Ćulafić: Crna Gora je kroz cijelu svoju istoriju hranila Evropu, očaravala je poljoprivrednicima i proizvodima

"Decenije iza nas dovele su poštene poljoprivrednike do ruba egzistencije, do toga da ne vjeruju nijednom političaru, ali što je najgore da ne vjeruju ni državi koju hrane i koja bez njih ne može"

2610 pregleda 7 komentar(a)
Ćulafić, Foto: Aleksa i Dritan - Hrabro se broji
Ćulafić, Foto: Aleksa i Dritan - Hrabro se broji

Crna Gora je kroz cijelu svoju istoriju hranila Evropu, ne samo hranila nego je očaravala svojim poljoprivrednicima i njihovim proizvodima, saopštio je danas Damjan Ćulafić, kandidat za poslanika koalicije "Aleksa i Dtitan - Hrabro se broji" koju čine Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA.

"Decenije iza nas dovele su poštene poljoprivrednike do ruba egzistencije, do toga da ne vjeruju nijednom političaru, ali što je najgore da ne vjeruju ni državi koju hrane i koja bez njih ne može. Zato je naša obaveza na ovim izborima da im vratimo dostojanstvo, ali i povjerenje u državu, te da čim prije počnemo sa usaglašavanjem naše poljoprivrede sa EU standardima koji će sigurno poboljšati tu važnu granu naše države. Promjene koje su došle u Crnu Goru su svakako pozitivne, ali još mnogo toga je pred nama što hitno mora da se uradi. Napredujemo, ali smo svjesni da bi neke stvari mogle da idu brže, zapravo da bi morale da idu brže. Poljoprivrednicima u prethodne tri godine nije posvećena tolika pažnja koliko bi morala. Naša poljoprivreda i mogućnosti za proizvodnju hrane su velike, ali je selo zapostavljeno, fokus je posljednjih 30 godina bio na urbanizaciji, i neodgovorne vlasti su učinile sve da mladi odu sa sela, te da nam poljoprivreda dođe na ivicu opstanka i da poljoprivrednici nemaju motivacije za svoj rad", istakao je Ćulafić.

On je dodao da je sa druge strane, Evropska unija posljednjih godina politički fokus držala baš na poljoprivredi, na razvoju.

"Evropska komisija sprovela je ozbiljne reforme na polju zajedničkih poljoprivrednih politika, gdje je fokus bio na modernizaciji, ali i na podršci državama da lokalno pokrenu svoje poljoprivredne grane u kojima imaju najveći potencijal. Fokus je stavljen na lokalne uslove i potrebe kroz čije poštovanje se zapravo povećavaju ambicije i uspjeh cijele Unije. Mi smo jednostavno propustili momenat da kao zemlja damo analizu specifičnih potreba i da postavimo ciljeve, ne zato što to rade zemlje Unije, nego zato što je proces bio podržan od strane najvećih eksperata koji su pružali podršku kako bi zemlje razumjele nove trendove, te lakše definisale svoje ciljeve. Zasto se danas, na ovim izborima, javno obavezujemo da ćemo staviti poljoprivrednika u fokus i da ćemo u sljedećem mandatu Vlade čiji ćemo biti važan dio raditi sljedeće, što možete vidjeti na sljedećem linku: https://demokrate.me/uploads/Program_DCG_02f4e1fe48.pdf", poručio je Ćulafić.

On je kazao da isto tako, njihovi stručnjaci rade na analizi ciljeva koje je EU postavila za zajedničku poljoprivrednu politiku za period 2023-2027. godine.

"Na ovim izborima obavezujemo se da ćemo zbog sebe i svog poljoprivrednika temeljno raditi na obezbjeđivanju pravednih i boljih prihoda za naše poljoprivrednike, povećanju konkurentnosti poljoprivrednika Crne Gore u EU, poboljšanju položaja poljoprivrednika u prehrambenom lancu što je dovelo do gubitka dostojanstva i nemogućnosti da se posao isplati, edukaciji i pomoći poljoprivrednicima u zelenoj tranziciji", poručio je Ćulafić.

Kazao je da država mora pomagati u generacijskom podmlađivanju poljoprivrednika, promociji sela i zdravog načina života, života dostojnog mladog čovjeka i njegove porodice.

"Država mora stvarati dinamiku razvoja sela i ruralnih područja. Država mora zaštititi našeg poljoprivrednika kroz ulaganje u njegovo znanje i inovaciju. Država mora pomoći tehnološki napredak poljoprivrednika i neophodne mehanizacije za proizvodnju. Država mora pomoći u zaštiti kvaliteta hrane, davajući prednost zdravoj, ali lokalnoj hrani u svim javim institucijama. Država mora brinuti za ekologiju, kvalitet zemlje i zaštititi autohtone sorte. Crna Gora je kroz cijelu svoju istoriju hranila Evropu, ne samo hranila nego je očaravala svojim poljoprivrednicima i njihovim proizvodima. Zato je povratak korijenima i vraćanju dostojanstva poljoprivrednika naša prečica za Evropsku uniju", zaključio je Ćulafić.

Bonus video: