MANS: Više institucija probilo limite potrošnje u susret izborima, u maju rasle isplate i za ugovore o djelu

"Ministarstva nauke, javne uprave, zdravlja, ekonomskog razvoja i odbrane, te Služba Predsjednika Crne Gore i Zavod za zapošljavanje, neke su od državnih institucija koje su tokom mjeseca maja, u susret parlamentarnim izborima, trošile više od plana", navodi se u saopštenju

3473 pregleda 3 komentar(a)
Foto: MANS
Foto: MANS

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštili su da je više institucija probilo limite potrošnje u susret parlamentarnim izborima, kao i da su u maju rasle isplate i za ugovore o djelu.

"Ministarstva nauke, javne uprave, zdravlja, ekonomskog razvoja i odbrane, te Služba Predsjednika Crne Gore i Zavod za zapošljavanje, neke su od državnih institucija koje su tokom mjeseca maja, u susret parlamentarnim izborima, trošile više od plana, odnosno probile mjesečni limit potrošnje definisan Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja", ističu iz MANS-a.

Mjesečni plan potrošnje državnog budžeta, pojasnili su, utvrđuje Ministarstvo finansija na početku fiskalne godine, a Zakon u članu 38 zabranjuje budžetskim korisnicima da tokom izborne kampanje troše više od propisanog limita.

MANS grafik
foto: MANS

"Tako je Ministarstvo javne uprave potrošilo blizu milion eura preko zakonom propisanog limita, od čega je najveći dio otišao na održavanje softvera. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je mjesečni limit probilo za blizu 400.000 eura, a najveća stavka u rashodnoj strani za mjesec maj su bile konsultantske usluge. Zanimljivo je da je mjesečni budžet za ugovore o djelu ovog ministarstva iznosio oko 5.500 eura, a da je u maju sa te budžetske linije isplaćeno čak 48 hiljada eura", navode iz MANS-a.

Zavod za zapošljavanje je, dodaju, zakonski plan prekoračio za oko 320 hiljada eura, dok je taj iznos u slučaju Ministarstva odbrane iznosio oko 130 hiljada eura.

Najveće prekoračenje potrošnje u mjesecu maju je, prema navodima MANS-a, imalo Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja i to u iznosu od 1,7 miliona eura, što je suma koju je ta institucija isplatila sa konta „kontribucije za članstvo u međunarodinim organizacijama“.

"Trend povećanja potrošnje u odnosu na neizborni period se nastavio i kada su u pitanju ugovori o djelu, odnosno takozvano kratkoročno zapošljavanje, koji su prepoznati kao jedan od mehanizama za uticaj na slobodno izraženju volju birača", napominju iz MANS-a.

Zvanični podaci, kako dodaju, pokazuju da je iz državnog budžeta po osnovu ugovora o djelu u maju isplaćeno 993 hiljade eura, kroz 1.568 pojedničanih transakcija. "U ukupnoj sumi novca, taj iznos je veći za jednu trećinu u odnosu na maj prošle godine kada nismo imali izbore, broj pojedinačnih isplata ove godine je veći za čak tri stotine", piše u saopštenju.

MANS grafik
foto: MANS

Iz MANS-a zaključuju da podaci koje su predstavili pokazuju da se tokom i ovog izbornog procesa "nastavlja trend kršenja" Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, naročito u dijelu koji se odnosi na ograničenja potrošnje sredstava iz državnih fondova.

"Isplate različitih vrsta naknada i zapošljavanje u državnoj upravi uoči izbora su mehanizmi zloupotrebe koji su preuzeti od prethodne vlasti i koji još uvijek nemaju odgovarajući institucionalni odgovor", zaključuje se u saopštenju.

Detaljni podaci o potrošnji budžeta u maju 2023. i institucijama koje su trošile više od plana su dostupni na sljedećem linku, a podaci o isplatama po osnovu zaključenih ugovora o djelu na sljedećem linku.

Bonus video: