Ustavni sud usvojio žalbu SDP-a: Ponoviće se izbori na jednom biralištu na Cetinju

"Izborna komisija Prijestonice Cetinje dužna je da u skladu sa zakonom i stavovima iz ove odluke, odluči o raspisivanju i ponovi izbore na biračkom mjestu broj 16, Lovćenski partizanski odred II u Opštini Cetinje", piše u saopštenju Ustavnog suda

21156 pregleda 91 reakcija 17 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas većinom glasova jednu žalbu Socijaldemokratske partije (SDP) u vezi sa nedavnim parlamentarnim izborima pa će tako oni biti ponovljeni na jednom biralištu na Cetinju.

Glasanje će biti ponovljeno na biračkom mjestu br. 16, Lovćenski partizanski odred II.

"Izborna komisija Prijestonice Cetinje dužna je da u skladu sa zakonom i stavovima iz ove odluke, odluči o raspisivanju i ponovi izbore na biračkom mjestu broj 16, Lovćenski partizanski odred II u Opštini Cetinje", piše u saopštenju Ustavnog suda.

Preostale četiri žalbe koje su danas razmatrane, Ustavni sud je odbio.

Odbijene su tri žalbe SDP-a koje se odnose na izborni proces u Bijelom Polju, Cetinju i Rožajama kao neosnovane, te žalba birača Ž. D. kao nedopuštena.

Državna izborna komisija (DIK) je 17. juna poništila odluku Izborne komisije Prijestonice o ponavljanju izbora na biračkom mjestu br. 16, gdje su upisana 672 birača.

SDP je, prema privremenim rezultatima izbora održanih 11. juna, ostao bez parlamentarnog statusa, jer je za njih glasalo 8.750 birača (2,9 odsto).

Ta partija je opštinskim komisijama bila podnijela više prigovora zbog nepoklapanja broja birača koji su ostvarili biračko pravo, broja listića i broja kupona...

Bonus video: