ohrabrivanje žena za prihvatanje političkog i javnog angažmana.

4. Osnaživanje postojećih i stvaranje novih institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost.

5. Ukidanje svih oblika diskriminacije i nejednakog postupanja prema ženama, od zakonodavnih okvira do pozicija u društvu.

6. Preduzimanje mjera i sprovođenje akcija za sprječavanje i eliminisanje svih oblika diskriminacije na polnoj osnovi, svih oblika nasilja nad ženama, nasilja u porodici i trgovine ženama.

7. Usklađivanje porodičnih i poslovnih obaveza zaposlene žene, kao i poboljšanje statusa žene domaćice odgovarajućim vrjednovanjem ženskog rada u kući.

8. Jednaku odgovornost muškaraca i žena u porodičnom životu, planiranju porodice i vaspitanju djece.

9. Promovisanje i upotrebu rodno osjetljivog jezika.

10. Unaprjeđivanje javne svijesti o značaju rodne ravnopravnosti.

11. Pridavanje posebnog značaja pravima mladih, te starijih žena, žena na selu i pripadnica nacionalnih manjina i osjetljivih grupa.

"Sa skupa je poručeno da je neophodna pojačana briga u društvu za ostvarivanje, unaprjeđenje i zaštitu prava žena, kao nedjeljivog i integralnog dijela ljudskih prava, za što će se Pokret zalagati znanjem i ekspertizom uspješnih i u karijerama ostvarenih žena i muškaraca koji djeluju na partnerskoj osnovi s ciljem stvaranja boljeg i pravednijeg društva za svaku našu građanku i građanina", piše u saopštenju.

Bonus video: