CIVIS: Građani traže konkretne rezultate, ubrzati pregovore sa EU

U CIVIS-u očekuju brzo konstituisanje parlamenatarne većine i izbor Vlade

2324 pregleda 7 komentar(a)
Foto: CIVIS
Foto: CIVIS

Iz Saveza građana CIVIS kazali su da očekuju brzo konstituisanje parlamenatarne većine i izbor Vlade, u cilju podizanja standarda građana, efikasnije borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te sveobuhvatnih reformi u pravosuđu i tužilaštvima.

Poručili su da prioritetan cilj nove vlasti mora biti i ubrzanje pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom, imajući u vidu da većina poglavlja nije zatvorena i da je neophodno ispunjenja obaveza vezanih za poglavlja 23 i 24, koje "suštinski koče dobijanje završnih mjerila".

Iz CIVIS-a su kazali da je, odmah poslije konstituisanja parlamenta, neophodno kompletirati Ustavni sud, čime će ta institucija i faktički biti deblokirana, kao i prevazići v.d. stanje u Vrhovnom državnom tužilaštvu i Vrhovnom sudu.

"To je put da u narednom periodu dobijemo mjerljive rezultate u oblasti suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala, što od Crne Gore traže evropski partneri, ali što je još važnije i njeni građani", navodi se u saopštenju.

CIVIS se, dodaju, zalaže i da buduća zakonodavna i izvršna vlast nastave ekonomske reforme, suzbijanjem nezaposlenosti, privlačenjem strateških investitora i povećanjem plata, penzija i socijalnih davanja na realnim osnovama, kako bi svaki građanin "osjetio boljitak na koji se decenijama čekalo".

"Posljednji izbori pokazali su da su građani rasterećeni od ranije forsiranih tema – raspirivanja podjela i mržnje i da će ubuduće nepogrešivo kažnjavati protagoniste takvih politika", navode iz CIVIS-a.

Kazali su da svi konstituenti parlamentarne većine i buduće Vlade moraju biti svjesni da građani traže konkretne rezultate i da je samo snažan ekonomski razvoj uslov za poboljšanje životnog standarda i "trajno utemeljenje evropskih vrijednosti".

"CIVIS će dati pun doprinos pružanju profesionalnih, ekonomskih ili životnih šansi svima koji su tri decenije bili uskraćeni za tu mogućnost, jer su pripadali ili podržavali opciju koja nije DPS. Taj proces će biti oslonjen na izvorne principe demokratije, etike i meritokratije", zaključuje seu saopštenju.

Bonus video: