Bečić i Abazović u Rožajama: Došlo je vrijeme ekonomske slobode

Sloboda naroda zavisi od "hrabrosti koju u sebi posjeduju građani", kazao je Bečić na predizbornom skupu u Rožajama

5881 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Abazović i Bečić u Rožajama, Foto: Demokratska Crna Gora
Abazović i Bečić u Rožajama, Foto: Demokratska Crna Gora

Ove dvije ipo godine su pokazale da je sve ono sa čime su nas plašili posljednjih 20 i 30 godina bila magla politika, odnosno politika kojom bi čuvali svoje stečene limenke, koverte, vjertroelektrane, koncesije, milione, avione, kazao je nosilac liste "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji" i lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

On je, kako je saopšteno iz te koalicije, na skupu u Rožajama poručio da je došlo vrijeme slobode, ističući ekonomsku slobodu, za koju smatra da su građani osjetili u protekle dvije ipo godine.

"Svađali su vas i plašili samo da bi vas 'čerupali'. Ne zaboravite, nijeste prije 30. avgusta ni ovdje u Rožajama imali ni dječije dodatke, ni besplatne udžbenike, ni naknade majkama, ni ovoliko veće plate, ni ovoliko veće penzije, ni 9 puta veće naknade za novorođenu djecu ni duplo veće staračke naknade, ni veće naknade za invalidninu, ni mnogo čega drugoga", naglasio je Bečić.

Bečić na predizbornom skupu u Rožajama
Bečić na predizbornom skupu u Rožajamafoto: Demokratska Crna Gora

Svega je toga prije 30. avgusta, kako kaže, bilo mnogo manje ili ga uopšte nije bilo.

"Ali je zato bilo za škaljarski klan, za kavački klan, za prvu familiju, za sina prve familije, za sestru prve familije, za brata prve familije i za mnoge druge koji su ušli u politiku sa džemperima i bez ikakvog porodičnog bogatstva",istakao je Bečić.

Dodao je da sloboda naroda zavisi od "hrabrosti koju u sebi posjeduju građani".

"Hrabri ste samo onoliko koliko ste slobodni. Ako neko izgubi slobodu tu više nema ni hrabrosti. Čim vi dođete do toga da morate nekog da pitate za mišljenje prije nego nešto kažete, tu nema ni hrabrosti ni slobode. Mi služimo samo vama, narodu Rožaja i Crne Gore", rekao je Bečić na skupu u Rožajama.

Kazao je da će zaštititi radničku klasu, te dodao da se sa njima više niko neće "igrati" ili ih ugnjetavati.

"Svi privatnici su dobrodošli, svim privatnicima ćemo pomoći, ali ćemo ući u privatna preduzeća da vidimo da li se poštuju radnička prava", zaključio je Bečić.

Prisutnima se obratio i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović koji je u svom govoru naveo da će fokus 44. Vlade Crne Gore biti na tome da se oživi sjever države uz pomoć razvojnih projekata.

Abazović na predizbornom skupu u Rožajama
Abazović na predizbornom skupu u Rožajamafoto: Demokratska Crna Gora

On je, kako se navodi, najavio gradnju velike solarne elektrane na teritoriji Opštine Rožaje, kao i razvijanje novih tehnologija u sferi stočarstva.

"Osim toga, radićemo i na izgradnji puteva. Za zaobilaznicu je već odvojen jedan dio sredstava, ali se ona mora kompletirati. Važna stavka je i ski centar Hajla, za koji su i ovim budžetom predviđena sredstva. Hajla je skriveni biser Crne Gore, kao i Bogićevica, gdje takođe treba graditi ski centar. Da bismo ih izgradili treba nam bolja regionalna povezanost, prvo sa Kosovom, treba da osposobimo put koji sada nije u funkciji, a postoji. Kroz EU fondove, možemo zajedno izgraditi i dugo spominjani tunel. Uz izgradnju autoputa i tunela Lubnice koji povezuje Kolašin i Andrijevicu, ovaj kraj će zaživjeti. Cilj je da se otvaramo ka drugima, to je velika perspektiva za biznis", rekao je Abazović.

Lider URE predložio je i rješenje za Gornji Ibar, koje podrazumijeva uklanjanje objekata u ruševnom stanju u centru Rožaja i izgradnju, po želji Rožajaca i Rožajki, novog kvarta na tom mjestu.

"Mi ćemo od Rožaja napraviti mjesto u koje se dolazi, a ne iz kojeg se odlazi. Priče o tome da se narušava građanski karakter ne stoje, i to se pokazalo u prethodnom periodu", dodao je Abazović.

Naveo je da je njihov cilj građanska Crna Gora u Evropskoj uniji (EU).

"Koalicija "Hrabro se broji" ostvariće odličan rezultat i nastaviti vrijedno da radi kao glavni stub sljedeće, stabilne, evropske Vlade. Treba da iskoristimo naše resurse, sačuvamo šume i razbijemo monopole. Mi ne pričamo bajke, već predlažemo realna rješenja", zaključio je Abazović.

Bonus video: