Izbrojali većinu, računaju i dalje

Zvanični razgovori PES-a i ostalih aktera počinju nakon konačnih rezultata izbora, u neformalnim već vide partnere u vlasti. Izvor “Vijesti” tvrdi da u Spajićevom pokretu zasada računaju na savezništvo s poslanicima svih manjinskih partija, Demokrata i SNP-a

68288 pregleda 277 reakcija 151 komentar(a)
Najavio razgovor i sa ZBCG: Spajić i lider Nove Andrija Mandić, Foto: BORIS PEJOVIC
Najavio razgovor i sa ZBCG: Spajić i lider Nove Andrija Mandić, Foto: BORIS PEJOVIC

Zvanični razgovori Pokreta Evropa sad (PES) i ostalih političkih aktera o formiranju vlade trebalo bi da počnu nakon utvrđivanja konačnih rezultata izbora. Međutim, neformalni pregovori uveliko su u toku, a iz tog pokreta, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, računaju da su već obezbijedili 43 glasa podrške novoj vlasti.

Prema saznanjima “Vijesti”, PES, koji će imati 24 poslanika u novom skupštinskom sazivu, kao buduće partnere vidi deset poslanika svih stranaka manjinskih naroda, sedam Demokrata i dva Socijalističke narodne partije (SNP). To nije ukupna brojka na koju računaju u PES-u, s obzirom na to da ciljaju veću podršku i da su najavili da su otvoreni za razgovore s koalicijom “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG), koja će imati 13 poslanika.

Za izbor vlade potreban je 41 glas, od ukupno 81 u parlamentu.

Prema istim informacijama, ako do navedenog dogovora dođe, Demokratama bi mogla da pripadne pozicija šefa Skupštine, koju je njihov lider Aleksa Bečić pokrivao od jeseni 2020. do februara prošle godine.

Međutim, “Vijestima” juče ova saznanja nisu zvanično potvrđena ni iz PES-a, ni iz ostalih stranaka.

Čelnik PES-a Milojko Spajić, koji je najozbiljniji kandidat za premijera, saopštio je prošle sedmice da su neformalni razgovori o vlasti pokrenuti i da će biti konstituisana vlada “sa stabilnom političkom većinom”. Naveo je da su im Demokrate i partije manje brojnih naroda “prioritetni partneri”, da su otvoreni za razgovor sa ZBCG (Nova i DNP), a da neće pregovarati s Demokratskom partijom socijalista (DPS) i Građanskim pokretom (GP) URA.

Pokret Evropa sad, Milojko Spajić
foto: Boris Pejović

PES optužuje lidera GP URA i aktuelnog premijera Dritana Abazovića, čija je stranka na izborima nastupila sa Demokratama da je kreirao predizbornu aferu o navodnim poslovnim vezama Spajića i “kralja kriptovaluta” Do Kvona.

Iz PES-a su “Vijestima” juče saopštili da će zvanično otpočeti pregovore nakon proglašenja konačnih rezultata nedavnih parlamentarnih izbora. Državna izborna komisija (DIK) to bi, prema svom kalendaru, trebalo da učini do 26. juna, do ponoći.

Međutim, gotovo je izvjesno da se to do tada neće desiti. Jedan od razloga je to što se očekuje da pred Ustavnim sudom bude više žalbi na rješenja DIK-a, o kojima sud ne može ekspresno odlučiti. Razlog je i to što su nosioci nekih lista tražili da im se rješenja DIK-a i lokalnih komisija o njihovim prigovorima dostave isključivo poštom, što iziskuje vrijeme, i što čekaju posljednje rokove za pisanje žalbi. Povod može i biti pristizanje prigovora nakon sjutrašnjeg ponavljanja izbora na jednom biralištu u Tuzima.

Dok se čeka na zvanične susrete partijskih funkcionera, dio lista manjinskih stranaka ispostavio je principe na kojima očekuju da se razgovara. Njihovi zahtjevi u suprotnosti su s programima dijela stranaka i koalicija sa kojima PES ima kontakte, a posebno sa koalicijom ZBCG.

​​​​​Nosilac liste Albanskog foruma Nik Đeljošaj, kazao je “Vijestima” da oni žele da okupe što više manjinskih partija, i da nakon toga i proglašenja konačnih rezultata izbora mogu otpočeti konsultacije sa PES-om. On je ranije najavio da će Albanski forum i Hrvatska građanska inicijativa (HGI) skupa pregovarati o učešću u vladi.

Đeljošaj
Đeljošajfoto: Boris Pejović

Đeljošaj je izjavio da “ne trče ni za kim da bi po svaku cijenu bili vlast”, i da ne odstupaju od “čvrstih principa” koji ih, kako je rekao, vode.

“A to su zastupanje i zaštita Ustavom garantovanih prava i interesa Albanaca u Crnoj Gori, pogotovo žitelja Malesije gdje naša politika ima najjače uporište i gdje uspješno vladamo na lokalnom nivou; beskompromisna realizacija evropskih i evroatlantskih ideja i politika, te politike dobrosusjedstva; građanska i antifašistička Crna Gora kao zajednička država svih njenih građana”, istakao je, navodeći da su tome dodali i politiku čvrstog savezništva unutar NATO-a i revitalizaciju partnerstva sa SAD.

Đeljošaj je poručio da je to politika koje će se njegova lista držati ne samo u pregovorima o formiranju vlade, nego i u svakoj drugoj prilici. Kaže da ne žele da se hvale “niti busaju u prsa principijelnošću”, ali da ne mijenjaju političke boje i ne varaju građane obećavajući danas jedno, a sjutra drugo.

“Prema tome, u pregovore o formiranju 44. Vlade i svake druge pregovore i razgovore polazimo s ovim jasnim stavovima, koji su poznati i građanima i političarima. S tim u vezi, već smo saopštili da smatramo da bi za Crnu Goru i za njene građane najbolje bilo i da bi najefikasnija vlada bila ona koja bi se bazirala na gorenavedenim principima i imala podršku najmanje od tri petine i više poslanika u parlamentu. Stabilna koalicija bi garantovala brži završetak evropskih integracija”, ocjenjuje on.

Kandidat za poslanika liste Albanske alijanse Fatmir Đeka, rekao je “Danu” da je bilo neformalnih susreta, ali da oni očekuju zvanične pozive i razgovore “na konkretnoj političkoj platformi i jasnim principima”.

“Što se nas tiče, to znači snažno evroatlantsko opredjeljenje Crne Gore, održavanje odličnih odnosa sa svim susjedima, uključujući i Republiku Kosovo, vladavinu prava i decentralizaciju vlasti. Vlada mora biti inkluzivna”, poručio je.

Đeka
Đekafoto: Boris Pejović

Nakon što budu proglašeni konačni rezultati izbori, teče rok od 15 dana za održavanje konstitutivne sjednice novoizabranog saziva Skupštine. Potom, u roku od 30 dana od dana konstituisanja parlamenta, predsjednik države predlaže mandatara za sastav vlade, nakon čega mandatar ima 90 dana da oformi kabinet.

Đeljošaj: Rad Dukaja cijeniti kroz pregovore

Đeljošaj kaže da je na onome ko je osvojio najviše glasova na izborima da pokuša da oformi vladu, a da će Albanski forum pregovarati s akterima čije se politike podudaraju s njihovom.

Tvrdi da iza liste koju predvodi stoje strateški uspjesi ne samo na lokalnom nivou, nego i postignuća u Ministarstvu javne uprave (MJU) - prvom od, kako je rekao, “sistemskih ministarstava koja je ikad vodio neki predstavnik albanskog naroda (Maraš Dukaj)”.

Dukaj
Dukajfoto: Luka Zeković

“To može biti važno u kasnijoj fazi pregovora ako do nje dođe. Albanski forum je, u poređenju sa strankama koje traju decenijama, relativno nov na političkoj sceni, ali smo uspjeli da u tom kratkom razdoblju budemo prepoznati po jasnim stavovima i politikama. Dakle, sa nama je lako. Ko god sjedne sa nama za sto, tačno zna što ga čeka, a svi principi bazirani su na evropskim vrijednostima”, zaključuje sagovornik.

Bonus video: