Predstavnici partija u DIK-u jednoglasni: HGI pripada jedan mandat

Iz DIK-a je nezvanično rečeno “Vijestima” da je previše usko tumačenje da ukoliko pređu 0,7 odsto nemaju pravo na mandat, a ako imaju 0,35 odsto imaju mandat

8962 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Predsjednik HGI Adrijan Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Predsjednik HGI Adrijan Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.06.2023. 18:19h

Predstavnici svih partija u Državnoj izbornoj komisiji su jednoglasno zauzeli stav da Hrvatskoj građanskoj inicijativi (HGI) pripada jedan mandat.

Iz te institucije nezvanično je rečeno “Vijestima” da je previše usko tumačenje da ukoliko pređu 0,7 odsto nemaju pravo na mandat, a ako imaju 0,35 odsto imaju mandat.

“Da su po tom tumačenju bile dvije hrvatske liste, pa da je jedna osvojila 0,35, a druga 0,7 mandat bi pripao ovoj manjoj”, pojašnjeno je iz DIK-a.

Navode da nije tačno da je HGI nekome uzela mandat, pa ni albanskim strankama.

“U Crnoj Gori je za Hrvate prag od 0,35 odsto, a za Albance je 0,7. Albanci su dobili ta tri mandata saglasno manjinskoj kvoti od 0,7 odsto”.

Hrvatskoj zajednici je izmjenama Zakona o izboru odbornika i poslanika, 2011. godine omogućeno da dobije povlašćeni izborni census od 0,35 odsto, što znači da sa oko hiljadu glasova ima zagarantovan jedan mandat...

Pravnica i bivša poslanica u Skupštini Crne Gore Snežana Jonica, osporava stav DIK-a, navodeći da nigdje ne piše da HGI, tj. lista koja predstavlja hrvatski narod ima pravo na mandat samo ako ima između 0,35 odsto i 0,7 odsto.

"Činjenica da HGI ima više od 0,7 odsto, odnosno ima 0,74 odsto, nije razlog da oni izgube mandat, već je razlog zbog kojeg ne dobijaju jedan zagarantovani mandat za Hrvate predviđen članom 94 stav 2 tačka 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, već da oni zajedno sa dvije albanske liste učestvuju u raspodjeli tri zagarantovana mandata predviđena za manjinske liste koje imaju više od 0,7 odsto", kazala je medijima Jonica.

Ona navodi da zakon jasno kaže da izborne liste pripadnika određenih manjinskih naroda ukoliko ne pređu cenzus od tri odsto imaju pravo da učestvuju u raspodjeli 3 zagarantovana mandata a uslov je da imaju manje od tri odsto, a više od 0,7 odsto.

"Zatim piše da u slučaju da nijedna izborna lista koja predstavlja hrvatski narod ne dobije najmanje 0,7 odsto, tek onda izborna lista koja predstavlja hrvatski narod ima pravo na jedan dodatni mandat koji je zagarantovan samo za Hrvate i samo ako ne dobiju 0,7 odsto, ali je neophodno da osvoje najmanje 0,25 odsto", navela je Jonica.

DIK: Definisan izuzetak koji važi jedino za izbornu listu za izbor pripadnika hrvatskog naroda

Iz DIK je zavanično saopšteno da je HGI na parlamentarnim izborima osvojila jedan mandat, kao najuspješnija lista za izbor poslanika hrvatskog naroda u Crnoj Gori sa najmanje 0,35 odsto osvojenih glasova.

Iz Komisije su ukazali da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano da liste, da bi učestvovale u raspodjeli mandata, moraju osvojiti najmanje tri odsto važećih glasova.

„Izuzeci u odnosu na ovaj opšti izborni režim predviđeni su u cilju poštovanja načela afirmativne akcije pa je za liste određenih manjinskih naroda ili manjinske nacionalne zajednice predviđen niži kriterijum kao i mogućnost zbrajanja ukupnog broja glasova tih lista i učešća u raspodjeli mandata“, naveli su iz DIK-a.

Oni su ukazali da je, u okviru ovog podrežima vezano za raspodjelu mandata listama manjinskih naroda i manjinskih nacionalnih zajednica, definisan izuzetak koji važi jedino za izbornu listu za izbor pripadnika hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Kako su objasnili iz DIK-a, propisano je da, ukoliko ne ispuni uslov iz stava 1 i tačke 1 člana 94, odnosno nema najmanje tri odsto od broja važećih glasova ili zbrajanjem ukupnog broja glasova više lista pripadnika istog manjinskog naroda ne stekne poziciju da uđe u raspodjelu mandata, najuspješnija lista pripadnika hrvatskog naroda, ukoliko usvoji najmanje 0,35 važećih glasova, stiče pravo na jedan poslanički mandat.

"Kako izborna lista “HGI – Na pravoj strani svijeta” nije ispunila uslov sticanja mandata saglasno stavu 1 i tački 1 člana 94 Zakona, primijenjena je tačka 2 istog člana kojom je propisano da najuspješnija lista za izbor poslanika hrvatskog naroda u Crnoj Gori sa najmanje 0,35 odsto važećih glasova stiče pravo na jedan poslanički mandat", navodi se u saopštenju.

Iz DIK-a su kazali da su imali u vidu cilj i smisao norme i opšte ustavno načelo afirmativne akcije, te da su listu HGI utvrdili kao jedinu manjinsku listu pripadnika hrvatskog naroda.

Kako su naveli, princip afirmativne akcije kada su u pitanju prava manjinskih naroda i manjinskih nacionalnih zajednica opšte prihvaćeno je načelo u međunarodnom pravu.

"Te se primjenom ovog instituta obezbjeđuje mogućnost pripadnicima manje brojnih naroda i manjinskih zajednica na predstavljenost u izbornim tijelima što je osim pravno nesporno i civilizacijska tekovina“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: