Pljevlja: Povučeni predlozi rješenja o imenovanju članova među kojima nema Bošnjaka

Jelovac je nedavno kazao da to što u odborima direktora i savjetima javnih ustanova nema Bošnjaka nije dobra praksa

5546 pregleda 4 komentar(a)
Sa sjednice lokalnog parlamenta, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Sa sjednice lokalnog parlamenta, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Na zahtjev predsjednika Opštine Pljevlja Darija Vraneša, juče su sa dnevnog reda sjednice lokalnog parlamenta, povučeni predlozi rješenja o imenovanju članova Odbora direktora i Savjeta opštinskih preduzeća i ustanova.

Vraneš nije obrazložio razlog zbog kojeg je to uradio.

Odbor za izbor i imenovanje Skupštine opštine Pljevlja 19. maja usvojio predlog rješenja o imenovanju predstavnika osnivača u Odbore direktora lokalnih preduzeća i Savjeta lokalnih ustanova, među kojima nema Bošnjaka, što je izazvalo oštre reakcije predstavnika ovog naroda.

Predsjednik Odbora za izbore i imenovanja pljevaljske Skupštine i odbornik Demokratskog fronta (DF) Božidar Jelovac je juče "Vijestima" kazao da odluke zbog toga nisu povučene već nisu stigli predlozi radnika za članove Odbora direktora i Savjeta.

Nova sjednica lokalnog parlamenta biće održana najvjerovatnije u petak.

Jelovac je nedavno kazao da to što u odborima direktora i savjetima javnih ustanova nema Bošnjaka nije dobra praksa.

Novu vlast u Pljevljima čine DF, Koalicija okupljena oko Demokrata, SNP-URA i Evropa sad.

"Kao pripadnik srpske nacionalnosti znam da ovakva praksa nije dobra, jer smo mi Srbi 30 godina bili progonjeni u Crnoj Gori i danas se javno i bez imalo stida govori kako srpske partije ne mogu učestvovati u izvršnoj vlasti u Crnoj Gori. I zato vjerujem da smo mi Srbi najzainteresovaniji da učešće u vlasti i zaposlenosti u državnim institucijama i ustanovama, kao i u opštinskim upravama, bude proporcionalno nacionalnoj zastupljenosti kako u opštinama, tako i na nivou države," rekao je on za "Vijesti".

Odbornik DPS-a Saša Ječmenica osporio je legitimitet izbora Odbora za izbor i imenovanje, ustvrdivši da se o tome nijesu izjasnili odbornici već da je takvu odluku donijela predsjednica Skupštine Jovana Tošić.

"Ovo je nezabilježen slučaj da je predsjednik parlamenta u ime odbornika donio odkluku", rekao je Ječmenica, koji je napustio sjednicu, ne želeći da učestvuje u njenom daljem radu.

Na predlog predsjednika opštine Darija Vraneša za poptredsjednika Opštine izabran je diplomirani ekonomista Darko Gazdić, član Pokreta Evropa sad.

Gazdić 23 godine radi u lokalnoj upravi.

Bonus video: