Bošnjak: Sankcionisati vandalizam shodno zakonu, izgovorene riječi najvijača evociraju bolne uspomene

Prostor Zapadnog Balkana, pa i Crna Gora je, kako Bošnjak smatra, opterećen nasljeđem ratnih dešavanja

3798 pregleda 5 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Luka Zeković
Bošnjak, Foto: Luka Zeković

Masovno javno vrijeđanje i ponižavanje bilo kojeg naroda ili etničke grupe, kroz skandiranje i govor mržnje, ne može nikada voditi u prosperitet takvu masu, a ni društvo, koje opasnost te pojave ne prepozna na vrijeme i nađe adekvatnu strategiju za borbu protiv nje, kazala je potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branke Bošnjak.

Ona je, kako je saopšteno iz Skupštine, upozorila da navijačke grupe posljednih decenija sve više nude ultradesničarske, ekstremističke, dekadentne poruke, dodajuću da to zaprepašćava javnost.

"I ti zalutali mladići, možda i nesvjesni izopačenosti vlastite vandalske ćudi, povučeni psihologijom čopora i željom da negdje pripadaju, očigledno ne shvataju opasnost potpirivanja međunacionalne mržnje, kao ni ekstremizma usmjerog na manjinske vjerske grupe, evociranja dubokog bola kojeg nose u svom kolektivitetu, i na čije se rane ne smije sipati so", dodala je Bošnjak.

Prostor Zapadnog Balkana, pa i Crna Gora je, kako ona smatra, opterećen nasljeđem ratnih dešavanja.

"Posebno 90. – tih, a o tome najbolje svjedoči postojanje radikalizovanih grupa mladih ljudi, koje sportska dešavanja zloupotrebljavaju i koriste kao povod za destabilizovanje javnosti, posredstvom upravo onih nezacijeljenih trauma i slabosti društva, izazivajući sveopšti strah i nesigurnost", objasnila je Bonjak.

Prema njenom mišlenju, izgovorene riječi evociraju bolna sjećanja na događaje uništavanja jednog naroda.

"Postoje riječi koje se više ne smiju izgovarati, ponavljati, a koje smo imali prilike da čujemo u navijačkom zastiđu i teroru (monstruoznim parolama), i koje ne samo da podstiču podjele aktuelnog političkog i socijalnog trenutka, već evociraju bolna sjećanja na događaje", kazala je Bošnjak.

Zato, kako kaže, treba sankcionisati vandalizam shodno zakonu.

" Moramo poslati poruku da će multietnička i multivjerska, skladna Crna Gora, biti osnovna vrijednost na našem daljem putu napretka, a nasilje, govor i djelo mržnje prepušteni zakonskoj regulativi i svim raspoloživim sredstvima u cilju očuvanja mira i stabilnosti", zaključila je Bošnjak.

Bonus video: