Muratović: Obezbijedićemo jednake uslove obrazovanja za svu djecu

"Svjedočimo da su opštine na sjeveru diskriminisane iz razloga što nemaju dovoljan broj učenika po trenutno važećim normama za stručne saradnike, te da djeca iz tih sredina nemaju iste uslove obrazovanja kao ona koja žive u centralnom i južnom dijelu naše države", kazala je funkcionerka BS-a

2234 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka
Foto: Bošnjačka stranka

Bošnjačka stranka će se kroz svoj program rada i u narednom periodu snažno zalagati za ravnomjeran razvoj sjevera Crne Gore, posebno obraćajući pažnju na unaprjeđenje vaspitno-obrazovnog sistema, jer je obrazovanje ključni segment razvoja društva, poručila je Sabina Muratović, koordinatorka Foruma žena BS.

“Iako Crna Gora zakonom garantuje iste uslove obrazovanja svoj djeci, u praksi i nije tako. Svjedočimo da su opštine na sjeveru Crne Gore diskriminisane iz razloga što nemaju dovoljan broj učenika po trenutno važećim normama za stručne saradnike, te da djeca iz tih sredina nemaju iste uslove obrazovanja kao ona koja žive u centralnom i južnom dijelu naše države. Imamo kao primjer opštinu Petnjica, gdje sam ja istovremeno radila kao školski pedagog u tri osnovne škole sa područnim odjeljenjima, kao i u srednjoj školi. Svjedočila sam tome da je fizički nemoguće postići da se urade svi poslovi na kvalitetan način, već se samo mogu odraditi nužno potrebe stvari, jer jedan pedagog u četiri škole je i više nego nedovoljan”, saopštila je Muratović.

Dodatan pokazatelj, kako je kazala, nepravedno postavljenih normi je i to da konkretno na teritoriji te opštine, u kojoj ima pet osnovnih škola i jedna srednja škola, nema niti jednog školskog psihologa, defektologa, kao ni logopeda.

“Važno je naglasiti da ovo nije pojedinačan slučaj, već većina opština sjeverne regije Crne Gore, kao i ostale manje opštine i škole sa manjim brojem učenika u većim gradovima, u ostalim dijelovima Crne Gore, dijeli istu ili sličnu sudbinu. Sistem koji je trenutno u primjeni nametnuo je normative koji su diskriminatorski i mi ih moramo mijenjati iz razloga što sva djeca u Crnoj Gori moraju da imaju isti tretman u obrazovanju”, kaže Muratović.

Napominje i da u posljednje vrijeme sve češće svjedočimo slučajevima vršnjačkog nasilja u školama.

“Vidjeli smo kakve su se tragedije dogodile u školama u regionu i zajedno sa svima osjećali bol i gorčinu zbog nemoći da se takve tragedije isprave. To treba da nam je veliki motiv da damo sve od sebe da svaka škola i svaki đak mogu da dobiju svu potrebnu stručnu pomoć u obrazovanju, kako se nešto slično ne bi ponovilo, svjesni toga da je prevencija najbolji vid rješavanja svakog potencijalnog problema. Neophodno je aktiviranje pedagoško psihološke sluzbe i njen progresivan rad, kako bi se smanjilo vršnjačko nasilje u školama. Moramo kao društvo djelovati preventivno, a ne tek onda kada posljedice na žalost budu fatalne.

"Iz svih navedenih razloga, zbog naše djece i nas, Bošnjačka stranka će se u narednom periodu iskreno založiti da se ove diskriminatorne norme ukinu i da svaka škola mora da ima iste uslove za kvalitetno obrazovanje i svu stručnu pomoć koja je djeci potrebna. Moraju se ukinuti prakse da država pravi uštedu na obrazovanju, jer bez kvalitetnog obrazovanja nema svijetle budućnosti i prosperiteta. Ono što je nužno, je to da se norme za stručne saradnike moraju mijenjati te da moramo obezbjediti iste uslove obrazovanja za svu djecu u Crnoj Gori. Zato pozivam sve građane Crne Gore da nam daju svoju podršku na izborima, kako bi smo mogli sprovesti sve predviđene aktivnosti i samim tim unaprijediti kvalitet obrazovanja Iži života u našoj zemlji”, kazala je Muratović.

Bonus video: