Suljević: Odluke DIK-a nezakonite, partijski interes ispred zakona

"CGO skreće pažnju zainteresovanoj javnosti na sporne odluke DIK-a, koja je prethodna dva dana razmatrala prigovore u odnosu na sprovođenje vanrednih parlamentarnih izbora na dijelu biračkih mjesta u više crnogorskih opština", naveo je

5793 pregleda 3 komentar(a)
Suljević, Foto: Centar za građansko obrazovanje
Suljević, Foto: Centar za građansko obrazovanje

Odluke Državne izborne komisije (DIK) po prigovorima u odnosu na sprovođenje vanrednih parlamentarnih izbora na djelu biračkih mjesta u najvećoj mjeri su nezakonite, kazao je saradnik na programima u Centru za građansko obrazovanje (CGO) i jedan do članova DIK-a Damir Suljević.

Suljević je rekao da je to i dio i rezultat nesmotrenih poteza, kojima se, prema njegovom mišljenju, dodatno produbljuje pravna nesigurnost i nepovjerenje u regularnost izbornog procesa.

"CGO skreće pažnju zainteresovanoj javnosti na sporne odluke DIK-a, koja je prethodna dva dana razmatrala prigovore u odnosu na sprovođenje vanrednih parlamentarnih izbora na dijelu biračkih mjesta u više crnogorskih opština", naveo je.

DIK je, podsjeća Suljević, 17. juna razmatrao prigovor Oskara Hutera iz Demokratske partije socijalista (DPS), kojim se osporava odluka Izborne komisije Prijestonice Cetinje da nakon usvojenog prigovora Socijaldemokratske partije (SDP) i poništenja rezultata izbora, raspiše ponovne izbore na jednom biračkom mjestu u tom gradu.

"Isto veče, odlučivalo se i o prigovoru Boška Vlahovića iz Nove na identičnu odluku o ponavljanju izbora koju je donijela OIK Kolašin, a koja je usvojila prigovor predstavnika liste koju predvodi Vladimir Leposavić i poništila rezultate izbora na jednom biračkom mjestu u Kolašinu", dodao je.

Prema riječima Suljevića, DIK je usvajanjem ovih prigovora poništio odluke o ponavljanju izbora u ovim opštinama.

"Međutim, osnovi za donošenje ovih odluka u vidu rješenja Izborne komisije Prijestonice i OIK Kolašin, kojima se poništavaju rezultati izbora, ostala su na snazi. Prijedlog da se rješenjima DIK-a kojima se poništavaju ove odluke daju i instrukcije ovim izbornim komisijama za dalje postupanje nije prihvaćen čime nije ispoštovana ni elementarna procedura", kazao je on.

Suljević je ukazao na to da su te preliminarne odluke Izborne komisije Prijestonice i OIK Kolašin i morale biti poništene jer su, kako kaže, sadržale nedostatke.

"No, to je morala pratiti i određena instrukcija tim komisijama imajući u vidu složenost situacije i obavezu DIK-a da demonstrira odgovornost za pravne posljedice koje poništavanje ovih odluka može imati", rekao je.

Prema ocjeni Suljevića, nesavjesnost u odlučivanju dobila je novu dimenziju u slučaju prigovora upućenih DIK-u od strane SDP-a koji su bili predmet rasprave u nedjelju veče 18. juna.

"Ovi prigovori odnosili su se na nepravilnosti na tri biračka mjesta u tri opštine - na Cetinju, u Rožajama i u Bijelom Polju. Nakon izvršenog uvida u izborni materijal sa tri osporena biračka mjesta, DIK je brojanjem konstatovao nepravilnosti u pogledu broja glasačkih listića i broja odrezaka, odnosno broja glasačkih listića i broja potpisa u izvodima iz biračkog spiska. DIK je grubo ignorisao činjenicu da je na nekim biračkim mjestima ta razlika bila znatna, kao i da se odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika predviđa poništenje rezultata i ponavljanje izbora u situacijama kada je broj iskorišćenih listića veći od broja izašlih glasača, i ti prigovori su odbijeni", navodi Suljević.

Takvo postupanje DIK-a je, kako tvrdi, nezakonito.

"Dodatno, DIK je ponovo izašao i iz okvira svojih nadležnosti i dozvolio da i pored eksplicitne zakonske norme cijeni navodna racionalnost neponavljanja izbora na ova tri biračka mjesta", kazao je Suljević.

Iz CGO su upozorili na praksu podređivanja zakona prilikom odlučivanja u DIK-u, onom što su trenutni partijski interesi članova DIK-a koji su predstavnici političkih partija, nazivajući je opasnom.

"Takođe, CGO ukazuje da, na žalost, nema razlika među članovima DIK-a koji su predstavnici političkih partija kada su pred dilemom da li da prate partijski interes ili zakon, odnosno javni interes i da uvijek biraju da se priklone partiji", zaključio je Suljević.

Bonus video: