Vučinić: Pokrenuti istragu protiv Lazurenka, građanima Rusije sankcije na snazi, a kriminalci se slobodno kreću

"Crna Gora mora da se obrati nadležnim organima u Rusiji za sproveđenje istrage o izvorima novca Lazurenka i pranja 100 miliona eura u našoj zemlji. Ako bude potrebno i ako niko neće ja ću lično poslati dopis ruskoj ambasadi", kazao je Vučinić

5560 pregleda 3 komentar(a)
Vučinić, Foto: Radnička partija
Vučinić, Foto: Radnička partija

Lider Radničke partije Maksim Vučinić zatražio je danas od istražnih organa da pokrenu istragu protiv Igora Lazurenka, ruskog biznismena koji je umiješan u, kako je rekao u sumnjivu privatizaciju hotela "Avala" i "Bjanka" i kupovinu najprestižnijih parcela na Luštici i Svetom Stefanu, saopšteno je iz Radničke partije (RP).

"Iako je bezbjednosna situacija u zemlji narušena ozbiljnim geopolitičkim promjenama i u Crnoj Gori su na snazi sankcije prema građanima Rusije, u našoj državi, sumnjivi biznismeni - lica sa međunarodnih potjernica slobodno šetaju i koriste, uz zaštitu nekih policijskih struktura, naš diplomatski pasoš Odbjegli iz te Rusije i dalje se slobodno kreću po Crnoj Gori i nastavljaju da se bave kriminalnim aktivnosti", istakao je Vučinić.

On je dodao da je "Igor Lazurenko, čije ime se veže za još neistraženu sumnjivu privatizaciju ova dva hotela kao i kupovinu skupocjenog zemljišta na crnogorskom primorju iako je bezbjednosno interesantna osoba, u milosti crnogorskih i pravosudnih organa".

"Nadležni organi moraju pokrenuti istragu o korupciji i pranju novca koje su pratili privatizaciju hotela "Avala". Moramo izvesti do kraja priča oko privatizacije hotela "Avala"", kazao je Vučinić.

On je rekao da se u Skupštini Crne Gore dugo nastojalo da se održi sjednica Odbora za praćenje i kontrolu postupka ove privatizacije.

"Međutim, imali smo opstrukciju tadašnje parlamentarne opozicije i ta priča nije mogla da se dovede do kraja. Ono što je zabrinjavajuće, i dalje crnogorski pravosudni organi ostaju nijemi na tu spornu privatizaciju koja se dogodila 2004. godine", kazao je lider Radničke partije.

Po njegovim riječima, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i drugi nadležni organi moraju pokrenuti istragu u vezi Lazurenka zbog korupcije i pranje najmanje 100 miliona dolara u Crnoj Gori.

On je istakao da što prije treba oduzeti nelegalno stečenu imovinu i hitno usvojiti i primijeniti novi zakon koji je sada u Parlamentu na raspravi.

"U slučaju da na sudu dokaže da se radilo o pranju novca, ova imovina može da se iskoristi za formiranje Socijalnog fonda podrške siromašnih građana i radnika žrtava tranzicije u Crnoj Gori", poručio je Vučinić.

On je pozvao nadležne organe da se provjere navodi da Lazurenko imao korupcijske veze u Ministarstvu finansija kada je kupovao državnu imovinu i, takođe da se provjere njegove korupcijske veze u policiji, koje su mu omogućile ulazak u Crnu Goru bez evidencije preko Albanije.

"Crna Gora mora da se obrati nadležnim organima u Rusiji za sproveđenje istrage o izvorima novca Lazurenka i pranja 100 miliona eura u našoj zemlji. Ako bude potrebno i ako niko neće ja ću lično poslati dopis ruskoj ambasadi", kazao je Vučinić.

On je kazao da je hotel "Avala" prije 19 godina prodat kompaniji "Bepler i Džejkobson" u vlasništvu Igora Lazurenka.

"Čitav privatizacioni postupak pratile su veoma sumnjivo djelovanje Savjeta za privatizaciju čiji je predsjednik bio tadašnji premijer Milo Đukanović. Kroz djelovanje Savjeta pokušavalo se da se omogući ta po građane i Crnu Goru veoma štetna privatizacija. A pošto to, ipak, nije moglo da stane u okvire izvršne vlasti, tom procesu se priključio i dio sudske vlasti", kazao je Vučinić.

On je dodao da je sestra Mila Đukanovića, Ana Đukanović koja je tada bila predsjednica Vijeća Višeg suda tada dosudila da firma "Bepler i Džejkobson", čija ponuda je bila drugorangirana, kupi "Avalu" za 3,2 miliona eura, iako je država procijenila ovaj hotel za duplo viši iznos, a koji je nudila danska firma.

"I pored toga Savjet za privatizaciju i Vlada tada su se opredjelile da se hotel proda sumnjivoj firmi. Dakle, imali smo privatizaciju koju je pratila bez sumnje korupcija. A tadašnji gradonačelnik Budve oprostio je dva miliona eura komunalnih usluga firmi koja je kupila hotel. Za sve to vrijeme pravosudni organi ostali su nijemi, a Vesna Medenica tada Vrhovna državna tužiteljka odbila je sve prijave oko te sumnjive privatizacije", naveo je Vučinić.

On tvrdi da je Lazurenko u međuvremenu nastavio kriminalne aktivnosti pranja novca u Crnoj Gori.

On je pozvao nadležne organe da se "konačno uhvate svog posla" i procesuiraju odgovorne za slučaj Lazurenko ali i sve slične slučajeve.

"Neophodno je da naši istražni organi otkriju njegove korupcionaške šeme koje su mu omogućile da kupuje vrijedno zemljište, kako i da otkriju kako je moguće da ima djelova policije koji mu omogućavaju da ima diplomatski imunitet" zaključio je Vučinić.

Bonus video: