Demokrate: DPS tri decenije vrši "napad" na temelje crnogorskog pravosuđa, ekonomiju, život i egzistenciju...

"Što se tiče nove gradske uprave, kreativnosti, entuzijazma i energije za unapređenje Glavnog grada ne manjka..."

3307 pregleda 9 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Kada se otkrije svaka nepravilnost Demokratske partije socijalista (DPS) i prezentuje javnosti, oni je smatraju "napadom" na njih, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.

Oni su reagovali na jučerašnje saopštenje Odbora DPS Glavnog grada Podgorica u kome se između ostalog navodi da "napad na Andriju Čađenovića, koji je rukovodio preduzećem Čistoća DOO u periodu njenog intenzivnog razvoja, u kojem je Podgorica zavrijedila epitet jednog od najčistijih gradova ovog dijela Evrope, nije ništa drugo do skretanja pažnje sa afera – zaustavljenih istraga protiv Olivere Injac i kockanja na račun države".

"DPS već tri decenije vrši "napad" na temelje crnogorskog pravosuđa, ekonomiju crnogorskog društva, život i egzistenciju svakog poštenog građanina. Što se tiče nove gradske uprave, kreativnosti, entuzijazma i energije za unapređenje Glavnog grada ne manjka, za razliku od vas koji ste gradili i unapređivali samo u onim segmentima u kojima ste mogli da se "ogradite" i na određene načine pribavite korist za svoje partijske vojnike i poslušnike", ističe se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su dodali da je bivša uprava podgoričkog preduzeća "Čistoća d.o.o." izdvajala stotine hiljada eura donacija, ali je to radila u tajnosti.

"Preduzeće ‘Čistoća d.o.o.’ je tokom mandata Čađenovića za razna sponzorstva, donacije i pomoći isplatilo preko 380 hiljada eura, a sve tokom mandata Andrije Čađenovića. Pored svega toga, još tragičnije jeste da je rukovodstvo preduzeća sa Čađenovićem na čelu, zajedno sa Stanislavom Martinović kao predsjednicom Odbora direktora, zahtijevalo da na kontima donacija, spozorstva i pomoći fizičkim i pravnim licima ne stoje nazivi, odnosno imena lica, kojima su vršene uplate. Da se vidi da su u pitanju "profesionalci" u predizbornom dijeljenju novca građana pokazuje i podatak da je to podgoričko komunalno preduzeće u toku prošle i u prvoj polovini ove godine, na ime donacija, sponzorstva i pomoći fizičkim i pravnim licima uplatilo 185.000 eura", poručile su Demokrate.

Oni navode da je "pored toga, u periodu od 1. januara do 31. decembra 2022. godine odrađeno je 255 transakcija kao pomoć fizičkim i pravnim licima, i u tu svrhu je uplaćeno preko 35 hiljada eura, a kada je istekao mandat bivšem izvršnom direktoru po istom osnovu to Društvo je isplatilo preko 12 hiljada eura, kroz 91 transakciju".

"Ovo su samo neki od podataka koji dokazuju nepravilnosti u radu ovoga preduzeća, a na štetu građana. Očigledno da kadar Demokratske partije socijalista nije sposoban da jedno preduzeće Glavnog grada makar ostavi u stanju kakvo je dočekao na početku mandata, a da ne pomišljamo na to da ga unaprijedi", kazale su Demokrate.

Takođe, odgovorno tvrde da je ozbiljno ugrožena sposobnost preduzeća „Čistoća d.o.o.“ da obavlja svoju osnovnu funkciju koja je od javnog interesa, jer kako navode od 31 vozila za odvoz komunalnog otpada polovina nije u funkciji, odnosno svega 14 jeste.

"Pored toga, loš domaćinski odnos prema ovome preduzeću automatski za sobom povlači i stavlja u pitanje funkcionisanje preduzeća "Deponija", zbog neizmirenih obaveza od strane „Čistoća d.o.o.“ koje iznose preko polovine duga od dva miliona eura. Po svemu sudeći od uprave ovoga preduzeća je postojala naredba da se prikazuje lažno poslovanje, kako bi se prikrili tragovi nezakonitog prosljeđivanja novca u neke druge kase ili džepove, kao i nagomilavanja duga ka drugim gradskim preduzećima", poručuju Demokrate.

Oni su kazali i da kada je bivši direktor preuzeo čelo firme na računu je bilo 531.000 eura, a 13.6.20203. godine, na dan isteka njegovog mandata, svega 41.000 eura ili 13 puta manje.

"Nije teško biti profesionalac u trošenju i rušenju, teško je biti profesionalac u stvaranju nečega boljega. Ne treba da brinete o tome da li je neko početnik u poslu ili nije, rezultati će na kraju reći svoje. Neki od nas možda i jesu prvi put na ovim funkcijama, ali zasigurno jesmo profesionalci u pronalaženju nepravilnosti u crnogorskom sistemu koji ima negativne posljedice po građane, kao i profesionalci u raskrinkavanju svih onih koji su kršili zakone i zloupotrebljavali službene položaje. Strah i nervoza u vašim redovima iz dana u dan rastu, a da ste radili onako kako govorite i da ste bili u službi građana, tih nelagodnih osjećaja ne bi ni bilo. Posljednji trzaji mafijaške hobotnice su vidljivi i kod običnih građana, a na nama je da damo posljednje udarce. Ne brinite, profesionalci smo u tome", zaključuje se u saopštenju Demokrata

Bonus video: