SDP: Evropska praksa govori da predsjednik ne može biti član partije, predložićemo izmjene zakona

„On možda i ima dobre namjere, ali za našu kuću su od dobrih namjera važniji dobri zakoni. Evropa nam pokazuje šta je dobar zakon i praksa. Ne postoji zemlja koja ovako bira predsjednika, a da mu poslije dopušta da ostane član partije“ ističu u SDP-u

12650 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

U gotovo svim evropskim državama predsjedniku je zabranjeno da obnaša partijske funkcije ili čak da bude običan član partije.

To je pokazala je analiza evropskih zemalja u kojima se predsjednici biraju direktno na izborima, a koju je uradila Socijaldemokratska partija pripremila (SDP) iz koje poručuju da se predsjednik Crne Gore Jakov Milatović već prve nedjelje svog mandata uključio u kampanju.

Tako je, kazali su, u Finskoj, Austriji, Irskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Litvaniji.

"U Sloveniji to nije stvar zakona, već demokratske prakse i pristojnosti. Slične zakone imaju i zemlje koje ne biraju direktno predsjednika na izborima, već u skupštini, poput Njemačke i Italije. Od zemalja regiona, samo Srbija ima suprotnu praksu i tamo predsjednik ima partijsku funkciju i moć", navodi se u saopštenju.

SDP analiza predsjednika
foto: SDP

U SDP-u ističu kako poštuju predsjednika, njegovu funkciju i činjenicu da je za većinu građana Crne Gore on dobar izbor.

„On možda i ima dobre namjere, ali za našu kuću su od dobrih namjera važniji dobri zakoni. Evropa nam pokazuje šta je dobar zakon i praksa. Ne postoji zemlja koja ovako bira predsjednika, a da mu poslije dopušta da ostane član partije“ ističu u SDP-u.

Dodaju da moć jako brzo otkrije kakav je čovjek.

"Eto, već u prvoj nedjelji naš predsjednik se uključio u kampanju, a sjutra mu možda partijski šef sugeriše i mandatara. Nagledali smo se takvih petljanja zadnjih 30 godina i zato je vrijeme da velike riječi zamjene djela. Građanima je puna kapa partijskih poslušnika u javnoj upravi, a kamoli na mjestu predsjednika. Predsjednik mora biti nezavisan od partijske politike i izaći iz članstva. Eto mu prilike da uvede evropsku praksu sad i odmah“, napominju u SDP-u.

Poručuju da će, ukoliko Milatović to ne prepozna sam, odmah na početku zasijedanja nove Skupštine predložiti izmjene Zakona o Predsjedniku.

"Time bi se malim, ali simbolički važnim korakom, naša kuća Crna Gora približila Evropskoj uniji".

Bonus video: