Manjine ostvarile najviše mandata do sada

Stranke koje nisu prešle cenzus će o potezima nakon što analiziraju izbore

15280 pregleda 176 reakcija 61 komentar(a)
Ibrahimović, Foto: BORIS PEJOVIC
Ibrahimović, Foto: BORIS PEJOVIC

Partije koje nisu prešle cenzus će o odgovornosti za loš izborni rezultat i eventualnim ostavkama čelnika, odlučivati nakon što detaljno analiziraju rezultate, rečeno je “Vijestima”.

Ispod cenzusa ostali su, prema informacijama Centra za monitoring i istraživanje na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mjesta, Socijaldemokratska partija (SDP), Pokret za promjene (PZP), pokret Preokret, Narodna koalicija “Složno i tačka” i liste “Pravda za sve” i “Mi možemo”.

Za razliku od njih, odličan rezultat na izborima ostvarila je Bošnjačka stranka (BS), koja je duplirala broj mandata na šest.

Analitičar Edin Smailović kazao je za “Vijesti” da je toj partiji nekoliko stvari išlo naruku:

“Prvo, za razliku od Demokratske partije socijalista (DPS) ostali su dio vlasti i imali pristup institucionalnoj moći što je dio glasača DPS privuklo BS. Drugo, u ovom slučaju mislim da je BS uspio da animira i određen broj glasača drugih partija koji su izgubili povjerenje u opcije koje su do sada glasali”.

Smailović je ocijenio da treba imati u vidu da je niska izlaznost pogodovala manjinskim listama koje imaju 10 poslanika. To je, kako je rekao, najveći broj poslanika nacionalnih manjinskih partija u novije vrijeme.

Predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović saopštio je juče da je su na vanrednim parlamentarnim izborima ostvarili istorijski rezultat, koji će im dati priliku da iz Skupštine i Vlade snažnije utiču na kreiranje javnih politika.

On je rekao da su za 100 odsto povećali zastupljenost u Skupštini Crne Gore i da je to rezultat ispravne i jasne politike BS-a.

Ibrahimović je poručio da će, kako su i obećali, priliku iskoristiti za jačanje evroatlantske, građanske i multikulturalne Crne Gore, ubrzavanje evropskih integracija i razvoj nerazvijenih područja.

“Kao i za zaustavljanje migracija, jačanje veza sa dijasporom i afirmaciju kulture Bošnjaka kao dijela kulturno istorijskog kolorita Crne Gore”, dodao je.

Razloga za nezadovoljstvo međutim nema predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević, čija partija prvi put od osnivanja neće imati parlamentarni status. On je rekao “Vijestima” da će se oglasiti kada detaljno analiziraju izbore.

Nosilac liste Narodne koalicije “Složno i tačka”, Dejan Vukšić, rekao je da je očekivao bolji rezultat, ali da građani najbolje znaju šta im je potrebno.

Vukšić je čestitao, kako je rekao, veliki uspjeh BS koja je, primjerom pokazala kako se jedinstveno zastupa svoj narod.

“Što se tiče mene koji sam nesebično ušao u ovu priču, cilj mi je bio da dam svoj maksimum da mi kasnije ne bude žao, a u cilju istinskih kvalitativnih promjena u Crnoj Gori. Želio bih da se od srca zahvalim svim onim hrabrim ljudima koji su nas glasali i ponosan sam na te “Spartance”, kazao je Vukšić.

Predsjednik Slobodne Crne Gore i jedan od kandidata na listi “Narodna koalicija - Složno i točka”, Vladislav Dajković, rekao je da su ga rastužili sinoćnji rezultati vanrednih parlamentarnih izbora i da će izvući pouke, sagledati svoje greške, “ali da mu ne pada na pamet da odustane od borbe”.

Iz Socijaldemokratske partije juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” kakvi su njihovi sljedeći potezi nakon izbora i da li će biti neke transformacije u partiji.

Bonus video: