Ustavni sud ukinuo izmjene Zakona o predsjedniku

Zakon je izglasan u decembru prošle godine

53770 pregleda 170 reakcija 49 komentar(a)
Ustavni sud (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Ustavni sud (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Ustavni sud je na današnjoj sjednici jednoglasno ukinuo izmjene Zakona o predsjedniku.

"Ustavni sud jednoglasno je: u predmetu U-I br. 2/23 i 4/23, donio odluku: Ukidaju se odredbe člana 7.b stav 1, člana 7.f stav 1, člana 7.h st..2, 4. i 5. i člana 24.a Zakona o predsjedniku Crne Gore (“Službeni list Crne Gore” br. 42/18 i 140/22). Ova odluka objaviće se u Službenom listu Crne Gore", navodi se u saopštenju Ustavnog suda.

Ukinute su odredbe koje se odnose na predlaganje mandatara za sastav Vlade i postavljanje ambasadora.

Inicijative za ocjenu ustavnosti tog dokumenta su Ustavnom sudu ranije podnijeli savjetnik doskorašnjeg predsjednika Mila Đukanovića za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić i NVO Centar za demokratsku tranziciju.

Izmjene Zakona o predsjedniku koje je ukinuo Ustavni sud usvojene su u parlamentu u decembru 2022. godine. Cilj izmjena je bio stvaranje uslova da Skupština predloži mandatara ako to ne učini predsjednik države, što se desilo u slučaju Miodraga Lekića (Demos).

Iako je Venecijanska komisija ocijenila da izmjene Zakona nijesu usklađene sa Ustavom, on je ipak usvojen, ali je pokušaj da Lekić formira vladu propao.

Bastijančić je u inicijativi, koju su "Vijesti" dobile iz kabineta predsjednika na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, naveo da su izmjene Zakona udžbenički primjer "zakonskog neprava"’, nastao spletom najizazovnijih pravno-političkih okolnosti". Naveo je i da se "pravnim aktom niže pravne snage derogira Ustav, najviši pisani, formalni pravni akt države".

Đukanović je potpisao izmjene zakona nakon ponovnog usvajanja u parlamentu, rekavši tada da ostaje pri ocjeni da su one neustavne, ali da ne želi kršiti svoja ustavna ovlašćenja.

Ustavni sud nije donio odluku u slučaju da li je Đukanović prekršio Ustav zbog izjava o ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju u septembru 2021. godine.

Bonus video: