SD: Odluka o članstvu u NATO garant mira i teritorijalnog integriteta

"Danas, kada nažalost živimo novu političku realnost, još smo bolje svjesni značaja odluke o članstvu u NATO", kazale su Socijaldemokrate (SD)

4279 pregleda 5 komentar(a)
Socijaldemokrate Crne Gore, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Socijaldemokrate Crne Gore, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Odluka o članstvu u NATO savezu, donijeta na sjednici Skupštine 28. aprila 2017. godine na Cetinju, garant je mira i teritorijalnog integriteta Crne Gore, saopštile su Socijaldemokrate (SD).

Iz te partije su kazali da su značajno doprinijeli usvajanju te odluke.

"Primarno smo 2015. i 2016. spriječili scenario 30. avgusta 2020. godine, kojim bi na vlast došli lideri Demokratskog fronta što bi, dobro smo tada bili svjesni, skrenulo Crnu Goru sa njenog puta i članstvo u NATO-u pretvorilo u nikad dosanjani san", rekli su iz SD-a.

Iz te stranke su naveli da su nakon toga, kao dio stabilne parlamentarne većine i Vlade, stvorili sve preduslove za prijem Crne Gore u evroatlantski savez.

"Danas, kada nažalost živimo novu političku realnost, još smo bolje svjesni značaja odluke o članstvu u NATO", kaže se u saopštenju.

Kako su rekli iz SD-a, koliko god politička situacija u Crnoj Gori bila loša, a kriza nikad gora, činjenica da je Crna Gora dio saveza garantuje trajni mir unutar granica države. "Takođe, s obzirom na to da smo dio kolektivnog sistema bezbjednosti najvećih svjetskih sila, to članstvo garantuje i teritorijalni integritet i onemogućava sve one, a ima ih, koji bi granice Crne Gore uređivali na neki drugačiji način", navodi se u saopštenju.

Iz SD-a su kazali da je Crna Gora od 2017. do septembra 2020. godine postala veoma privlačno mjesto za investitore, čemu je svakako značajno doprinijelo članstvo u NATO-u.

"Nažalost, političke (ne)prilike koje su nas zadesile u protekle tri godine, otjerale su brojne investitore iz naše države", ocijenili su iz SD-a.

Iz te stranke su rekli da vjeruju da vrlo brzo počinje nova etapa na crnogorskoj političkoj sceni i da će nova parlamentarna većina i Vlada vratiti Crnu Goru na poziciju kredibilne NATO članice.

"SD će, u toj vladi, svakako biti garant ostvarenja tog cilja", poručili su iz te partije.

Bonus video: