Srpski nacionalni savjet: Građanski šovinisti ne žele da kada je u pitanju srpski narod ispoštuju zakone i Ustav

"Očigledno je da većinsko stanovništvo opština Pljevlja, Plužine i Andrijevica čini srpski narod, što je konstantovano rezultatima sa poslednja dva popisa stanovništva koja su održana 2003, i 2011. godine"

5139 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Kakav je odnos prema srpskom narodu u Crnoj Gori u novom ambijentu, najbolje pokazuju orkestrirani napadi građanskih šovinista i lokalne opozicije u Pljevljima na zahtjev Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore da se obezbijede uslovi da se na zgradama organa lokalne uprave i javnih ustanova, čiji je osnivač opština, odnosno država, istaknu zastave srpskog naroda što nesumnjivo proizlazi iz Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, saopšteno je danas iz Srpskog nacionalnog savjeta.

"Srpski nacionalni savjet u dugom nizu godina više puta je upozoravao lokalne samouprave Pljevalja, Plužina i Andrijevice da su u obavezi da na zgradama javnih ustanova čiji je osnivač opština, tj. država, istaknu zastave srpskog naroda i tako ispune obaveze iz Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola", ističe se u saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta koje potpisuje Momčilo Vuksanović, predsjednik.

U saopštenju se dodaje da je navedenim Zakonom propisano da su opštine obavezne da istaknu nacionalne simbole naroda koji čine većinu građana.

"Očigledno je da većinsko stanovništvo opština Pljevlja, Plužine i Andrijevica čini srpski narod, što je konstantovano rezultatima sa poslednja dva popisa stanovništva koja su održana 2003, i 2011. godine. No i pored toga, građanski šovinisti, uplašeni za svoje pozicije, i pozicije svojih uslovljenih stranaka, ni po koju cijenu ne žele, da kada je u pitanju srpski narod, ispoštuju pozitivne zakone i Ustav Crne Gore. To najbolje pokazuje primjer isticanja nacionalnih simbola koji navodimo, ali i primjer upotrebe ćiriličnog pisma gdje se ne uvažavaju višegodišnje preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda o ravnopravnoj upotrebi ćiriličnog pisma u službenoj i državnoj komunikaciji. Srpski nacionalni savjet na tome insistira od svog osnivanja, i njegova obaveza nije da utvrđuje predlog zastave srpskog naroda koja bi se isticala u skladu sa zakonom jer je ona poznata kao stara zastava Crne Gore (trobojka crvene, plave i bijele boje), već samo da insistira da postojeći propisi važe i postoje i za srpski narod", piše u saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta.

Oni su dostavili i jedan od dopisa Srpskog nacionalnog savjeta Skupštini opštine (SO) Pljevlja na koji kako kažu, godinama nemaju odgovore.

Dopis SO Pljevlja
foto: Srpski nacionalni savjet

Predsjednik Opštine Pljevlja iz Nove srpske demokratije (Nove) Dario Vraneš naložio je isticanje srpskih zastava na lokalnim preduzećima i najavio da ubuduće na Dan nezavisnosti 21. maja neće ukrašavati grad državnim zastavama.

Više opozicionih partija pozvalo je na smjenu Vraneša.

Na posljednjem popisu stanovništva 2011. godine u Pljevljima se kao Srbi izjasnilo 57 odsto stanovnika, 24,34 odsto kao Crnogorci, 6,91 odsto kao Bošnjaci i 5,65 odsto kao Muslimani.

Zakonom o upotrebi nacionalnih simbola propisano je da zastavu utvrđuje odlukom savjet manjinskog naroda, a da saglasnost daje Vlada Crne Gore. “Vijesti” su ranije pitale Srpsko nacionalni vijeće da li je utvrđen izgled zastave, ali oni nijesu odgovorili, niti ta informacija postoji na njihovom sajtu.

Bonus video: