Ujedinili se zbog dijaspore i izbora

“Ujedinjenjem ispunjavamo očekivanja birača u Malesiji i zahtjeve dijaspore, posebno se izlazi u susret i željama Tirane i Prištine”
70 pregleda 2 komentar(a)
Đerđ Camaj, Vaselj Siništa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Đerđ Camaj, Vaselj Siništa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.09.2017. 05:25h

Predsjednici Albanske alternative (AA) Đerđ Camaj i Građanske inicijative (GI) Smailj Maljić Čunmuljaj potpisali su sporazum o ujedinjenju, čime je otvoren prostor za objedinjavanje te partije osam godina nakon raskola.

Camaj i Čunmuljaj, koji su na parlamentarnim izborima nastupali u suprotstavljenim koalicijama, potpisali su sporazum o ujedinjenju, navodeći da to čine na zahtijev brača i dijaspore.

Funkcioneri te dvije partije su u neformalnim razgovorima kazali da je do ujedinjenja došlo zbog novembarskih izbora u Tuzima i izbora u Ulcinju koji se očekuju u februaru.

„Ujedinjenjem ispunjavamo očekivanja birača u Malesiji i zahtjeve dijaspore, a time se posebno izlazi u susret i željama zvanične Tirane i Prištine. Tokom pregovora, predstavnici dva politička subjekta složili su se da je potrebno ujediniti albanske partije, kako ne bi došlo do rasipanja glasova nealbanskim strankama koje se za naše nacionalne interese zalažu jedino prije izbora ili kada im Albanci trebaju kao dekor pred međunarodnim faktorom“, navodi se u sporazumu.

Do raskola u Albanskoj alternativi došlo je uoči parlamentarnih izbora 2009. godine, kada je grupa funkcionera predvođena Čunmuljajem i Vaseljom Siništajem napustila stranku zbog odbijanja da Nik Đeljošaj bude nosilac liste. Oni su nakon toga formirali Građansku inicijativu i na parlamentarnim izborima nastupili u koaliciji „Perspektiva“ koja je osvojila jdno poslaničko mjesto.

Predstavnici dva politička subjetka pokušala su da se ujedine i uoči parlamentarnih izbora 2012. godine, ali do toga nije došlo zbog neslaganja oko izbora nosioca liste. Albanska alternativa je sa Forcom u okviru koalicije „Albanci odlučno“ na oktobarskim izborima osvojila jedno poslaničko mjesto, dok GI u koaliciji sa Demokratskom partijom Fatmira Đeke i Demokratskom unijom Albanaca (DUA) nije prešla cenzus.

Potpisnici su pozvali i ostale političke subjekte da im se pridruže, navodeći da treba smanjiti raspianje albanskih glasova.

„Pozivamo NVO, nezavisne intelektualce, građanska udruženja i ostale političke subjekte da se pridruže inicijativi koju smo pokrenuli. Otvoreni smo za razgovore sa svima koji se zalažu za prava naših sunarodnika i protive njihovoj asimiliciji“, navodi se u sporazumu.

Bonus video: