Radovanić o izjavi Bogdanovića: Svako za sebe o bitnim odlukama

“S Demokratskom Crnom Gorom smo imali izuzetnu koalicionu saradnju, što potvrđuje i odličan izborni rezultat...”, kaže Radovanić

42969 pregleda 182 reakcija 49 komentar(a)
Niko ne sumnja da Demokrate i GP URA brinu o državi: Radovanić, Foto: BORIS PEJOVIC
Niko ne sumnja da Demokrate i GP URA brinu o državi: Radovanić, Foto: BORIS PEJOVIC

Demokrate i Građanski pokret (GP) URA će, kao dva odvojena politička subjekta, sve bitne odluke donijeti na najvišim partijskim organima.

To je “Vijestima” kazao generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić, komentarišući jučerašnju izjavu kolege iz Demokrata Borisa Bogdanovića, da je “jako pošteno” od GP URA “da svojim stavovima ne opterećuju” koaliciju te dvije partije.

Bogdanović je to rekao u intervjuu “Vijestima”, odgovarajući na pitanje hoće li Demokrate o učešću u novoj vladi pregovarati bez GP URA, kog Pokret Evropa sad (PES), koji je osvojio najviše glasova na nedavnim izborima, ne želi u vlasti.

PES čelnika GP URA i aktuelnog premijera Dritana Abazovića optužuje da je kreirao predizbornu aferu o navodnim poslovnim vezama lidera pokreta Milojka Spajića i južnokorejskog “kralja kriptovaluta” Do Kvona.

Radovanić je naveo da buduću vladu treba formirati u što skorijem roku, i da je najvažnije da ona nastavi borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije koja je, prema njegovim riječima, uveliko i snažno započeta.

Kaže da je to najvažniji uslov da Crna Gora u najkraćem mogućem roku bude u EU. Dodaje i da je nastavak borbe protiv kriminala i korupcije temelj za ekonomske benefite i podizanje standarda svih građana, i da svako ko želi da konstituiše Vladu na tim osnovama, može imati partnera u GP URA.

“S Demokratskom Crnom Gorom smo imali izuzetnu koalicionu saradnju, što potvrđuje i odličan izborni rezultat koji je adekvatan našim očekivanjima. Građani su nam primarno dali podršku na izborima jer smo u prethodnom vremenu beskompromisnom borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije pokazali da i u narednom periodu možemo biti garant nastavka te borbe”, istakao je Radovanić.

On je poručio da će Demokrate i GP URA, kao dva odvojena politička subjekta, sve bitne odluke donijeti na najvišem partijskim organima. Ono što je najvažnije je, prema njegovim riječima, da se svi politički činioci pri donošenju odluka, naročito oni koji će potencijalno participirati u vladi, vode zaštitom ključnih nacionalnih interesa. To su u ovom trenutku, kaže, nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, članstvo u EU i ekonomske reforme.

“U pomenutim procesima GP URA je i do sada imala aktivnu ulogu, i od toga nećemo odustati. Zbog toga je za očekivati da svi oni koji su dobronamjerni po pitanju daljeg razvoja Crne Gore, ujedine napore kako bi zajedničkim snagama zadali finalni udarac mafiji, podigli ekonomski standard i uveli Crnu Goru u EU”, zaključio je Radovanić.

Radovanić
Radovanićfoto: Luka Zeković

Bogdanović je “Vijestima” kazao da su Demokrate za aferu “Do Kvon” saznale iz medija, i da “druga neposredna saznanja i informacije” nisu imali. Dodao je da žele da ostanu neutralni, i da kroz to daju prostor da se dva subjekta (GP URA i PES) lakše izražavaju “bez stvaranja atmosfere nagađanja”.

Generalni sekretar Demokrata je u intervjuu podsjetio i na izjavu potpredsjednika GP URA Filipa Adžića, da te dvije partije mogu odvojeno pregovarati, ali da je najvažnije da će obje “biti na braniku nacionalnih interesa Crne Gore”.

“Da Demokrate i GP URA brinu o državi, u to niko ne sumnja. Naravno, pregovori o formiranju vlade su kompleksan proces, koji zahtijeva pažljivo usklađivanje stavova i interesa svih političkih aktera”, naglasio je.

U predizbornom koalicionom sporazumu Demokrata i GP URA, piše da će te partije nakon izbora jedinstveno pregovarati o formiranju vlasti.

Narednih dana pregovori o vladi

Pregovori partija o konstituisanju nove vlade, zvanično bi trebalo da počnu narednih dana - saznaju nezvanično “Vijesti”.

Lider PES-a Spajić saopštio je krajem prošle sedmice da su neformalni razgovori pokrenuti.

On je naveo da su Demokrate i partije manje brojnih naroda njihovi prioritetni partneri, da su otvoreni za razgovor s koalicijom “Za budućnost Crne Gore”, a da neće biti pregovora s Demokratskom partijom socijalista (DPS) i GP URA.

Bonus video: