Dajković: Novi zakon o legalizaciji objekata može imati katastrofalne posljedice

"Ukoliko ovaj zakon bude izglasan Crna Gora će se vrlo brzo suočiti sa hiljadama naloga za rušenje kuća kojih, prema zvaničnim procjenama Monstata, ima oko šezdeset hiljada", kazao je Dajković

6551 pregleda 20 reakcija 11 komentar(a)
Vladislav Dajković, Foto: Slobodna Crna Gora
Vladislav Dajković, Foto: Slobodna Crna Gora

Predsjednik Slobodne Crne Gore i kandidat sa liste "Narodna koalicija - Složno i tačka", Vladislav Dajković kazao je da novi zakon o legalizaciji objekata može imati katastrofalne posljedice, saopšteno iz ove koalicije.

"Kao Odbornik u Skupštini Glavnog grada, ali i kao neko ko se dominantno bavio pitanjem legalizacije bespravno sagrađenih objekata, osnovano smatram da predlog novog Zakona o legalizaciji koji je predstavila ministarka Ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković može imati katastrofalne posljedice po cjelokupno crnogorsko društvo", navodi se u saopštenju Slobodne Crne Gore.

Ključni novitet u novom predlogu zakona, kazao je Dajković, jeste predviđena kazna rušenja objekata, čak i onih koji su osnovno mjesto stanovanja porodica, ukoliko vlasnik u roku od šest mjeseci ne pokrene proces legalizacije.

"Uz to, prema nacrtu zakona o legalizaciji, građani bi morali dodatno da plaćaju i naknadu za ''urbanu sanaciju'' koju određuje opština u kojoj se objekat nalazi", navodi se u saopštenju.

Ova dva noviteta su, kazao je Dajković, neodrživa minimum po dva osnova:

"Basnoslovno visoke cijene metra kvadratnog za placeve na kojima se nalaze bespravno sagrađeni objekti, koje su apsolutno neprihvatljive za većinu vlasnika kojima je to jedino, odnosno osnovno mjesto za život. i

Prema njegovim riječimana, na Malom brdu se cijena zemljišta kreće oko 132 eura po metru kvadratnom, iako se to zemljište vodi kao kamenjar.

Drugi razlog je, kako se navodi, situacija u vezi sa naknadom za ''urbanu sanaciju''.

"Naknada koju bi vlasnici izdvajali za opštinu je nelogična, jer su uglavnom ti vlasnici sami opremali svoju životnu okolinu, počevši od finansiranja puteva, dovođenje struje i vode, ali i drugih tehničkih uslova koji pružaju uslove dostojne čovjeka", dodao je dajković.

Tom logikom bi, kazao je on, opštine trebale da plaćaju nadoknade vlasnicima koji su gradili, primjera radi, putnu infrastrukturu u tim naseljima.

Posljedice ovakvog nacrta zakona, dodaje se u saopštenju, mogu izazvati pravi ekonomsko-socijalni zemljotres u Crnoj Gori.

"Na bazi razgovora sa mještanima većine podgoričkih ilegalnih naselja, mogao sam da zaključim da vlasnici pomenutih objekata jesu voljni da plate zemlju na kojoj žive, ali ne po nerealnim cjenovnicima i drugim otežavajućim uslovima", kazao je Dajković navodi se u saopštenju Slobodne Crne Gore.

Ukoliko ovaj zakon bude izglasan, dodao je on, Crna Gora će se vrlo brzo suočiti sa hiljadama naloga za rušenje kuća kojih, prema zvaničnim procjenama Monstata, ima oko šezdeset hiljada, a prema nezvaničnim podacima barem trećinu više od tog broja.

"Prostom računicom dolazimo do frapantnog podatka, ili bolje reći – zaključka da će skoro dvije stotine hiljada građana Crne Gore biti pogođeno ovim zakonom koji može izazvati tektonske posljedice, pa i socijalne nemire", navodi se u saopštenju.

Pozivam nadležno ministarstvo, kazao je Dajković, ali i ministarku da preispitaju nacrt zakona o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata i da na prvo mjesto stave interese građana, a ne interese opštinske i državne birokratije.

Bonus video: