"Za tebe": Da rodna ravnopravnost bude stvarna, a ne deklarativna

"Zato se SNP zalaže za obezbjeđivanje specijalizovanih servisa podrške za žene, uz sistemsko podsticanje adekvatnog učešća žena u političkom, ekonomskom i kulturnom životu naše zemlje", kazale su kandidatkinje sa liste "Za tebe"

3049 pregleda 6 komentar(a)
Kandidatkinje za poslanice sa liste "SNP - Demos - Za tebe", Foto: Socijalistička narodna partija Crne Gore
Kandidatkinje za poslanice sa liste "SNP - Demos - Za tebe", Foto: Socijalistička narodna partija Crne Gore

U Crnoj Gori je postavljen zakonski okvir za sprječavanje diskriminacije žena, ali se te norme u praksi ne primjenjuju, ocijenile su kandidatkinje za poslanice sa liste "SNP - Demos - Za tebe".

One su, kako je saopšteno iz te koalicije, kazale kako izostaje suštinska rodna ravnopravnost bez koje, kako smatraju, nema istinske demokratizacije društva i usvajanja evropskih vrijednosti.

"SNP insistira na punoj društvenoj uključenosti žena, kao i na ravnopravnim uslovima prilikom zapošljavanja i ostvarivanja svih drugih ekonomskih i socijalnih prava", navele su.

Prema njihovim riječima, žene koje imaju zaposlenje manje su plaćene od muškaraca za isti rad.

"Iako žene čine 63 odsto populacije sa visokim obrazovanjem, žene istovremeno čine 60 odsto nezaposlenih. Žene čine većinu stanovništva Crne Gore, ali istovremeno i dalje nedovoljno zastupljene u političkim i ekonomskim procesima donošenja odluka. Upravo taj rodni jaz u stopi zaposlenosti i u platama za isti rad čini žene u Crnoj Gori jednom od najranjivijih grupa na tržištu rada. ", dodale su.

Žene u Crnoj Gori, a posebno političarke su, kako smatraju, izložene rastućem govoru mržnje i verbalnom zlostavljanju, koje, kako su ocijenile, ne samo da prolazi bez adekvatne kazne, već često i bez bilo kakve javne osude.

"Zato se SNP zalaže za obezbjeđivanje specijalizovanih servisa podrške za žene, uz sistemsko podsticanje adekvatnog učešća žena u političkom, ekonomskom i kulturnom životu naše zemlje", kazale su kandidatkinje sa ove liste.

Naglasile su da je neophodno da se zakonski dodatno definišu obaveze države, ali i poslodavaca prema ženama, te dodale da bi na taj način žena mogla da se u potpunosti ostvari u svojoj porodici, profesiji i ukupnoj zajednici.

"SNP je za stvarnu, a ne deklarativnu rodnu ravnopravost, kako bi napokon promijenili jednostrana shvatanja o ulozi žena u našem društvu. Samo tako možemo ostvariti istinsku rodnu ravnopravnost", zaključile su.

Bonus video: