Medojević: Dodjela komercijalnih ugovora firmi člana Borda direktora "To Montenegra" je konflikt interesa

"ToMontenegro je kompanija u državnom vlasništvu i kao takva obveznik je svih propisa koji važe za državne organe i javna preduzeća"

6701 pregleda 11 komentar(a)
Medojević, Foto: Biljana Matijašević
Medojević, Foto: Biljana Matijašević

Dodjela komercijalnih ugovora firmi člana Borda direktora kompanije "ToMontenegro" je klasičan konflikt interesa, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

"Vijesti" su danas objavile da je novi izvršni direktor "ToMontenegra" Mark Anžur potpisao nove ugovore za godinu sa tri kompanije "Oki Air" iz Podgorice, Ljubljane i Beograda, čiji je vlasnik Orhan Hodžić član Odbora direktora ove državne avio-kompanije.

"Napisao sam publikaciju o konfliktu interesa 2004. godine i prvi draft zakona o konfliktu interesa u čijoj izradi su učestvovali vodeći stručnjaci regiona. ToMontenegro je kompanija u državnom vlasništvu i kao takva obveznik je svih propisa koji važe za državne organe i javna preduzeća. Sklapanje komercijalnih ugovora sa firmom Oki Air, čiji je vlasnik i član organa upravljanja (a nije suvlasnik kompanije) je klasični konflikt interesa i kao takav suprotan zakonu o sprečavanju sukoba interesa", istakao je Medojević u saopštenju.

On je dodao da Agencija za sprečavanje korupcije (ASK), treba odmah da registruje ovakvu situaciju kao konflikt interesa i da se odredi prema ovoj situaciji.

"Solucije su mnoge. Proglašavanje Ugovora sa Oki Air pravo ništavnim, razrešenje vlasnika Oki Air kao člana Borda, pokretanje istrage pred Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) oko odnosa vlasnika Oki Air sa menadžmentom i Bordom ToMontenegra, angažovanje revizora kompanije da ispita ekonomsku opravdanost aranžmana sa privatnom firmom itd. Postojeće stanje stvari je neodrživo i upućuje na visoki rizik od korupcije i sklapanja štenih ugovora za poreske obveznike i državu Crnu Goru", zaključio je Medojević.

Bonus video: