Đeljošaj: Uspostaviti ograničenja za buduće nosioce javnih funkcija

" Albanski forum, u skladu sa pravnom tekovinom EU, smatra da je neophodno uspostaviti ograničenje da budući članovi Vlade, državni sekretari, direktori direktorata, direktori uprava i zavoda ne mogu biti lica za koja je odlukama državnih organa pravosnažno utvrđeno da su izvršili krivična djela", rekao je Đeljošaj

6538 pregleda 17 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Facebook/Nik Gjeloshaj
Đeljošaj, Foto: Facebook/Nik Gjeloshaj

Zakonitost je prvi element vladavine prava, što podrazumijeva da državni organi i pojedinci moraju poštovati zakon, kazao je nosilac liste Albanskog foruma Nik Đeljošaj.

On je na svom Fejsbuku napisao da vršenje javnih funkcija od strane pojedinaca, za koje smatra da su ozbiljno prekršili zakone, ugrožava primjenu ovog principa.

Dodao je da je to preduslov demokratije, te da se pomenutom praksm može ugroziti demokratska priroda države.

"S tim u vezi, Albanski forum, u skladu sa pravnom tekovinom EU, smatra da je neophodno uspostaviti ograničenje da budući članovi Vlade, državni sekretari, direktori direktorata, direktori uprava i zavoda ne mogu biti lica za koja je odlukama državnih organa pravosnažno utvrđeno da su izvršili krivična djela protiv platnog prometa, pravnog saobraćaja i krivična djela protiv službene dužnosti", naveo je Đeljošaj.

On je ocijenio da su pomenuta lica nedostojna za obavljanje visokih državnih funkcija, bez obzira na činjenicu da li je protiv njihprimjenjen institut odloženog gonjenja ili im je izrečena blaža kazna.

"Iz razloga pravne prirode krivičnih djela koja su počinila, bez obzira što formalno-pravno po zakonodavstvu Crne Gore ta lica mogu biti nosioci javnih funkcija", dodao je.

Za Albanski forum, vladavina prava je, kako kaže Đeljošaj, jedna od osnovnih vrijednosti koja predstavlja ključni element za pristupanje EU i od koje, prema njegovim riječima, neće odstupiti.

Bonus video: