Knežević: Neće nam više prijetiti progonima i traktorima, sad smo jedinstveni

Protest podrške Srbima na Kosovu, u organizaciji koalicije "Za budućnost Crne Gore" u Nikšiću

37783 pregleda 59 reakcija 57 komentar(a)
Foto: Za budućnost Crne Gore
Foto: Za budućnost Crne Gore

Nosilac koalicione liste "Za budućnost Crne Gore", predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, poručio je na večerašnjem skupu podrške Srbima na Kosovu, u Nikšiću, da Srbima više niko neće prijetiti "progonima, pogromima i traktorima, jer smo sada složni, jedinstveni".

Skup je počeo oko 20 sati na Trgu Šaka Petrovića, a okupljeni su se potom uputili u šetnju ulicama.

Okupljeni su, tokom šetnje nikšićkim ulicama, zapjevali i: "Od glave Zete, do grada Spuža, krvavi lanac vojske se pruža", pjesmu čiji dio glasi: "Leleču Turci, kukaju bule".

Tokom šetnje su se, u prenosu na Jutjub kanalu Radio-televizije Nikšić, mogle vidjeti zastave Rusije, Srbije, majice sa četničkim obilježjima i likom Vladimira Putina, trobojke sa crnogorskim grbom...

Skup je organizovala koalicija „Za budućnost Crne Gore“, koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Radnička partija. Prisutnima se, osim Kneževića, obratio lider NSD-a Andrija Mandić, kao i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

ZBCG litija Nikšić
foto: Za budućnost Crne Gore

Knežević kazao je "da smo kao narod dužni da odlučimo da li želimo da živimo u ambasadoristanu ili u Crnoj Gori“.

"Da li želimo da izvršavamo rukoljube u ambasadama, za kilo ministarske fotelje, dva deci heroina i 250 grama kokaina, ili ćemo da se krstimo pred našim ikonama, da pjevamo pjesme koje su pjevali naši preci, kada su oslobađali i Crnu Goru i Srbiju, i naše sveto Kosovo i Metohiju, naš Jerusalim, od viševjekovnih okupacija i vojski koje su harčile ovuda po prelijepoj Crnoj Gori", rekao je on.

"Ako je Kosovo njihovo", dodao je, "zašto nam ga traže svakog dana".

Bez zvona na Visokim Dečanima, kako je kazao, "ne mogu zvoniti zvona u Ostrogu i Cetinjskom manastiru".

Knežević je ponovio da bi, ukoliko koalicija koju predvodi osvojila 41 mandat na izborima, kao premijer prvo povukao priznanje Kosova.

"Naš psalam o Kosovu i Metohiji ispjevao je narod i on glasi - narod Crne Gore priznao te nije, Kosovo je srce Srbije", kazao je lider DNP-a.

Knežević je rekao da će večerašnjom šetnjom poslati "poruku za mir na Kosovu i Metohiji": "I našoj braći saopštiti - što god da odlučite, mi smo uz vas, ali više nam niko, nikad neće prijetiti progonima, pogromima i traktorima, jer smo sada složni, jedinstveni, rame uz rame. Svaka suza na Kosovu i Metohiji, suza je u Crnoj Gori i Srbiji", zaključio je on.

Okupljeni su, prilikom izlaska Mandića na binu, skandirali: "Vojvoda, vojvoda" i "Kosovo - Srbija", a kada je Mandić podsjetio na odluku Vlade Duška Markovića o priznanju Kosova, počeli su da uzvikuju: "Ustaša, ustaša".

ZBCG litija Nikšić
foto: Za budućnost Crne Gore

Mandić je kazao da su se okupili kako bi Srbima na Kosovu rekli da imaju podršku "čitave poštene i čojske Crne Gore".

"Svaka njihova suza je i naša suza, svaki pendrek koji udari po njihovoj, udario je i po našoj glavi. Svaki napad na njih je napad i na nas. Kao što su oni bili sa nama kad smo branili svetinje, mi smo dužni da pratimo ono što oni osmisle na Kosovu i Metohiji. Čitava Crna Gora misli kao mi - što god procijene naši sunarodnici, kakvu god odluku da donesu, treba da znaju da je srpski narod i čestita i poštena Crna Gora uz njih".

Kazao je da je Kosovo "srce svakog Srbina i svakog čestitog čovjeka sa ovih prostora".

"Važno je da vide da ovdje ljudi u Nikšiću daju masovnu podršku i ta podrška, naša srca i ljubav okrenuti su prema Kosovskoj Mitrovici, Pećkoj patrijaršiji, Dečanima, Gračanici, svim našim sunarodnicima koje volimo, poštujemo i spremni smo s njima, kao pravi hrišćani, da budemo i u dobru i u zlu", zaključio je Mandić.

Kovačević je rekao da Nikšić "nije nikada ćutao kada je bilo teško našem narodu na Kosmetu, pa neće ni sada".

"Šaljemo podršku koja treba da osnaži duh i krepkost našeg naroda, koji je ovih dana u teškim mukama, ali i u velikom podvigu na Kosovu i Metohiji", dodao je.

ZBCG litija Nikšić
foto: Za budućnost Crne Gore

Kovačević je odbio tvrdnje da večerašnjim skupom pokušavaju prikupiti političke poene.

"Ovdje smo zbog odgovornosti pred istorijom i jer treba da ojačamo političke snage koje hoće da se volja građana povodom Kosova i Metohije reflektuje i na državnu politiku. Volja građana Crne Gore je da je Kosovo Srbija i da Crna Gora ne treba da priznaje lažnu državu na teritoriji Srbije. Ta volja mora da dobije svoj politički izraz, ali ne u tragovima vanparlamentarnih listi koje neće preći cenzus na izborima, nego u snazi one liste koja ima stabilnu političku podršku, koju treba učiniti još većom, da bi mogla da ispostavi zahtjev nakon 11. juna, da se priznanje lažne države Kosovo od strane Crne Gore povuče", poručio je on.

"Tražimo da nama, koji činimo gro srpskih političkih snaga u Crnoj Gori, ojačate snagu do te mjere u kojoj ćemo moći da promijenimo sramnu politiku zvanične Crne Gore prema pitanju Kosova i Metohije", dodao je Kovačević.

Kazao je kako je neistina da bi to zaustavilo put države ka Evropskoj uniji. "Nastavićemo taj put bez ljage na obrazu", rekao je on.

Bonus video: