Novo prolongiranje objave rezultata parlamentarnih izbora

Ustavni sud usvojio žalbu SDP-a, protiv bile sutkinje Armenko i Tešić

13494 pregleda 47 reakcija 8 komentar(a)
Preostale četiri žalbe odbijene - S jedne od ranijih sjednica Ustavnog suda, Foto: BORIS PEJOVIC
Preostale četiri žalbe odbijene - S jedne od ranijih sjednica Ustavnog suda, Foto: BORIS PEJOVIC

Odluka Ustavnog suda o ponavljanju glasanja na jednom biračkom mjestu na Cetinju, može dodatno prolongirati utvrđivanje i objavljivanja konačnih rezultata izbora održanih 11. juna, kazao je “Vijestima” predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša.

On je to rekao nakon što je Ustavni sud juče većinom glasova usvojio žalbu Socijaldemokratske partije (SDP), pa će izbori biti ponovljeni na jednom biralištu na Cetinju - na biračkom mjestu br. 16, Lovćenski partizanski odred II.

“Ponovni izbori, saglasno zakonu, sprovode se najkasnije u roku od sedam dana, o čemu će odlučivati Izborna komisija Prijestonice”, rekao je Mugoša.

Protiv usvajanja žalbe SDP-a bile su sutkinje Snežana Armenko i Momirka Tešić, koje su izdvojile mišljenje.

Preostale četiri žalbe koje su juče razmatrane, Ustavni sud je odbio. Odbijene su, kao neosnovane, tri žalbe SDP-a koje se odnose na izborni proces u Bijelom Polju, Cetinju i Rožajama, te žalba birača Ž. D. kao nedopuštena.

SDP je, prema privremenim rezultatima izbora, ostao bez parlamentarnog statusa, jer je za njih glasalo 2,9 odsto birača, odnosno falilo im je oko 300 glasova da pređu cenzus. Na biračkom mjestu Lovćenski partizanski odred II na Cetinju upisana su 672 birača, a na izborima 11. juna glasalo je njih 363, od čega 125 za Demokratsku partiju socijalista (DPS), a 122 za SDP.

DIK je do 26. juna, do ponoći, trebalo da objavi konačne rezultate izbora, ali su saopštili da se nisu stekli zakonski uslovi za to, jer još traju rokovi za izjavljivanje prigovora njima i žalbi Ustavnom sudu.

Mugoša je juče rekao da je DIK o svim podnijetim prigovorima odlučio u zakonskom roku od 24 sata, bez kašnjenja.

“Napominjem da još teče rok za podnošenje prigovora DIK-u, kao i da teku rokovi za podnošenje žalbi Ustavnom sudu. Imajući u vidu da dio podnosilaca prigovora koristi svoje zakonsko pravo da mu rješenja budu dostavljanja poštom, to u velikoj mjeri utiče na dinamiku rada i odlučivanja izborne administracije”, objasnio je.

Mugoša
Mugošafoto: Boris Pejović

Ponavljanje izbora na biralištu na Cetinju vraća cijeli proces podnošenja prigovora na početak, odnosno za to će, kad se održe izbori, teći novi rokovi.

Nakon što se Ustavni sud izjasni na sve žalbe na izborni proces, DIK će moći da proglasi konačne rezultate. Od datuma proglašenja konačnih rezultata izbora, počinje da teče rok od 15 dana za konstituisanje Skupštine.

Od konstituisanja parlamenta, predsjednik države ima mjesec da obavi konsultacije s partijama, nakon čega predlaže mandatara za sastav vlade, koji u roku od 90 dana treba da oformi kabinet i predstavi program rada buduće izvršne vlasti.

Pokret Evropa sad (PES), koji je na izborima osvojio najviše glasova, saopštio je da će koalicijama i partijama s kojima dijele slične prioritete i principe, poziv za formiranje vlade biti upućen odmah po proglašenju konačnih rezultata izbora.

Na izborima je PES osvojio 24 mandata, koalicija “Zajedno”, koju predvodi DPS 21 mandat, ZBCG 13 mandata, koalicija Demokrata i GP URA 11 mandata, Bošnjačka stranka šest mandata, a koalicija Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa dva poslanička mjesta. Albanski forum je takođe osvojio dva mandata, a po jedan Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa.

Još jedan dokaz da izborni zakon sadrži ozbiljne nedostatke

Nikola Mugoša ukazuje da situacija sa kašnjenjem utvrđivanja konačnih rezultata izbora nije uslovljena propustom ili greškom DIK-a, već neusklađenošću odredbi Zakona o izboru odbornika i poslanika koji se odnose na rokove objavljivanja rezultata sa rokovima iz Zakona o upravnom postupku koji se odnose na dostavljanje akata, a na koje upućuje Zakon o izboru odbornika i poslanika.

“Čini se da je i ova situacija pokazala da izborni zakon sadrži ozbiljne nedostatke i nekonzistentnosti koje treba revidirati. Nadam se da će izborna reforma koja se najavljuje, pored ostalih, tretirati i ovo pitanje koje se tiče utvrđivanja konačnih rezultata izbora. S obzirom na to da rokovi za podnošenje prigovora DIK-u uskoro ističu, utvrđivanje konačnih rezultata izbora u velikoj mjeri zavisiće i od dinamike odlučivanja Ustavnog suda kao posljednje instance u odlučivanju kada su u pitanju izborni sporovi”, podvlači Mugoša.

Bonus video: