Građanska alijansa: Vlada da bez odlaganja da saglasnost za objavljivanje CPT izvještaja

Ukazuju na to da država nije stvorila efikasnu sudsku praksu kad je u pitanju borba protiv policijske torture, zlostavljanja i nekazonita upotreba sredstava prinude

2369 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Građanska alijansa
Foto: Građanska alijansa

Građanska alijansa pozvala Vladu da u što kraćem roku objavi izvještaj Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg ponašanja (CPT).

GA je zabrinuta zbog toga što je od posjete prošlo više od godinu dana, a Vlada Crne Gore još uvijek nije objavila izvještaj.

"Građanska alijansa pozvala Vladu da u što kraćem roku objavi izvještaj Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg ponašanja (CPT) za Crnu Goru, imajući u vidu da je od posjete prošla cijela godina.

Zato pozivamo Vladu Crne Gore i CPT da što prije objave izvještaj u čiji su nacrt mediji već imali uvid, a koji ukazuju na ozbiljne slučajeve zlostavljanja i mučenja. Ovi navodi potvrđuju hitnost objavljivanja izvještaja i promtnu implementaciju preporuka od strane nadležnih državnih institucija koje on sadrži", navodi se u saopštenju.

Ukazuju na to da država nije stvorila efikasnu sudsku praksu kad je u pitanju borba protiv policijske torture, zlostavljanja i nekazonita upotreba sredstava prinude.

"Štaviše, sve učestaliji navodi u medijima o slučajevima torture i prekoračenja policijskih ovlašćenja, te sličnosti predmeta Marka Boljevića, Mila Jovanovića, Stefana Kovača i mnogih drugih, ukazuju da država nije stvorila efikasnu sudsku praksu kad je u pitanju borba protiv policijske torture, zlostavljanja i nekazonita upotreba sredstava prinude.

"Zato je od krucijalne važnosti da Crna Gora ne odugovlači sa davanjem saglasnosti na CPT izvještaj, kako bismo što prije bili upoznati sa uočenim stanjem po pitanju torture od strane CPT-a, ali i kako bi svi relevantni akteri što prije preduzeli neophodone korake za implementaciju preporuka iz izvještaja, a time i unaprijedili trenutno stanje po ovom pitanju, koje je prilično zabrinjavajuće" zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: