Koprivica: Neka bude miran i zakonit izborni dan, građani da glasaju slobodno

CDT, kako se navodi, apeluje i na MUP da omogući nesmetano funkcionisanje sajta biraci.me i call centra kako bi birači mogli da provjere na kome biračkom mjestu glasaju

5242 pregleda 2 komentar(a)
Koprivica, Foto: CDT
Koprivica, Foto: CDT

Pozivamo izborne liste koji učestvuju u izborima da poštuju Kodeks za fer i demokratske izbore (Kodeks) koji su na našu inicijativu potpisale, da se zakonito ponašaju u toku izbornog dana, da uklone svoje štabove od biračkih mjesta, da se uzdrže od nasilja i da omoguće biračima da slobodno i neometano donesu odluku da li i za koga žele glasati na izborima, kazao je izvršni direktor Cenra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica.

Iz CDT-a su pozvali organe (biračke odbore, OIK-e i DIK) da na dan sprovođenja izbora ostave po strani političke i partijske razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka.

Rekli su da ključni interes ovih organa mora biti zakonit i fer izborni dan.

"Takođe, apelujemo na poštovanje onih odredbi Kodeksa koje se odnose na kvalitetnu saradnju i poštovanje biračkih odbora, te uzdržavanje od proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati neistomišljenike. Pobjednik na izborima imaće vremena za slavlje i nakon objavljivanja kredibilnih rezultata", naveo je Koprivica.

Dodao je da ta nevladina organizacija apeluje i na tužilaštvo i policiju na uzdržanost od prekomjernih reakcija.

"Ali i na energičan odnos prema eventualnim počiniocima krivičnih djela na i oko biračkih mjesta, kao i svih počinilaca djela koja se tiču izbornog procesa", kazao je.

Nadaju se, kako kaže, da će se Uprava policije (UP) proaktivno odnositi prema potencijalnom ugrožavanju prostora u kojima će se nalaziti biračka mjesta.

"I da će preventivno djelovati na sprječavanju onemogućavanja održavanja izbora. Nesmetano odvijanje izbora, bezbjedan proces i bezbjedni građani/ke moraju biti prioritet ove institucije", rekao je Koprivica.

CDT, kako se navodi, apeluje i na MUP da omogući nesmetano funkcionisanje sajta biraci.me i call centra kako bi birači mogli da provjere na kome biračkom mjestu glasaju.

"Sve informacije o izborima - sprovođenje izborne procedure, odziv birača (devet puta u toku dana), informacije o eventualnim kršenjima, lažnim vijestima, te rezultati izbora uživo - biće dostupni na našem YouTube kanalu CDT CrnaGora, na našim nalozima na društvenim mrežama i sajtu CDT-a kao i na sajtu Raskrinkavanje.me ", dodao je Koprivica.

On je podsjetio građane Crne Gore na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, te dodao da niko nema pravo da nezadovoljnim sredstvima utiče na njihov izbor.

"Moć je u njihovim rukama, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele", naveo je Koprivica.

Medijske kuće i građane su pozvali da, kao kažu, budu operzni i ne nasijedaju na lažne vijesti.

"One mogu biti plasirane sa željom da se remeti izborni proces, podižu tenzija ili izaziva panika. Pozivamo ih da nam sumnjive objave odmah dostave, kako bi ih tim našeg portala Raskrinkavanje.me provjerio", naglasio je Koprivica.

On je istakao da oni koji smatraju da su im prava u toku izbornog dana na bilo koji način ugrožena o tome obavijeste nadležne državne organe.

"Ohrabrujemo ih da obavijeste tužilaštvo i policiju, ili da neophodne informacije dostave CDT-u (kroz učešće u našoj izbornoj zajednici na YouTube kanalu CDT CrnaGora) i na taj način hrabro brane svoja osnovna građanska prava", zaključio je Koprivica, te poručio građanima da glasaju slobodno.

Bonus video: