Kampanja ulazi u završnicu: Uz ćevape i kokice, tiho i bez tenzija

Apatična atmosfera uz jeftina obećanja, od stanova, većih plata do vladavine prava, kaže Marija Popović Kalezić. PES kod građana u boljoj poziciji u odnosu na ostale, jer su već povećali zarade, smatra Nikoleta Đukanović. DPS i njegovi partneri bili su u prilici da sprovedu ono što sad obećavaju, podsjeća Marko Pejović

36989 pregleda 102 reakcija 37 komentar(a)
Dijelio kokice djeci u Beranama: Abazović, Foto: GP URA/Demokrate
Dijelio kokice djeci u Beranama: Abazović, Foto: GP URA/Demokrate

Kampanja za predstojeće parlamentarne izbore dostiže zenit i to u dosta demokratskoj i tihoj atmosferi što je neuobičajeno, imajući u vidu dosadašnju praksu “mahanja zastavama”, podizanja tenzija i razmjene teških riječi.

Partije se manje svađaju i obraćaju se direktno građanima, a neke od njih, kao na primjer Pokret za promjene (PzP), pored obećanja o poboljšanju životnog standarda, nude nešto konkretno - ćevape i pomfrit.

Na štandovima aktivista koalicije Demokrate - GP URA građani mogu dobiti flašicu vode, a jedan od lidera tog saveza, aktuelni premijer Dritan Abazović nedavno je djecu u Beranama počastio kokicama. Demokrate su u ranijim izbornim kampanjama dijelile čokoladice.

Sagovornici “Vijesti” saglasni su da je kampanja kratka i tiha, da nije negativna i dominantno se bazira na socijalnim obećanjima, koja su proistekla iz rezultata Pokreta Evropa sad (PES) u prethodnom periodu.

“Nakon odličnog rezultata PES-a na prošlogodišnjim lokalnim, i ovogodišnjim predsjedničkim izborima, mnoge partije slijede primjer njihove kampanje, odnosno obećanja. Tako identitetske teme, nacionalna pitanja, kao i obećanja koja su se ticala investicija i ekonomskog razvoja nisu više u fokusu, već se obećanja dominantno odnose na povećanja zarada i socijalnih davanja, na bolji standard građana, i sl”, kaže za “Vijesti” profesorica Univerziteta Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

Prema njenim riječima, utrkivanje među partijama u obećanjima je toliko veliko da su rezultat toga očigledno nerealna, neodrživa i populistička obećanja, pri čemu građani ostaju uskraćeni pojašnjenja kako će do njihove realizacije uopšte doći.

Đukanović
Đukanovićfoto: PR Centar

“Svakako da su za crnogorsku političku scenu uvijek bila karakteristična obećanja koja su partije po dolasku na vlast zaboravljala, ili ciljano ignorisale. Vjerujem da će to biti slučaj i sa ovogodišnjim izborima”, smatra ona.

Kaže da je PES, imajući u vidu da su već povećali plate i bez obzira na sve reperkusije tog programa po standard građana, ima bolju poziciju kada je povjerenje građana u predizborna obećanja u pitanju, u odnosu na ostale partije.

Izvršna direktorica Centra za građanske slobode (CEGAS) Marija Popović Kalezić kazala je da građanin još nije u fokusu političkih programa, već u najvećem dijelu ostaje se u populizmu i deklarativnim obećanjima boljeg standarda i većih ekonomskih prilika.

“Od najave programa decentralizacije i stvaranja uslova za razvoj neposredne demokratije ni riječi. Apatična atmosfera uz bezbroj jeftinih obećanja, od socijalnih stanova, većih plata i vladavine prava, ma šta to značilo u obećanjima”, rekla je Popović Kalezić za “Vijesti”.

Marija Popović Kalezić
foto: Biljana Matijašević

Smatra da je ipak dobro što ekonomske teme nadmašuju nekada dominantne nacionalističke narative, ali poručuje da se puno mora raditi na tome da se politički subjekti natjeraju da konkretno govore o javnim politikama i preuzimaju jasnu odgovornost.

Programski direktor NVO Uzor Marko Pejović za “Vijesti” kaže da je konačno došlo vrijeme da kampanjom ne dominiraju teme koje dodatno podstiču tenzije i podijeljenost, uz izuzetak koaliciju Za budućnost Crne Gore koja se nakon pomirljive kampanje vratila svojoj osnovi i ono po čemu su poznati i prepoznati od domaće i međunarodne javnosti.

Objašnjava da je uspjeh PES-a u prethodnim izbornim ciklusima uspostavio novi pristup kampanji, ali “čini se da je, usljed nove političke konstelacije političkih snaga, veliki broj partija izgubio fokus ko je njihova ciljna grupa u kampanji i to će im se neminovno negativno odraziti na njihov izborni rezultat”.

I on smatra da su obećanja o poboljšanju životnog standarda stanovništa bez realnog utemeljenje, konkretnih instrumenata i mjera, te aktivnosti kako bi se to poboljšanje i ostvarilo.

Upozorava da preuzimanje odgovornosti godinama izostaje, pa su neracionalna obećanja i još gore ispunjavanje takvih obećanja postala normalnost bez obzira na posljedice.

“Ako bi građani bili racionalni i svjesni nivoa zaduženosti Crne Gore onda bi bilo lako procijeniti šta je ostvarivo i održivo. Ipak, slika crnogorskog društva se mora realnije sagledati. U tom smislu, građani Crne Gore vole da čuju obećanja, pa čak i da su neodrživa. U prethodnim godinama imali su priliku da se uvjere čija obećanja se ostvaruju i to je ogromna prednost koju PES ima na ovim izborima, jer je gotovo jedina partija čiji su lideri ispunili svoje obećanje”, rekao je Pejović.

Preuzimanje odgovornosti godinama izostaje: Pejović
Preuzimanje odgovornosti godinama izostaje: Pejovićfoto: Printscreen YouTube

S druge strane, kako kaže, DPS i njegovi tradicionalni koalicioni partneri su bili u prilici dugi niz godina da sprovedu ono što sad obećavaju, ali to je izostalo.

“Bivši DF je u sličnoj poziciji posebno nakon poteza koje su imali tokom predsjedničkih izbora i fingiranja pomirenja sa dugogodišnjim protivnikom.

URA i Demokrate, takođe, usljed čestih ad hoc odluka i izostajanja konkretnih rezultata u prethodnom periodu. Ostaje da se vidi na koji način će biračko tijelo prihvatiti nove koalicije i partije, imajući na umu političku ponudu na ovim izborima i zasjenjenost novih struktura u odnosu na ‘jake igrače”, rekao je.

Decenije zloupotrebe državnih resursa

Sagovornici “Vijesti” ukazuju da je zajednička karakteristika svih izbornih ciklusa u posljednjih nekoliko decenija da se i u ovoj kampanji zluopotrebljavaju državni resursi u predizborne svrhe.

“Pristupa se novim zapošljavanjima, rezultati rada na određenoj poziciji u organima lokalne ili nacionalne vlasti prikazuju se isključivo kao dostignuća te partije, napadaju se kritički orijentisane NVO i sve druge nepopularne i nezakonite radnje koje su partije u parlamentarnoj većini žestoko kritikovale iz opozicionih klupa do 2020. godine. Zato i jeste jasno zašto nijedna partija nikada nije podržavala ideju reforme izbornog zakonodavstva”, kazala je Nikoleta Đukanović.

Marko Pejović se slaže da je funkcionerska kampanja u punom zamahu, pa se otvaraju nezavršeni putevi, obilaze opštine, prisvajaju i promovišu rezultati kao sopstveni, itd.

PzP po ugledu na CSU Bavarske

Iz Pokreta za promjene su za “Vijesti” kazali da ćevape u kampanji nude po uzoru na kolege iz Njemačke.

“Pokret za promjene se ugledavši na kampanje kolega iz Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Bavarske, sestrinske partije PzP, odlučio za kreativniji pristup. To je dio našeg performansa, ujedno razgovaramo sa građanima, a nakon toga zasadimo drvo. Nastavićemo da budemo drugačiji i inovativniji od ostalih političkih subjekata”, rekao je “Vijestima” portparol PzP-a Milo Popović.

PzP dijeli ćevape kao dio performansa
PzP dijeli ćevape kao dio performansafoto: Fejsbuk

Komentarišući neobične stvari koje su se do sada dešavale u izbornoj kampanji, kao što je dijeljenje kokica i ćevapa, Marko Pejović je kazao da to govori kako partije vide svoje biračko tijelo i da vjeruju da “hljeba i igara” i dalje može proći kod određenog biračkog tijela.

Ana Nenezić: Lider partije glavni brend

Izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) Ana Nenezić ocijenila je da je kampanja za parlamentarne izbore neubjedljiva i nedovoljno informativna i da dominiraju često megalomanska obećanja koja nemaju utemeljenja u realnosti.

Kazala je da su ključni politički igrači odlučili da kampanje temelje na lider-centričnom pristupu, obogaćenom populističkim porukama i bez međusobnih napadanja, u nadi da će time otvoriti širi prostor za postizbornu saradnju.

“Lider političke partije ili koalicije stoji u prvom planu i koristi se kao glavni politički brend. U središtu je svih političkih poruka, a kampanja se često svodi na personalizaciju politike”, rekla je Nenezić agenciji Mina.

Kako je navela, takav tip kampanje svakako privlači pažnju na crnogorskom političkom tržištu.

Bonus video: