Bošnjak - Lakićević: Penzioneri u nezavidnom položaju, potrebna adekvatna zakonska rješenja

Bošnjak je, navodi se, upoznala Lakićević sa, kako ga naziva, "superiornim" ekonomskim programom PZP-a "Prvo Crna Gora – Reforme za spas zemlje"

5126 pregleda 33 reakcija 4 komentar(a)
Bošnjak i Lakićević, Foto: Pokret za promjene
Bošnjak i Lakićević, Foto: Pokret za promjene

Populacija penzionera se nalazi u nezavidnom položaju, a programom Evropa sad se, nažalost, nedovoljno povelo računa o njima, zakjučeno je na sastanku potpredsjednice Pokreta za promjene (PzP) Branke Bošnjak i predsjednice Udruženja penzionera sa najmanjim primanjima Anželike Lakićević.

One su se, kako je saopšteno iz PzP-a, složile da su globalna, nepovoljna kretanja i inflacija dovele do dodatnog urušavanja statusa penzionera, te da je ogroman broj, a naročito onih sa najmanjim primanjima, gurnut u zonu siromaštva.

"Sastanak je obilježilo međusobno razumijevanje i uzajamna podrška stremljenjima ka boljem društvenom i materijalnom položaju penzionera, kao jedne od najranjivijih društvenih grupa u Crnoj Gori", piše u saopštenju PzP-a.

Bošnjak je, navodi se, upoznala Lakićević sa, kako ga naziva, "superiornim" ekonomskim programom PZP-a "Prvo Crna Gora – Reforme za spas zemlje".

"Program je zapazio brojne goruće teme koje se tiču pripadnika treće dobi, ali i ponudio konkretne mjere za njihovo rješavanje", dodaje se.

Prema njihovim riječima, na sastanku je naglašena i potreba donošenja adekvatnih zakonskih rješenja kojima bi se usklađivanje penzija vezivalo za rast prosječne zarade, i garantovalo da prosječna penzija ne može biti niža od 70% prosječne zarade u Crnoj Gori.

To bi ,kako su rekli, dovelo do značajnog povećanja visine penzija.

U saopštenju se navodi da je ukazano i na obavezu zakonskog regulisanja pitanja takozvanih srazmjernih penzija, odnosno ostvarivanja prava na penzijski dodatak do iznosa najniže penziju za ovu kategoriju crnogorskih penzionera, čiji zbir ukupnih primanja, kazali su, ne dostiže nivo najniže penzije u Crnoj Gori.

"Zbog konstantnog ignorisanja ovog problema svjedoci smo diskriminacije jednog broja naših građana koji su pravo na male iznose penzija ostvarili i po osnovu staža u republikama bivše SFRJ. Nažalost, korisnici srazmjernih penzija su, uglavnom, bili izostavljani i kada se vršila isplata jednokratne pomoći penzionerima Crne Gore, kao da nijesu dio našeg društva, što je nedopustivo" navodi se u saopštenju.

Bošnjak je, dodaje se, istakla da je potrebno redefinisati i status korisnika najniže penzije.

"Naime, i pored činjenice da se od 2020. godine ulagao veliki napor da se poveća iznos najniže penzije, pravio se očigledan nesklad, jer se nije vodilo računa o činjenici da se u sistemu penzijskog i invalidskog osiguranja pravo na penziju stiče na osnovu različitog staža osiguranja u rasponu od 15 do preko 40 godina, i po tom osnovu, različitog ulaganja u Fond. Stoga je, kako je istakla Bošnjak, u buduće, neophodno definisati najniže iznose penzija u nekoliko grupa, zavisno od ostvarenog staža osiguranja (garantovati različite iznose najniže penzije za 15 godina, za 20, za 25, za 30, za 35 i za 40 i više godina staža), kako bismo uvažili različit doprinos i rad onih građana koji su i pored punog radnog vijeka, zbog niskih plata, ostvarili pravo na penziju koja ih svrstava u grupu najnižih penzija", stoji u saopštenju PzP-a.

Lakićević je, kako kažu, saglasna da bi se ovom inicijativom smanjio uočeni nesklad.

"Razgovarajući o materijalnom položaju svih penzionera, Bošnjak i Lakićević su se složile sa potrebom njegovog daljeg unapređenja, kroz kontinuirano uvećanje penzija, isplatu raznih vrsta pomoći i uvođenje obavezne jednokratne isplate regresa za penzionere. Istaknut je i značaj organizacije odmora i oporavka penzionera, uz zahtjev da odmarališta u Ulcinju i na Žabljaku budu besplatna za penzionere sa najnižim penzijama", naveli su.

Na sastanku je, kako kažu, razgovarano i o drugim aktivnostima, posebno onim u dijelu zdravstvene zaštite.

"Sastanak je zaključen uz iskazivanje obostranog uvjerenja da će realizacija ciljeva organizacija koje predstavljaju doprinijeti unapređenju položaja pripadnika treće dobi, koji su svoje živote i radni vijek utkali u društvo u kome sada živimo i doprinijeli sveukupnom razvoju Crne Gore", piše u saopštenju PzP-a.

Bonus video: