Blinken pozvao Milatovića da posjeti Vašington: "Rat u Ukrajini traži aktivnu posvećenost NATO saveznika"

"Predsjednički izbori u aprilu pokazali su da Vaši građani žele ubrzanje evropskog puta države, i da budu dio Evrope koja je cjelovita, slobodna, prosperitetna i bezbjedna", poručio je Blinken

43522 pregleda 246 reakcija 133 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dobio je poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entonija Blinkena da posjeti Vašington, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

Milatović
Milatovićfoto: Boris Pejović

U saopštenju se dodaje da je u pismu zvanične čestitke povodom stupanja na dužnost Milatovića, Blinken je poručio da rat u Ukrajini traži aktivnu posvećenost svih NATO saveznika da se ojača kolektivna sigurnost, bezbjednost i stabilnost.

"Ključ ovog poduhvata je kompletiranje procesa evropskih integracija na Zapadni Balkan- gdje Crna Gora može da igra odlučujuću ulogu. Predsjednički izbori u aprilu pokazali su da Vaši građani žele ubrzanje evropskog puta države, i da budu dio Evrope koja je cjelovita, slobodna, prosperitetna i bezbjedna. Radićemo sa Vama da produbimo jako američko- crnogorsko partnerstvo, koje ima korijene u našim zajedničkim vrijednostima. Primite moje najljepše želje i ohrabrenje da se suočite sa izazovima koji su pred Vama. Radujem se da Vas ugostim u Vašingtonu, kada obaveze to dozvole", poručio je Blinken u čestitci.

U saopštenju piše da se Milatović zahvalio na pozivu Blinkena i poručio da se raduje skorom odlasku u Vašington i susretu sa najvišim zvaničnicima SAD, u cilju daljeg jačanja strateških političkih i ekonomskih veza.

Bonus video: