Dragone sa Lazarevićem: Oružane snage Italije nastaviće da pružaju podršku Vojsci Crne Gore

"General Lazarević je izrazio uvjerenje da će se posebno uspješna saradnja ostvariti u dijelu koji se odnosi na zajedničke nabavke kroz međudržavni sporazum G2G, prije svega u oblasti opremanja i modernizacije Vojske", rečeno je iz MO

4090 pregleda 0 komentar(a)
Dragone i Lazarević, Foto: Ministarstvo odbrane
Dragone i Lazarević, Foto: Ministarstvo odbrane

Uz blisku saradnju sa savezničkim i partnerskim zemljama možemo pružiti adekvatan odgovor na sve kompleksnije bezbjednosne izazove današnjice, poručio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević.

Lazarević je to istakao prilikom sastanka sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Italije admiralom Đuzepeom Kavom Dragoneom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, saopšteno je iz Minstarstva odbrane (MO).

"Cilj posjete je razmatranje aktuelne političko-bezbjednosne situacije u regionu, aktivnosti u okviru sadržajne bilataralne i multilateralne vojne saradnje, kao i sagledavanje mogućnosti za njeno dalje unapređenje", piše u saopštenju.

Lazarević i Dragone na sastanku
Lazarević i Dragone na sastankufoto: Ministarstvo odbrane

Lazarević se tokom susreta, kako se navodi, osvrnuo na zajedničko učešće pripadnika crnogorskih i italijanskih oružanih snaga u misiji Pojačane budnosti (eVA) u Bugarskoj, kao i u okviru NATO inicijative spremnosti, što po njegovim riječima, doprinosi razvoju povjerenja i utiče na podizanje nivoa interoperabilnosti i operativnih sposobnosti obiju strana.

"General Lazarević je izrazio uvjerenje da će se posebno uspješna saradnja ostvariti u dijelu koji se odnosi na zajedničke nabavke kroz međudržavni sporazum G2G, prije svega u oblasti opremanja i modernizacije Vojske", rečeno je iz MO.

Dodaje se kako je Lazarević potencirao značaj bilateralne saradnje i kroz školovanje kadeta iz Crne Gore na vojnim akademijama u Modeni i Livornu, ističući da su oficiri Vojske Crne Gore, po završetku obrazovanja u Republici Italiji, pokazali izuzetne sposobnosti u obavljanju svojih zadataka

"Admiral Dragone je naglasio značaj savezništva unutar Alijanse, posebno u današnjim uslovima izuzetnih bezbjednosnih izazova uzrokovanih ruskom vojnom agresijom na Ukrajinu. Takođe je ocijenio da je bilateralna vojna saradnja intenzivna i sadržajna, te da je karakteriše stalno kvantitativno i kvalitativno unapređenje", piše u saopštenju Ministarstva.

Dragone i Lazarević
Dragone i Lazarevićfoto: Ministarstvo odbrane

On je, kako su kazali, izrazio spremnost da Oružane snage Italije nastave da pružaju podršku Vojsci Crne Gore, naročito u dijelu sprovođenja NATO Air policing misije u Crnoj Gori, konstatujući da je zaštita integriteta vazdušnog prostora Alijanse ključna za sistem kolektivne bezbjednosti.

"Sagovornici su razgovarali o konkretnim modalitetima jačanja saradnje između vazduhoplovstava i mornarica dvije zemlje, posebno o zajedničknim obukama u oblasti pretrage i spašavanja (Search&Rescue-SAR), protivpožarnom letjenju i usavršavanju mornaričkih timova za borbenu otpornost broda", navodi se u saopštenju.

Načelnici generalštabova su, dodaje se, razmatrali i mogućnost angažovanja crnogorskih mornaričkih oficira na brodovima italijanske Mornarice koji učestvuju u operacijama.

Bonus video: