Svađalačke poruke zamijenjene pomirljivim: Predstavnici 12 izbornih lista nakon razgovora sa Milatovićem optimistični

Jučerašnji dijalog šefa države sa nosiocima izbornih lista prvi je takav u novijoj političkoj praksi.

27747 pregleda 6 komentar(a)
Učesnici jučerašnjih razgovora, Foto: BORIS PEJOVIC
Učesnici jučerašnjih razgovora, Foto: BORIS PEJOVIC

Uobičajene kritičke poruke dojučerašnjih saveznika Demokratske partije socijalista i Mila Đukanovića na račun onih koji su ih naslijedili na vlasti, zamijenile su juče, nakon sastanka nosilaca većine izbornih listi sa novim predsjednikom države Jakovom Milatovićem, pomirljive i optimistične.

Lideri Hrvatske građanske inicijative i Bošnjačke stranke Adrijan Vuksanović i Ervin Ibrahimović poručili su da je sastanak važan iskorak ka neophodnom društvenom konsenzusu i boljoj atmosferi.

Milatović je juče razgovarao sa nosiocima većine izbornih listi na parlamentarnim izborima, a njegov poziv na sastanak nijesu prihvatili čelnici koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, Socijaldemokratske partije Nikola Đurašković i Narodnog pokreta “Pravda za sve” Vladimir Leposavić. Knežević i Đurašković su pozvali Milatovića da podnese ostavku na partijsku funkciju, a Knežević je aludirao i na navodno buduću saradnju Pokreta Evropa sad (čiji je Milatović zamjenik predsjednika) i DPS-a.

Šef države je nakon sastanka rekao da je za napredak neophodan dijalog koji je ključan kako bi se prevazišle prepreke koje su trenutno uska grla u razvoju Crne Gore. Posebno u dijelu, dodao je, koje se tiče pravosuđa, ali i društvene kohezije, održivog ekonomskog modela...

Na pitanje zašto je pozvao na sastanak prije izbora, odgovorio je da je ovo što su počeli mnogo veće od parlamentarne većine i Vlade. “Ovo je fokus na društvenu koheziju u Crnoj Gori koja može doći pokretanjem unutrašnjeg dijaloga”, rekao je Milatović.

Jučerašnji dijalog šefa države sa nosiocima izbornih lista prvi je takav u novijoj političkoj praksi.

Ervin Ibrahimović, koji je u predsjedničkoj kampanji podržao Đukanovića, kazao je da ga je ohrabrio sastanak, jer su, kako je ocijenio, političari spremni da naprave važan iskorak kada je u pitanju opšti društveni konsenzus o važnim pitanjima. “... Gajim određeni optimizam da ćemo u narednom periodu nastaviti sa ovakvim inicijativama i pokazati kao političari zrelost”, rekao je.

Adrijan Vuksanović je poručio da ovakvi razgovori mogu kreirati atmosferu bez tenzija i da se predizborna kampanja odvija drugačije nego što se naviklo. “...Svjesni da se suočavamo sa velikim brojem kriza i da nam je jedan oblik zajedništva, bar minimalnog potreban da bismo bili uspješni na tom putu”, rekao je.

Ibrahimović i Vuksanović podsjetili na potreban društveni konsenzus
Ibrahimović i Vuksanović podsjetili na potreban društveni konsenzusfoto: Boris Pejović

Sastanku su prisustvovali predstavnici 12 izbornih lista. Osim Ibrahimovića i Vuksanovića, tu su bili nosioci lista Demokrata i GP URA Aleksa Bečić i Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević, predstavnik DPS-a Abaz Dizdarević, nosilac liste “Narodne koalicije” Dejan Vukšić, PES-a Milojko Spajić, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, “Preokreta” Srđan Perić, nosilac liste Albanske alijanse Genci Nimanbegu, Albanskog foruma Nik Đeljošaj i nositeljka liste “Mi možemo” Dragica Perović Ivanović.

Milojko Spajić najavio je konsultacije i nakon izbora, procijenivši da će oni biti, kako je rekao, najjača politička snaga koja će formirati vladu.

Aleksa Bečić je prenio predsjedniku, kako je kazao, da očekuje da se poštuje Kodeks o fer kampanji, da nakon 11. juna Crna Gora brzo dobije stabilnu Vladu i parlamentarnu većinu, kao i da se dođe do konsenzusa oko imenovanja u pravosuđu.

Perić je, kako je naveo, tražio da Milatović pozove Vladu da obustavi funkcionersku kampanju, medije da ne favorizuju četiri liste i da podnese ostavku u partiji.

Genci Nimanbegu kazao je da je na sastanku prenio jasnu poruku, da Albanska alijansa želi dijalog i ne žele da se problemi koji postoje stavljaju pod tepih.

Dejan Vukšić je kazao da su otvorili i neke teme koje su prisutne na političkoj sceni, “i za pola sata ili sat složili su se za mnogo stvari”.

Ostali učesnici nijesu davali izjave.

Novinarima dozvoljeno da čekaju u Vili Gorica

Reporteri su juče ishod političkog razgovora čekali u Vili Gorica, umjesto kao do sada - na kapiji državne rezidencije.

Nerijetko su novinari ispred Vile Gorica čekali po šest sati po kiši i vrućini, kao recimo tokom razgovora koje je organzovala Vlada Duška Markovića u vezi s osporavanim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Posljednji takav slučaj bio je razgovor skupštinskih klubova i Ustavnog odbora o izboru sudija Ustavnog suda, nakon koga niko nije želio ni da izađe pred novinare.

Bonus video: