Zbog zloupotrebe ličnih podataka tužilaštvo goni jednog policajca

Iz ODT-a Pljevlja saopštili da je u toku preduzimanje radnji u izviđaju. Za neovlašćeno korišćenje ličnih podataka službeno lice može biti kažnjeno zatvorom od tri mjeseca do tri godine

23776 pregleda 44 reakcija 10 komentar(a)
Detalj sa glasanja u Šavniku (arhiva/ilustracija), Foto: Svetlana Mandic
Detalj sa glasanja u Šavniku (arhiva/ilustracija), Foto: Svetlana Mandic

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) Pljevlja sumnjiči jednog policijskog službenika za neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka partijskih aktivista iz Šavnika Gavrila Cerovića i Novice Krsmanovića.

To je “Vijestima” saopštila državna tužiteljka i portparolka ODT-a Pljevlja Nataša Bajčeta.

“Obavještavamo vas da je nakon ocjene prikupljenih podataka i obavještenja u konkretnom ocijenjeno da postoji osnov sumnje da u radnjama jednog policijskog službenika ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, i to krivičnog djela neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka, i u toku je preduzimanje službenih radnji u izviđaju”, navela je ona.

Iz ODT-a “Vijestima” nisu saopštili identitet osumnjičenog.

Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, službeno lice zbog neovlašćenog prikupljanja i korišćenja ličnih podataka može biti kažnjeno zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

Lični podaci Cerovića i Krsmanovića, nosioca opozicionih lista koalicije “Za budućnost Šavnika” i saveza Demokrata, Ujedinjene Crne Gore i Pokreta Evropa sad, dospjeli su na društvene mreže krajem oktobra prošle godine, nakon drugog pokušaja glasanja na lokalnim izborima u Šavniku koji još nisu okončani. Podaci su početkom novembra bili dostupni na više naloga na Fejsbuku, ali su potom obrisani s nekih od njih.

Kako su “Vijesti” juče objavile, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) utvrdilo je da postoji osnovana sumnja da je četvoro policijskih službenika Ž. T, B. Č, S. V. i S. B. počinilo težu povredu službene dužnosti uvidom u podatke Cerovića i Krsmanovića i dostavljanjem tih podataka drugim licima.

Povezani članci

16. Jun 2023.

Policajci zloupotrijebili podatke građana?

Iz MUP-a su naveli da su izvještaj o provjerama, sa spisima predmeta, dostavili ODT-u Pljevlja. Izvještaj Unutrašnje kontrole dostavljen je i direktoru Uprave policije (UP) Nikoli Terziću u cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv policajaca - Ž. T, B. Č. i S. V. zbog zloupotrebe položaja ili prekoračenja ovlašćenja u službi, a protiv S. B. zbog nepravilnog korišćenja i raspolaganja povjerenim sredstvima. “Vijesti” iz UP čekaju odgovor da li su pokrenuti disciplinski postupci.

Ž. T. je, kako su “Vijestima” kazali iz MUP-a, u Sektoru granične policije, B. Č. u Stanici policije Šavnik, dok su S. V. i S. B. u Sektoru policije posebne namjene.

Krsmanović je juče kazao “Vijestima” da očekuje da slučaj dobije pravosudni epilog i da bude “procesuiran kako treba”.

“Vjerovatno je trebalo da bude riješen i ranije. Ali, ako se i sada završi, nije kasno... Lični podaci su objavljeni jer je policijski službenik vjerovatno bio pod pritiskom lokalih organa u Šavniku, koji su trenutno na vlasti. To je učinjeno u izborne svrhe”, tvrdi on.

Podaci Krsmanovića
Podaci Krsmanovićafoto: Facebook

Cerović je rekao da je osumnjičeni policijski službenik zloupotrijebljen i da je najmanje odgovoran u lancu odgovornosti.

“Sve ovo su pojedinačni slučajevi. Službenik policije nije koordinirao ovim, već je samo sprovodio naređenja. Pitanje je - ko je tim ljudima komandovao, ko im je naređivao?”, kazao je on za “Vijesti”.

Podaci Cerovića
Podaci Cerovićafoto: Facebook

Iz MUP-a su pojasnili da je uvid u lične podatke ostvaren u aplikaciji “Web građanska stanja” i da su oni dostavljeni drugim osobama, poslije čega su javno objavljeni putem portala. Iz podataka Cerovića i Krsmanovića vidi se gdje su oni rođeni, kad su prijavili prebivalište u Šavniku, koje su njihove adrese...

Podsjećajući da je nikšićka policija prošle sedmice podnijela krivične prijave protiv 36 osoba zbog sumnje da su lažno prijavili prebivalište u Šavniku zbog biračkog prava u toj opštini, i da je prijavu “zaradio” i službenik MUP-a kog sumnjiče da je neistinite podatke iskoristio kao istinite, što je, tvrde, rezultiralo promjenom prebivališta određenog broja ljudi, Cerović kaže da je to dokaz “da je sve rađeno prijavo”.

“To znači da je to bio organizovani posao lokalne Demokratske partije socijalista (DPS) i pojedinaca iz MUP-a. Pojedinci nisu problem, najveće pitanje je ko je koordinirao aktivnostima. Nisu ti ljudi dobijali adrese u Šavniku samo tako... Da li ih je davao službenik policije ili neko iznad. Ovo je posao za Specijalno državno tužilaštvo”, poručio je on.

Šavnički izbori traju od 23. oktobra prošle godine jer članovi biračkih odbora iz koalicije “Za budućnost Šavnika” nisu dozvoljavali dijelu novoupisanih birača da glasaju jer su, tvrde, prepisani da bi podržali DPS.

Posljednji rezultati izbora govore da opozicione koalicije imaju 121 glas više u odnosu na vladajući savez DPS-a i Socijaldemokrata (SD).

Bonus video: