CIVIS: Tužilaštvo da se oglasi povodom aktuelne afere, politički akteri da se uzdrže od raspirivanja mržnje

Iz CIVIS-a su ocijenili da u Crnoj Gori više nema nedodirljivih, te dodali da nečija krivica mora biti dokazana ili osporena

3915 pregleda 10 komentar(a)
Savez građana CIVIS, Foto: CIVIS
Savez građana CIVIS, Foto: CIVIS

Aktuelna dešavanja podsjećaju na ranije izborne cikluse u kojim su tenzije dovođenje do usijanja zarad političkog interesa pojedinih stranaka koje su rasprivajući podjele i mržnju među građanima decenijama osvajale mandate i pri tome kočile ukupni razvoj društva i demokratije stavljajući u zapećak vitalne interese građana, saopšteno je iz Saveza građana CIVIS.

Onui su apelovali na sve aktere političke scene Crne Gore da daju doprinos da predstojići izbori budu "praznik demokratije" i da se suzdrže od raspirivanja tenzija i podjela u društvu uoči izjašnjavanja građana.

"Svi političari, prvaci državnih institucija i mediji moraju biti na visini zadatka i založiti se za poštovanje pretpostavke nevinosti i uzdržati se od iznošenja neprovjerenih optužbi na račun političkih protivnika na osnovu informacija koje nisu utemeljenje u validnim istragama nadležnih institucija", navodi se u saopštenju CIVIS-a.

Iz tog saveza smatraju da je neophodno da se povodom aktuene afere "kriptovaluta" oglase nadležne institucije, naročito Tužilaštvo.

"Kako bi se spustile tenzije, omogućio fer završetak izbornog procesa i pokušaji kompromitacije političkih suparnika nekoliko dana prije izjašnjavanja građana", dodali su.

Ocijenili su da u Crnoj Gori više nema nedodirljivih, te dodali da nečija krivica mora biti dokazana ili osporena.

"Crna Gora je dugo bila talac vještački izazivanih podjela, a CIVIS smatra da one treba da budu dio istorije koji se nikada više neće ponoviti", zaključili su iz CIVIS-a.

Bonus video: