Opet zastave za izbornu upotrebu

Opozicija najavila smjenu i pokretanje odgovornosti predsjednika Opštine Pljevlja, funkcionera Nove, zbog tvrdnje da ubuduće za Dan nezavisnosti neće dozvoliti kićenje grada državnim zastavama

21765 pregleda 129 reakcija 125 komentar(a)
Vraneš, Foto: Goran Malidžan
Vraneš, Foto: Goran Malidžan

Iako se većina partija u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore okrenula ekonomskim temama, od mahanja zastavama se ipak nije odustalo, što svjedoče jučerašnja dešavanja u Pljevljima.

Predsjednik te opštine iz Nove srpske demokratije (Nove) Dario Vraneš naložio je isticanje srpskih zastava na lokalnim preduzećima i najavio da ubuduće na Dan nezavisnosti 21. maja neće ukrašavati grad državnim zastavama.

“Naredbu o isticanju trobojke donio sam poštujuću Ustav Crne Gore. Uopšte me ne zanimaju krivične prijave montenegrinskh ideologa politike Sekule Drljevića i njihove izopačene svijesti zasnovane na mržnji prema svemu srpskom. Ovo je njegoševska Crna Gora i na to se moraju navići”, rekao je “Vijestima” Vraneš.

To je kazao nakon najava opozicije da će protiv njega biti podnijeta krivična prijava i zatraženo razrješenje pošto je rekao da neće dozvoliti da se Pljevlja ukrase državnim zastavama, odnosno da se “grad 21. maja pretvara u cirkusku predstavu...” “Vi i vaši odlazeći ideolozi ste zauvijek otišli u istoriju ukrašavajući grad izraubovanim ulicama i trotoarima”, odgovorio je on, između ostalog, na pitanje odbronika Demokratske partije socijalista (DPS) Marka Tošića.

Vraneš je to rekao na jučerašnjoj sjednici lokalnog parlamenta, prije koje je naložio direktorima opštinskih javnih ustanova i preduzeća da na zgradama istaknu srpske trobojke.

U zahtjevu je naveo da je to u skladu sa članom 11 Zakonom o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola.

Tim članom je propisano da se u lokalnim samoupravama, u kojima, prema rezultatima posljednjeg popisa pripadnici manjinskog naroda ill druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo, na zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova čiji je osnivač opština, odnosno država, stalno vije i zastava manjinskog naroda.

Na posljednjem popisu stanovništva 2011. godine u Pljevljima se kao Srbi izjasnilo 57 odsto stanovnika, 24,34 odsto kao Crnogorci, 6,91 odsto kao Bošnjaci i 5,65 odsto kao Muslimani.

Zakonom o upotrebi nacionalnih simbola propisano je da zastavu utvrđuje odlukom savjet manjinskog naroda, a da saglasnost daje Vlada Crne Gore. “Vijesti” su ranije pitale Srpsko nacionalni vijeće da li je utvrđen izgled zastave, ali oni nijesu odgovorili, niti ta informacija postoji na njihovom sajtu.

“Vijesti” su juče pitale Ministarstvo kulture da li je u ovom slučaju prekršen zakon, ali odgovor do zaključenja lista nije stigao. I većina partija, koalicionih partnera Nove i Demokratske narodne partije u Pljevljima, nije bila voljna da komentariše odluku predsjednika Opštine.

Premijer Dritan Abazović (GP URA) rekao je, međutim, ono što je većina njih tvrdila neformalno. U pitanju je, kako je kazao, dio folklora. “Ne znam zašto ljudi nisu makar malo inovativni, svaki put pred izbore ista priča”.

Predsjednik Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije u Pljevljima Saša Grbović kazao je da se ta partija zalaže da trobojka kao tradicionalna zastava koja je bila u upotrebi u vrijeme kralja Nikole, bude istaknuta na svim objektima u Pljevljima.

“Nadamo se da će to biti način za cjelokupno pomirenje naroda u Crnoj Gori. Trobojka sa grbom bila je u upotrebi u Crnoj Gori do prije petnaestak godina kada je prisilno uklonjena”, rekao je Grbović.

Iz Pokreta Evropa sad u Pljevljima su kazali da oni nisu ovlašćeni da daju izjave i da je adresa za odgovore centrala stranke. Generalni sekretar PES-a Boris Pejović rekao je da oni neće komentraisati predizbornu kamanju drugih parlamentarnih lista i da su oni fokusuirani na svoj program.

“Samo ekonomija može ujediniti zemlju i svakog građanina učiniti zadovoljnim”, rekao je Pejović “Vijestima”.

Iz Demokratske Crne Gore u Pljevljima nisu odgovorili na pitanje “Vijesti”.

Opozicija proziva PES, Demokrate, GP URA zbog “bahatosti” Vraneša

Nosilac liste “SDP – Za našu kuću” Nikola Đurašković najavio je da će ta stranka podnijeti krivičnu prijavu protiv Vraneša zbog nepoštovanja države. Pored krivične odgovornosti, Vraneš treba, kako je rekao, da snosi i političku, ukoliko ima išta građansko, evropsko i crnogorsko u partijama koje su ga izabrale za predsjednika.

Đurašković zato očekuje da Demokrate, PES, URA i PZP pokrenu smjenu predsjednika opštine Pljevlja.

Potpredsjednik DPS-a Jefto Eraković najavio je da će, kako je rekao, zbog skandaloznog postupka Vraneša koji je javno saopštio da ne poštuje državu i državne praznike, pokrenuti hitnu inicijativu za njegovu smjenu.

Aleksandra Vuković (DPS) je na Tviteru napisala da se u crnogorskoj politici ne pamti ovakva bahatost jednoga funkcionera, koja je na ivici krivične odgovornosti.

Nikola Zirojević (Socijaldemokrate) poručio da od Vraneša ovakav stav i ne čudi, ali da očekuju jasno izjašnjenje njegovih partnera iz PES-a i Demokrata u vezi sa državnim praznikom. “Ako je u njihovim redovima ostalo imalo građanskog, ako prema ovoj državi imaju imalo, ne ljubavi, nego poštovanja, pozivamo ih da uskrate podršku Vranešu i prekinu praksu ponižavanja države”, dodao je.

Udruženje pravnika: Državni simboli nisu folklor

Državni simboli ne smiju biti tretirani kao “folklor” ili se činiti njihova povreda ili poruga, bez sankcionisanja svih onih koji čine nezakonitu radnju, posebno ako to dolazi od strane državnih organa ili organa jedinica lokalne samouprave, poručilo je Udruženje pravnika Crne Gore, čiji je predsjendik Branislav Radulović.

Dodali su da je Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti utvrđena njihova upotreba i zaštita, a da su u članu 29 propisane sankcije za nezakonito postpanje. Javna devastacija državih simbola ili odobravanje neustavnog i nezakonitog ponašanja u ovom ili bilo kojem drugom slučaju, navode, direktan je put da se uruši kompletan pravni sistem, autoritet države i osnovni ustavni princip o pravnoj državi zasnovanoj na vladavini prava.

Bonus video: