Milatović sa predstavnicima LGBTIQ+ organizacija: Afirmisati toleranciju i društvenu raznolikost

Milatović je ocijenio da su prava osjetljivih društvenih grupa, poput LGBTIQ+ zajednice u proteklom periodu bila predmet brojnih kršenja.

5651 pregleda 31 reakcija 13 komentar(a)
Milatović sa sa predstavnicima LGBTIQ+ organizacija, Foto: Predsjednik Crne Gore
Milatović sa sa predstavnicima LGBTIQ+ organizacija, Foto: Predsjednik Crne Gore

Crna Gora je zemlja jednakih prava za sve, u kojoj niko ne smije biti diskriminisan ni po kom osnovu, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Milatović se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sastao sa aktivistima i predstavnicima LGBTIQ+ zajednice, te sa njima razgovarao na temu unapređenja ljudskih prava.

"Međunarodni dan i mjesec ponosa prilika su da se osvrnemo na važnost univerzalnih vrijednosti ljudskih sloboda, ali i afirmišemo toleranciju i društvenu raznolikost. Stava sam da je esencijalno što prije i što adekvatnije procesuirati slučajeve kršenja ljudskih prava, jer mislim da je najveći korak koji se može učiniti ka društvenoj inkluziji obezbjeđivanje nedvosmislene institucionalne i pravne podrške svakom pojedincu čija su prava ugrožena", naveo je Milatović.

Predstavnici LGBTIQ+ organizacija
Predstavnici LGBTIQ+ organizacijafoto: Predsjednik Crne Gore

On je ocijenio da su prava osjetljivih društvenih grupa, poput LGBTIQ+ zajednice u proteklom periodu bila predmet brojnih kršenja.

"Uočio sam povremena zaoštravanja retorike koja negira prava LGBTIQ+ zajednice, primjere govora mržnje i određene slučajeve napada i nasilja prema pojedincima koji dijele ovo lično svojstvo. Ovakvi slučajevi dovode u pitanje ostvareni napredak u poštovanju jednakosti i različitosti u crnogorskom društvu prethodnih godina. Sa pozicije Predsjednika ali i lično sam posvećen zaštiti ljudskih prava, i u meni imate prijatelja i saborca", kazao je Milatović.

Dodaje se da je on predložio da se sastanci za predstavnicima LGBTIQ+ zajednice obavljaju na redovnom nivou i istakao da će personalno rješenje u oblasti ljudskih i manjinskih prava u budućoj Vladi biti veoma važno za izazove sa kojima se zajednica suočava.

Predstavnici LGBTIQ+ organizacija
Predstavnici LGBTIQ+ organizacijafoto: Predsjednik Crne Gore

"Ja lično, možda najviše kroz sopstvenu političku putanju, uviđam koliko je izazovno da principijelno proklamujete ciljeve koji služe opštem dobru, osavremenjivanju društvenih stavova i kritikovanju necivilizovanih i netolerantnih oblika ponašanja", saopštio je Milatović.

On im je odao priznanje za dosljednost i hrabrost u njihovom javnom djelovanju u jednom, kako kaže, možda nedovoljno inkluzivnom, tolerantnom i prihvatajućem društvu.

"Želim da vas ohrabrim da ostanete istrajni u onome što predstavlja borbu za osnovna ljudska prava i slobode", dodao je Milatović.

Razgovor sa predstavnicima LGBTIQ+ zajednice, kako se navodi u saopštenju, nastavak je opštih konsultacija koje je predsjednik Milatović započeo prošle sedmice u cilju dodatnog upoznavanja sa radom organizacija civilnog sektora, kako bi institucija koju predstavlja mogla da pruži institucionalnu i sistemsku podršku idejama koje su značajne za razvoj crnogorskog društva.

Bonus video: