Zapadni Balkan i Turska mogu računati na novu bespovratnu podršku iz EU sredstava

Predstavnici Ministarstva evropskih poslova učestvovali su na redovnom polugodišnjem Koordinacionom sastanku za programiranje Instrumenta pretpristupne podrške (IPA) koji je održan u Briselu

2178 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU
Foto: Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU

U Briselu je, 15. i 16. juna 2023. godine, u organizaciji Evropske komisije – Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju, održan redovni polugodišnji Koordinacioni sastanak za programiranje Instrumenta pretpristupne podrške (IPA).

Učesnici sastanka su, pored predstavnika Evropske komisije, bili predstavnici vlada zemalja Zapadnog Balkana i Turske. Sastanku je, u ime Ministarstva evropskih poslova, prisustvovala državna sekretarka i nacionalna IPA koordinatorka Milena Žižić sa saradnicima.

Na sastanku su predstavljeni nacrti akcija koje su predložene za podršku kroz regionalni IPA program za 2024. godinu, u ukupnoj vrijednosti od 133,4 miliona eura. Predlogom je obuhvaćeno 15 akcija, koje će u narednom periodu biti predmet dodatnog usaglašavanja i definisanja i čije usvajanje se očekuje do kraja 2023. godine. Između ostalog, fokus podrške će biti na daljem unapređivanju vladavine prava i rodne ravnopravnosti, osnaživanju mladih i digitalnoj tranziciji, kao i daljem jačanju oblasti zdravlja, socijanih politika i osnaživanju konkurentnosti i zajedničkog tržišta.

Programom je, kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir, za period 2024-2027, opredijeljeno i više od milijardu eura za podršku infrastrukturnim projektima u regionu Zapadnog Balkana i Turskoj.

U dijelu koji se odnosi na nove programe, naglašeno je da će službe Evropske komisije u saradnji sa državama korisnicma u narednom periodu raditi na ispunjavanju preduslova za operativno sprovođenje najavljenog uvećanja finansijske podrške EU državama u procesu pristupanja, kao važnog elementa novog plana za ubrzanu integraciju država Zapadnog Balkana.

Na marginama događaja, delegacija Crne Gore se sastala i sa šefom Jedinice za Zapadni Balkan – Srbija i Crna Gora Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju, Majklom Milerom i imala priliku da detaljnije prođe kroz predstojeće obaveze u dijelu planiranja IPA sredstava, kao u dijelu ispunjavanja pretpristupnih obaveza koje Crnu Goru očekuju u narednom periodu, prije svega u dijelu poglavlja 23 i 24. Razgovori će biti nastavljeni tokom njegove predstojeće posjete Crnoj Gori, koja se očekuje tokom naredne sedmice.

Bonus video: