SDP: Demokratski izborni proces nazaduje, podnijeli smo žalbu Ustavnom sudu

Sada je, kako oni smatraju, sasvim jasno da od obećanih reformi i promjena novih vlasti nema ništa više u odnosu na ranije

5957 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Socijaldemokratska parija Crne Gore, Foto: SDP
Socijaldemokratska parija Crne Gore, Foto: SDP

Naši pokušaji da pred nadležnim institucijama, opštinskim i državnom izbornom komisijama dođemo do pravde nijesu urodili plodom jer su partijski predstavnici u komisijama o ovoj stvari odlučivali ne po pravdi i pravu, ne po potrebama demokratije regularnosti izbornih procesa, već po uskom partijskom interesu, saopštili su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Iz SDP-a su kazali da su se time prekršile zakonske norme koje, kako tvrde, obavezuju na ponavljanje izbora na 5 izbornih mjesta.

Oni su se zahvalili građanima koji su im pružili podršku, dodajući da "nažalost tih glasova nije bilo iznad cenzusa dovoljno više da se nadomjestile predizborne i izborne malverzacije i krađe".

Dodali su i da su predstavnici NVO koji o ovoj stvari odlučuju, kako kažu, nezavisno i nepristrasno, poštujući jasne zakonske norme, bili u manjini.

"Ostala nam je mogućnost žalbe Ustavnom sudu kao konačnoj instanci i danas smo je iskoristili. O istom ili sličnom slučaju Ustavni sud je odlučivao nakon izbora 2017. godine i tada na prigovor Demokratske stranke poništio izbore na biračkom mjestu", naveli su iz SDP-a.

Oni su ocijenili da je, nezavisno od krajnje odluke Ustavnog suda i rezultata glasanja na biračkim mjestima gdje se ono eventualno ponovi, jasno da crnogorska politika i demokratski izborni proces nazaduje.

"Kupovina glasova za radna mjesta u državnim službama i preduzećima i slični partijski pritisci na egzistenciju ljudi, kao i direktna kupovina glasova novcem, uplivi i uticaji drugih država i njihovih medija obesmišljavaju normalnu izbornu konkurenciju političkih ideja i programa", rekli su iz te partije.

Sada je, kako oni smatraju, sasvim jasno da od obećanih reformi i promjena novih vlasti nema ništa više u odnosu na ranije.

"Takođe, glasanjem u izbornim komisijama i nezakonitim sprečavanjem ponavljanja izbora na pet biračkih mjesta, pokazalo se da DPS-u i drugim partijama koje se predstavljaju da žele blisku saradnju i jačanje pro suverenističkih i pro evropskih snaga nimalo nije do toga, već samo do potpune kontrole u cilju užih interesa i na tom dijelu političkog spektra", ocijenili su iz SDP-a.

Zaključili su da ukoliko na kraju ovog procesa ostanu bez parlamentranog statusa, to ih neće pokolebati u daljem "zalaganju za civilizacijske demokratske vrijednosti i principe i borbi za Crnu Goru sa više sloboda, pravde i solidarnosti".

Bonus video: