U skupštinskim klupama nova lica: Bez Bulatovića, Medojevića, Konjevića, Škrelje...

Vanredni parlamentarni izbori donijeće prekompoziciju sastava poslaničkih klubova, neka poznata imena ostala ispod cenzusa, druge zamijenili mlađi političari

96397 pregleda 334 reakcija 75 komentar(a)
Klub DPS-a ostao bez starih vukova, Foto: Skupština Crne Gore
Klub DPS-a ostao bez starih vukova, Foto: Skupština Crne Gore

U skupštinskim klupama nakon ovih parlamentarnih izbora više neće biti poslanika po kojima je parlament bio prepoznatljiv. Neki od njih nijesu se ni našli na poslaničkim listama, dok su drugi ostali ispod cenzusa.

Prema preliminarnim rezultatima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) bez parlamentarnog statusa, nakon 25 godina, ostala je Socijaldemokratska partija (SDP) koja je osvojila 2,9 odsto. SDP je poslanike u parlamentu imao od 1998. godine, kada je ušao u koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i osvojio pet mandata, dok su u posljednjem sazivu imali samo dva.

U poslaničkim klupama tako neće biti aktuelnog predsjednika Raška Konjevića koji nije bio ni na izbornoj listi, a koji se povlači i iz politike.

Konjević
Konjevićfoto: Boris Pejović

Prethodno je, nakon debakla na predsjendičkim izborima, poslanica i nekadašnja predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković podnijela ostavku na poslaničku i sve funkcije u partiji. SDP je na ovim izborima nastupio sam, a nosilac izborne liste bio je gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković.

Ni njihove bivše stranačke kolege, koje su formirale Socijaldemokrate Crne Gore, lider Damir Šehović i bivši šef te stranke i predsjednik Skupštine Ivan Brajović nijesu bili na izbornoj listi i neće biti poslanici. Oni su do sada bili u skupštinskim klupama.

Ni Pokret za promjene (PzP) na ovim izborima nije prešao cenzus. Oni su na izborima 2006. godine, kada su iz NVO prerasli u partiju, osvojili 11 mandata. Nakon 17 godina postojanja i parlamentarnog statusa u nedjelju su osvojili samo 0,7 odsto glasova.

U posljednjem sazivu imali su pet poslanika, a najčešće su prethodnih godina to bili lider Nebojša Medojević, njegov zamjenik Branko Radulović i potpredsjednica PzP Branka Bošnjak.

Od 11 mandata do 0,7 procenata: Medojević
Od 11 mandata do 0,7 procenata: Medojevićfoto: Boris Pejović

Bošnjak je aktuelna potpredsjednica parlamenta.

Prvi put posljednjih 30 godina u klupama neće biti poslanika Predraga Bulatovića.

Bulatović
Bulatovićfoto: Boris Pejović

Najveće promjene ovaj put imaće poslanički klub DPS-a, koji je “osvježio” redove nakon što se bivši lider Milo Đukanović povukao iz politike nakon poraza na predsjedničkim izborima.

Tako u klupama neće dobro poznatih lica - Duška Markovića, Branimira Gvozdenovića, Mevludina Nuhodžića, Predraga Boškovića, Petra Ivanovića, Luiđa Škrelje...

DPS je, prema preliminarnim rezultatima, osvojio 21 mandat. Među “osvježenjima” u poslaničkom klubu biće predsjednica Alijanse žena DPS-a Drita Lola, predsjednik Opštine Bar iz reda te partije Dušan Raičević, lider cetinjskog DPS-a Oskar Huter, predsjednica Savjeta mladih DPS-a Sonja Milatović, šef barskog SD-a Branislav Nenezić, profesor i bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Podgorici Nikola Milović, profesorica književnosti Zoja Bojanić Lalović...

Prema preliminarnim rezultatima CeMI-ja, Socijalistička narodna partija jedna od najstarijih i nekada vodeća opoziciona partija u Crnoj Gori, jedva je prešla cenzus, osvojivši dva mandata ili 3,1 odsto glasova u koaliciji sa Demosom. To znači da će, prema rasporedu na izbornj listi, u parlament ući samo lider partije Vladimir Joković i potpredsjednik Dragoslav Šćekić.

Oni su već bili u skupštinskim klupama.

U novom sazivu međutim neće biti šefa Demosa Miodraga Lekića, koji nije ni bio na zajedničkoj listi sa SNP-om, već je 4. mjesto pripalo Kseniji Milović - koja nije dobila priliku da se okuša kao poslanica. Koalicija Hrabro se broji (Demokrate i GP URA) je osvojila 12,5 odsto ili 11 mandata. Na listi nijesu bile dosadašnje poslanice GP URA Božena Jelušić i Suada Zoronjić. Takođe, ni dosadašnje poslanice Demokrata, Valentina Minić i Tamara Vujović, prema trenutnom rasporedu na listi, neće ući u parlament.

Pavićević i Dobričanin ostaju u klupama, stiže Hodžić

Prema preliminarnim rezultatima, Pokret Evropa sad osvojio je 24 mandata, odnosno 25,6 odsto glasova. Svi kandidati te partije prvi put će biti u poslaničkim klupama, a među njima su Filip Ivanović, Boris Pejović, Vasilije Čarapić, Tihomir Dragaš, Maida Gorčević...

Uz njih će biti i poslanici izabrani sa iste liste, koji su i sada u parlamentu. To su Srđan Pavićević (CIVIS) i Vladimir Dobričanin (Ujedinjena Crna Gora). Poslaničko mjesto dobio je i nekadašnji predsjednik Stranke pravde i pomirenja Seid Hodžić, koji je isključen iz te partije nakon kritike da je mjesto na izbornoj listi PES-a dobio bez odobrenja svoje stranke.

Bonus video: