Marović: PES isključuje DPS kao partnera, a to bi bila najstabilnija koalicija

"Sve ostalo je problematično, naročito sa sukobom unutar PES-a", rekla je bivša ministarka i nekadašnja potpredsjednica GP URA

44531 pregleda 58 reakcija 59 komentar(a)
Marović, Foto: CDT/Youtube
Marović, Foto: CDT/Youtube

Izvršni direktor istraživačke agencije Damar Vuk Čađenović rekao je da ne očekuje ubrzo formiranje stabilne Vlade, jer, kako je ukazao, nema izrazito jasne većine, niti izrazito jake partije.

“Tu su tri ključne okolnosti koje treba uzeti u obzir. Iskustvo od 2020. nam govori da se ne poštuju svi demokratski principi, premijer ne dolazi iz najjače partije. Drugo, negativna kampanja od koalicije “Hrabro se broji” prema Milojku Spajiću iz PES-a. Ura je dominantno vodila tu kampanju, a to ne abolira odgovornosti i Demokrata. Treće, kako će potez povući predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović. Meni će biti interesantno kakve će se koalicije praviti. Čini se da se u javnosti DPS posmatra kao nepoželjan partner. Ne vidim nemogućom opciju da DPS manjinski podrži Vladu Milojka Spajića. Ko god da bude mandatar, pred njim je jedan veliki izazov”, kazao je Čađenović u emisiji na Jutjub stranici Centra za demokratsku tranziciju.

Sa njim je saglasna i članica Savjetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Evropi (BIEPAG), bivša ministarka evropskih poslova i bivša potpredsjednica Građanskog pokreta URA Jovana Marović.

“Nemoguće je isključiti bilo koga jer nije jasna parlamentarna većina, pregovaraće svako sa svakim. Biće široka koalicija. Dio politike DF-a je suprotan sa evropskim vrijednostima i onim što mi treba da ispunimo kao prioritete u okviru evropske agende. Pokret 'Evropa sad' je u svom političkom diskursu isključio DPS kao potencijalnog partnera”, podsjetila je Marović, iako bi upravo ta koalicija, prema njenom mišljenju, bila najstabilnija.

“Ta koalicija bi bila najstabilnija moguća. Sve ostalo je problematično, naročito sa sukobom unutar PES-a. Ne znamo da li je podmlađivanje DPS-a samo zavjesa ili se to zaista dešava. Da li Milo Đukanović i dalje vuče poteze, kako će se to odraziti na koalicionu sposobnost DPS-a. Sve ostale Vlade biće nestabilne, procenti to pokazuju, to su različite interesne grupe. Mjesta po dubini će biti teško usaglasiti", rekla je ona, kako je objavio CDT.

Što se tiče učešća DPS-a u budućoj Vladi, Čađenović je kazao da su moguća dva scenarija.

“Prvi je da DPS ne bude dio nove Vlade ni u kakvoj formi. Drugi scenario je taj da DPS zajedno sa koalicionim partnerima pruži manjinsku podršku Milojku Spajiću kao mogućem mandataru, a da zauzvrat dobije neka mjesta 'po dubini'. To podsjeća na aktuelnu vladu, koja je takođe nastala uz pomoć glasova DPS-a”, naveo je Čađenović i dodaje da ne očekuje da koalicija “Za budućnost Crne Gore” formalno bude dio buduće Vlade.

On je kazao da najmanje razloga za zadovoljstvo zbog ostvarenog izbornog rezultata bi trebalo da ima koalicija “Hrabro se broji i SDP, ako ne pređe cenzus.

“Ostale ne vidim da imaju razloga za nezadovoljstvo. PES je nova partija, prije tri godine na izborima je nije bilo, a kada vas podržava više od četvrtine građana na prvim parlamentarnim izborima, to je jedan dobar rezultat”, naveo je Čađenović.

Marović je kazala da su očekivanja bila da pokret “Evropa sad” osvoji veći procenat glasova.

Bonus video: