Jonica: Zakon nije "švedski sto", Nimanbegu iznosi neistine i vrijeđa

Norma je takva kakva jeste i mora se poštovati, ali je očigledno da se zakon mora mijenjati, navela je bivša poslanica

6021 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Jonica, Foto: Screenshot/Youtube
Jonica, Foto: Screenshot/Youtube

Pravnica i bivša poslanica Snežana Jonica odgovorila je na jučerašnje navode nosioca liste “Albanska alijansa” Gencija Nimanbegua.

Rekla je da joj se Nimanbegu obratio uz neistine i uvrede zbog toga što je iznijela svoje pravno tumačenje.

Jonica je poručila da je Zakon o izboru odbornika i poslanika nije "švedski sto", da se norme primjenjuju ili ne zavisno od toga da li se nekome sviđaju ili ne.

"Uvaženi bivši kolega Genci Nimanbegu, zahvaljujući svojem vaspitanju, a i poštovanju albanskog naroda čiji ste politički predstavnik, iako način Vašeg obraćanja ne zaslužuje poštovanje, odgovoriću Vam na način koji meni priliči – uvažavajući Vas kao sagovornika ne zbog Vas, već zbog onih koje predstavljate i pored toga što je vaše obraćanje meni puno neistina i uvreda. I to zbog čega? Zbog toga što je pravnica Snežana Jonica iznijela svoje pravno tumačenje – kad su je za tumačenje pitali! E pa dragi Genci, mnogo se razlikujemo. Srećom.

"Dok sam se ja godinama zalagala za poštovanje, zaštitu i unapređenje manjinskih prava i sloboda, dakle i Vaših prava, Vi pozivate (sve do OEBS-a) da se meni oduzmu Ustavom zagarantovana prava - da slobodno mislim i da slobodno izražavam mišljenje. Ja sam, dakle, za unapređenje prava – Vi za oduzimanje. Ja sam pravnica – Vi ste političar. Ja sam iznijela svoje pravno mišljenje – Vi političko. Ja sam kulturno pojasnila svoj stručni stav pominjući normu, o kojoj govorim - Vi ste napali moj pravni stav, uvredama na moj račun", napisala je Jonica u odgovoru Nimanbeguu na Fejsbuku.

Rekla je da za iznošenje ovog pravnog tumačenja nema nikakav interes, osim potrebe da kao društveno odgovorna osoba ukazuje na poštovanje zakona, "pa čak i kad nam se ne sviđa ono što u njima piše".

"Vi za iznošenje vašeg stava imate interes. A sad po redu... Prvo, Zakon o izboru odbornika i poslanika kojim je omogućeno da predstavnici hrvatskog naroda ostvare cenzus sa važećih 0,35 odsto glasova usvojen je 8. septembra 2011. godine uz moj glas i punu podršku tom modelu, ali bez Vašeg prisustva, jer ste pred glasanje napustili salu.

"Drugo, kad već pominjete dezinformacije, naučite da ih prvo da ih ne širite. Neistina je da je lista 'Da živimo kao Jugosloveni' na čijem sam čelu bila ciljala mandat na 0,35 odsto podrške, jer je to nemoguće zato što pravo na taj mandat imaju samo predstavnici hrvatskog naroda.

"Treće, ne tražim ja da se oduzme mandat HGI-u, nego tražim da se primijeni Zakon onako kako precizno piše. A piše – u članu 94 stav 2 tačka 2 da izborne liste onih manjinskih naroda ili manjinskih nacionalnih zajednica koje ne pređu cenzus od tri odsto imaju pravo na raspodjelu tri zagarantovana mandata ukoliko osvoje manje od tri odsto, a više od 0,7 odsto. I nakon toga u članu 94 stav 2 tačka 2 piše – da izborna lista hrvatskog naroda ukoliko ne dobije tri odsto, niti dobije 0,7 odsto ima pravo na jedan (dodatni) mandat ako osvoji najmanje 0,35 odsto... Dakle, samo pod uslovom da ne dobije 0,7 odsto! A ako dobije 0,7 odsto učestvuje u raspodjeli ona tri mandata zagarantovana članom 94 stav 2 tačka 1... i nema četvrtog mandata jer nije neophodan niži cenzus – pa ni četvrti mandat koji uz njega ide.

"Četvrto, da li je norma dobra? Dosad je bila. Sad se zbog smanjene izlaznosti, pokazalo da nije savršena, jer je cilj svih nas koji smo podržali taj zakonski model (u Vašem odsustvu) bio da Hrvati imaju jedno zagarantovano mjesto i zato je i dat cenzus od 0,35 odsto", navela je Jonica.

Ali, kako je kazala, norma je takva kakva jeste i mora se poštovati "i kad nam se sviđa i kad nam se ne sviđa". Očigledno je, prema njenim riječima, da se zakon mora mijenjati.

"No, dok je na snazi ovakav kakav jeste napominjem – nije zakon švedski sto, pa da neke norme koje nam se sviđaju primijenimo, a neke ne primijenimo jer nam se ovaj put ne sviđaju. O Vašem tumačenju o mogućih četiri puta po tri mandata manjina – neću. Samo ću Vas podsjetiti da u Crnoj Gori ne žive samo četiri manje brojna naroda koje ste nabrojali. Nego da ih je mnogo više. Korektno je bilo makar da ih pomenete, koliko da se zna da znate da postoje. Bar da ih nabrojite, ako već niste spremni da se za njihova prava zalažete ili da sa njima podijelite ustavno pravo na afirmativnu akciju ili pravo na, kako vi protumačiste, svakom manje brojnom narodu po tri mandata, pa makar tako tri po tri došli do 81 manjinski mandat.

"Na kraju, kad ste već odlučili da me pominjete tj. tagujete na facebooku, i da me usput vrijeđate – korektno bi bilo da ste se potrudili da meni u tom postu na facebooku obezbijedite dvojezičnost makar u mjeri u kojoj sam se ja zalagala da se dvojezičnost obezbijedi Vama gdje god i kad god ste je tražili – da napišete komentar na Vašem albanskom, ali ispod toga i na mojem srpskom jeziku, kako biste mi obezbijedili da razumijem to što ste napisali. No, odrasla sam u Baru, u višenacionalnoj sredini, pa sam naučila dovoljno da razumijem napisano. U politici sam naučila da prepoznam zlu namjeru. A još iz Rimskog prava naučih: Dura lex, sed lex. (Tvrd je zakon, ali je zakon). P.S. Dixi et salvavi animam meam. (Rekoh i spasih svoju dušu)", zaključila je Jonica.

Bonus video: