Nikšić će dobiti spomenik Petru II Petroviću Njegošu

Rajko Perović, odbornik Kluba "Evropski tim za Nikšić", negativno je ocijenio završni račun budžeta i za nerealizaciju projekata okrivio je lokalnu Agenciju za planiranje i projektovanje

5262 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Opština Nikšić je prošlu godinu završila sa skoro 27,95 miliona eura prihoda, zajedno sa prenesenim sredstvima iz prošle godine (6,955 miliona), dok su izdaci bili oko 21 milion. To je na sjednici Skupštine opštine (SO) kazao sekretar Sekretarijata za finansije i razvoj Zoran Šoškić.

"Možemo reći da je ovo najpovoljnija struktura budžetskih prihoda u zadnjih desetak godina. U prošloj godini vraćeno je oko dva miliona eura dugova iz prethodnih perioda, a u posljednje dvije godine vratili smo smo oko šest miliona eura dugova“, kazao je Šoškić.

Šoškić
Šoškićfoto: Svetlana Mandić

Sa tom konstatacijom nijesu saglasni iz opozicije, i šef Kluba odbornika "Evropski tim za Nikšić", kojeg predvodi DPS, Boris Muratović rekao je da oni neće glasati za predlog odluke o završnom računu budžeta. Pitao je lokalnu upravu dokle se stiglo sa gradnjom zgrade Filološkog fakulteta i Vatrogasnog doma, u kojoj fazi je izgradnja fabrike na Grahovu, "zašto je grad prljav i zašto raste broj divljih deponija", kao i zbog čega ne "krpe rupe u centru grada".

Kazao je da je u novu led rasvjetu uloženo 9,5 miliona a "strecamo od grmljavine, jer kad zagrmi bar sto sijalica crkne". Prema riječima Muratovića, lokalna vlast na čijem čelu je bio DPS je od 2016. do 2020. godine izgradila 145 stanova za penzionere, a nova ni jedan. Istakao je da je u nekim službama prekorečena tekuća budžetska rezerva, kao i troškovi reprezentacije, a da je suvišno govoriti o diskutabilnim plaćanjima i donacijama.

"Najgore od svega je vaša sujeta, jer smo predložili nekoliko odličnih amandmana, koje ste odbili, pravdajući se da nemate novca, a ima ga jer prenosite blizu sedam miliona“, rekao je Muratović i predložio lokalnoj upravi da imaju sluha i za njihove dobre predloge, a ne da ih odmah odbijaju.

Muratović
Muratovićfoto: Svetlana Mandić

Odgovarajući na Muratovićeve kritike, Kovačević je istakao da su na računu opštine, kada su prije dvije godine došli na vlast, zatekli 1,5 miliona eura, a da su ta sredstva sada drastično uvećana i iznose skoro sedam miliona. Istakao je da će građani dati svoj sud o tome da li se i koliko uradilo za dvije godine, a koliko je prethodna vlast uradila za 30 godina.

"Posle 30 godina nije lako biti opozicija, tako da imamo razumijevanje za sve ove sitne frustracije koje čujemo", poručio je predsjednik Opštine.

Rajko Perović, odbornik Kluba "Evropski tim za Nikšić", negativno je ocijenio završni račun budžeta i za nerealizaciju projekata okrivio je lokalnu Agenciju za planiranje i projektovanje.

"Nemaju projekata. To je najveća rak rana ovoga grada. Agenciji se daje 490.000 eura iz budžeta. Nigdje u Crnoj Gori se ta Agencija ne dotira, već ona realizuje svoj budžet, a nama pet odsto budžeta troši jedna služba koja rapidno raste, sa 600 hiljada na 1,1 milion eura“, istakao je Perović.

Predsjednik SO Nemanja Vuković smatra da je budžet 2022. godine odraz domaćinskog poslovanja.

"Dovoljno je pogledati koliko je novca na računima Opštine sada, a koliko je zatečeno prilikom smjene vlasti 2021. godine u Nikšiću, pa da se ocijeni rad ove lokalne samouprave", poručio je Vuković.

Na zahtjev predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, na dnevni red sjednice SO, po hitnom postupku, stavljen je predlog programa podizanja spomen obilježja na teritoriji opštine Nikšić za 2023. godinu, koji je dobio saglasnost resornog ministarstva.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

Kovačević je pojasnio da je najveći razlog hitnosti zahtjev Jevrejske zajednice koja ima najmjeru da na Kapinom Polju gradi spomen obilježje u znak sjećanja na operaciju "Velveta". Kako je kazao, svake godine Crnu Goru posjeti oko 50 hiljada Izraelaca, koji bi došli da obiđu i pomenuti spomenik, pa bi njegova gradnja, pored istorijskog značaja i dobrih međunarodnih odnosa, imala i turistički i ekonomski značaj.

Program predviđa i gradnju spomenika Petru II Petroviću Njegošu, a Nikšić bi trebalo da dobije i ulice po književnicima Meši Selimoviću i Milošu Crnjanskom, kao i ulica Jasenovačkih žrtava. Rukovodilac Službe za saradnju poslove predsjednika Opštine, Marko Perućica, pročitao je obrazloženja o podizanju pomenutih spomen obilježja, a predsjednici svih klubova odbornika su kazali da će pomenuti predlog programa podržati, kao i da Njegoš treba da bude ličnost koja spaja.

Na dnevnom redu je bilo 14 tačaka, među kojima i saglasnost za kupovinu nepokretnosti za potrebe rekonstrukcije Školske ulice u naselju Kličevo, uspostavljanje saradnje između opštine Nikšić i grada Trebinje, a odbornici su raspravljali i o poslovanju preduzeća Vodovod i kanalizacija i Komunalno, kao i o ostvarivanju socijalne politike u prošloj godini.

Bonus video: