Hoće li SDT pročitati Do Kvona?

Čelnici tri subjekta pozivaju tužilaštvo da ispita navodnu povezanost Spajića i južnokorejskog “kripto kralja”, iz PES-a poručuju da se lažima krije strah od izbornog debakla. Južnokorejac u pismu u koje su “Vijesti” imale uvid, opisao kad i kako se upoznao sa Spajićem, naveo da su skupa poslovali u kriptoindustriji i gdje su se vidjeli krajem 2022.

46247 pregleda 285 reakcija 70 komentar(a)
Do Kvon, Foto: Luka Zeković
Do Kvon, Foto: Luka Zeković

Lideri tri politička subjekta - koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), Pokreta za promjene (PzP) i Građanskog pokreta (GP) URA, zatražili su juče od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da ispita navodnu povezanost predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića s uhapšenim “kraljem kriptovaluta” Do Kvonom. Iz tog pokreta, međutim, tvrde da “mnogi subjekti i pojedinci lažima kriju strah od izbornog debakla”.

Iz SDT-a juče se nisu oglašavali ovim povodom, niti su odgovorili na pitanja “Vijesti”, a nakon što je iz Vlade zvanično objavljeno da je pismo Do Kvona dostavljeno “nadležnom tužilaštvu”. Iz Ministarstva pravde nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi Kvonovog pisma.

Premijer Dritan Abazović, koji je i lider GP URA, rekao je da za Do Kvona postoje optužbe da je pronevjerio 40 milijardi dolara i kojeg traže nadležni organi SAD, Južne Koreje i da “dovođenja njega u kontekst sa bilo kim u Crnoj Gori, posebno na javnoj sceni, nije dobro ako je tačno”. Abazović nije želio javnosti da otkrije sadržinu pisma, ali je za danas zakazao sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost, čija će tema biti i navodna veza Do Kvona i Spajića.

“Političke partije, koje iz nemoći nemaju šta konkretno da ponude građanima, pribjegli su sastavljanju predizborne ‘Kvon koalicije’, a nosilac priče je Južnokorejac, koji ima sličnu ulogu kao nekadašnja zvijezda sudskih montiranja Saša Sinđelić”, odgovorili su iz PES-a na prozivke političke konkurencije.

Afera u predvečerje parlamentarnih izbora
Afera u predvečerje parlamentarnih izborafoto: BORIS PEJOVIC

Do Kvon je u pismu u koje su “Vijesti” imale uvid, opisao kad i kako se upoznao sa Spajićem, naveo da su skupa poslovali u kriptoindustriji, te tvrdi da su se vidjeli krajem 2022. godine u Beogradu.

U dopisu, pisanom rukom, na engleskom jeziku, državljanin Južne Koreje nudi tužiocima dokaze o načinu na koji je Spajić navodno finansirao kampanju za predsjedničke izbore, i to još dok je mislio da će on biti predsjednički kandidat PES-a.

Sve ovo dešava se nekoliko dana pred parlamentarne izbore koji se održavaju u nedjelju, a što PES vidi kao pozadinu svega, dok u koaliciji ZBCG tvrde da to nema veze. Njeni lideri Milan Knežević i Andrija Mandić, kao i predsjednik PzP-a Nebojša Medojević za juče su sazvali hitne pres konferencije, nakon što su u medije isplivale spekulacije o pismu.

Na pitanje je li slučajno što se ova afera dešava nekoliko dana prije izbora, Mandić kaže da bi volio da su takvo pitanje dobili kad je uhapšen njihov kolega Milo Božović:

“Do Kvon je uhapšen 23. marta, ali se ova priča držala ispod tepiha. Do Kvon živi normalno, a za Mila Božovića važe drugi kriterijumi”.

Knežević i Mandić
Knežević i Mandićfoto: Nikola Dragaš

Knežević, koji je i nosilac izborne liste ZBCG, ponovio je da nemaju nikakve veze sa aferom i da nisu uključeni u bilo šta. On je saopštio da je Do Kvon navodno u pismu potvrdio da je bio u poslovnom aranžmanu sa Spajićem, i da je navodno finansirao kampanje za oktobarske lokalne izbore i nedavne predsjedničke, te da je imao namjeru da finansira i kampanju za predstojeće parlamentarne izbore.

Tvrdi da se na laptopovima zaplijenjenim od Do Kvona, koji je u pritvoru, nalazi “inkriminišuća prepiska” sa Spajićem, i da se oni ne otvaraju jer su tako naredile ambasade država Zapada.

Upitan odakle im informacije o navodnoj prepisci ako laptopovi nisu otvoreni, Knežević je odgovorio da su saopštili informacije koje su dobili “u kontekstu onoga što je objavljeno u medijima” i na osnovu svojih saznanja.

“Ja sam predsjednik Odbora za bezbjednost, provjerio sam to iz tri izvora. Laptopovi nisu otvoreni jer se u njima nalazi ne samo prepiska sa Spajićem, nego i ljudima iz cijelog svijeta. Do Kvon je pušten na slobodu da ne bi otvorio Pandorinu kutiju svog djelovanja u Crnoj Gori”, izjavio je na konferenciji za medije.

Šef Nove srpske demokratije Andrija Mandić, rekao je da bi najveće ugrožavanje izbornog procesa bilo bi da građani 11. juna izađu na izbore a da ne dobiju odgovore da li su Do Kvonovi navodi iz pisama istiniti.

Čelnik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević, tvrdi da je Spajić dobro poznavao Do Kvona, da su poslovali, i da je državljanin Juže Koreje mjesec živio u Beogradu, “najvjerovatnije u stanu Spajića”. On naveo i da je Spajić za dva miliona eura prodao taj stan Do Kvonu.

Medojević
Medojevićfoto: Nikola Dragaš

Medojević tvrdi i da je Džordž Kotrel, “jedan od finansijera bregzita, optužen za pranja para preko kriptovalata, koji takođe živi u Crnoj Gori”, finansirao kampanje PES-a.

Spajić nije odgovorio na pitanja “Vijesti” da li poznaje Do Kvona, ako poznaje - u kakvim odnosima su bili i kad su se posljednji put vidjeli, da li ga je doveo u Crnu Goru, da li je finansirao kampanje PES-a, da li je “kripto kralj” živio u njegovom stanu u Beogradu, te da li je razmjenjivao poruke s njim i da li u tim prepiskama ima inkriminišućeg sadržaja.

Bez odgovora su ostala pitanja i da li poznaje Džordža Kotrela i da li je on finansirao izborne kampanje.

Oglasio se na Tviteru povodom vijesti o sazivanju Vijeća za nacionalnu bezbjednost. “Ima li veće frke od gubitka funkcije za ljude koji nemaju alternativu od politike? najbolje da se otkažu izbori dok se ne ispita korejski D.K. čuš mene Sinđa, a možda da se uključi i Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija”, napisao je Spajić.

Spajić
Spajićfoto: Boris Pejović

Do Kvon je uhapšen krajem marta na podgoričkom aerodromu nakon čega je optužen za falsifikovanje isprava. Južna Koreja i SAD potražuju ga zbog sumnje za prevaru od 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

Njega i njegovog poslovnog partnera Hond Čan Juna, na aerodromu je čekao avion privatne kompanije “Alliance Jet”, spreman za let do Dubaija, ali Do Kvon nije prošao dalje od pasoške kontrole.

Ministar pravde Marko Kovač rekao je ranije da ne znaju kad je Do Kvon ušao u Crnu Goru.

PES: Aferu tempirali za posljednju sedmicu kampanje

Iz PES-a su juče, između ostalog, pitali zašto je Kvon prvo uhapšen, a zatim uz ogromnu kauciju pušten da se brani sa slobode; ko ga je od službenika ANB-a posjećivao u pritvoru “i sugerisao mu jasne instrukcije koje treba da sadrži pismo, sa planom da se isto upotrijebi u zadnjoj nedjelji pred izbore”; da li je MUP uhapsio Kvona, po prijavi blokčejn zajednice sa kojima je Spajić imao zajedničke konferencije; ako ga je policija uhapsila bez asistencije Spajića, zašto to nije učinjeno odmah na granici, već naknadno po dojavi; zašto ministar pravde demantuje predsjednika Vlade da je dobio pismo od Kvona...

“Bilo bi izuzetno značajno da javnost dobije odgovor na navedena pitanja, kako bi se rasčistila uloga svih državnih i partijskih struktura u pokušaju kreiranja afere tempirane u posljednjoj sedmici predizborne kampanje”, poručili su.

UIKS: Niko iz ANB-a nije imao kontakt s Južnokorejcima

Nijedan službenik ANB-a nije u Istražnom zatvoru imao kontak sa južnokorejskim državljanima Do Kvonom i Hon Čand Junom, otkad su oni u pritvoru. To su “Vijestima” saopštili iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), dodavši da iz ANB-a uopšte nisu ni dobili takav zahtjev.

Iz PES-a su prethodno pitali ko je od službenika ANB-a posjećivao Do Kvona u pritvoru. Član Predsjedništva PES-a Andrej Milović rekao je sinoć da je u scenario najnovije afere uključeno i “lice iz bezbjednosnog sektora koje nije nikad smjelo da bude dio tog sektora”, kao i jedan advokat i “osoba koja se sama nacrtala da je naručilac”.

Spajić se javio preko Tvitera

Predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić na Tviteru je komentarisao odluku premijera Dritana Abazovića da sazove vanrednu sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

"Ima li veće frke od gubitka funkcije za ljude koji nemaju alternativu od politike? najbolje da se otkažu izbori dok se ne ispita korejski D.K. čuš mene Sinđa, a možda da se uključi i Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija", napisao je Spajić na Tviteru.

Bonus video: