MUP pitao Srbiju o Mandićevom državljanstvu

Ministarstvo će nakon pribavljanja informacije donijeti odluku u postupku za gubitak crnogorskog državljanstva - rekao je “Vijestima” Radovan Popović iz MUP-a. Spajić još nije dostavio dokaz o otpustu iz srpskog državljanstva

37632 pregleda 177 reakcija 59 komentar(a)
Kad je i kako dobio državljanstvo: Mandić, Foto: BORIS PEJOVIC
Kad je i kako dobio državljanstvo: Mandić, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore zatražilo je od kolega iz Srbije informaciju o tome kad je i kako lider Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić dobio državljanstvo te zemlje.

To je “Vijestima” juče saopštio vršilac dužnosti (v. d.) generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance MUP-a, Radovan Popović.

“Nakon pribavljanja tražene informacije, ovo ministarstvo će u postupku za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, pokrenutom po službenoj dužnosti, donijeti odluku zasnovanu na zakonu”, poručio je on.

'Kad stignu informacije, donijećemo odluku': Popović
"Kad stignu informacije, donijećemo odluku": Popovićfoto: MUP Crne Gore

To znači da je sad na potezu MUP Srbije, koji je u februaru ekspresno, uoči Dana državnosti Srbije, dostavio crnogorskoj Državnoj izbornoj komisiji (DIK) informaciju da lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić ima prebivalište u Beogradu. Taj podatak je nedugo zatim, pošto je ustanovljeno da Spajić ima i državljanstvo Srbije, bio povod za njegovu diskvalifikaciju iz trke za poziciju šefa države.

Mandić je u aprilu dostavio MUP-u zvaničnu informaciju iz Beograda u kojoj se navodi šta ga je preporučilo da dobije državljanstvo Srbije, ali u njoj nema podatka kad ga je stekao. Zbog toga je MUP odlučio da se obrati Srbiji.

“Vijestima” su iz tog resora nezvanično kazali da nisu optimistični u vezi sa tim da će dobiti odgovor iz Srbije, jer je, kako je rekao izvor, susjedna država do sada odbijala da sarađuje po ovom pitanju.

Izvor je objasnio i da nadležni organi Srbije, prema tamošnjem zakonu o državljanstvu, nisu u obavezi da daju tražene podatke bez saglasnosti osobe na koju se zahtjev odnosi.

Prema Zakonu o crnogorskom državljanstvu, osoba, uz crnogorsko, može imati državljanstvo druge države ako ga je stekla prije proglašenja nezavisnosti Crne Gore 3. juna 2006. godine, ili ako s drugom zemljom postoji bilateralni sporazum. Crna Gora takav sporazum nema sa Srbijom.

Pitanje dvojnog državljanstva aktuelizovano je početkom februara, kad je DIK poslao kolegama iz Srbije upit za Mandića i Spajića.

Mandić je MUP-u u aprilu poslao zvanični dokument iz Srbije u kom piše da je uslove za sticanje državljanstva te zemlje ostvario po osnovu obavljanja funkcije u Vladi SRJ. On je preko punomoćnika dostavio dokument i izjavu u kojoj kaže da je saglasan sa svim što je napisano u njemu.

U dokumentu, kako su “Vijesti” objavile, piše da je Mandić uslove za dobijanje državljanstva susjedne zemlje ostvario jer je od 1999. do 2000. godine bio na “značajnoj državnoj funkciji zamjenika saveznog ministra u Vladi SRJ”. On je bio zamjenik saveznog ministra privrede Milana Beka, u rekonstruisanoj Vladi Momira Bulatovića.

“Vijesti” su ranije imale uvid u dokument koji ukazuje da je Mandić državljanstvo Srbije dobio 2009.

Lider Nove je početkom marta saopštio da osim crnogorskog, ima i srpsko državljanstvo, i da ga je dobio legalno, ali nije želio da kaže kad.

On je u emisiji Načisto na TV Vijesti izjavio da ima srpsko državljanstvo koje je “u potpunosti s propisima bivše državne zajednice Srbije i Crne Gore, Ustavom Crne Gore i važećim zakonima, Ustavom Srbije i važećim zakonima”.

Na pitanje da li je državljanstvo stečeno prije 2006, odgovorio je: “Ostavite da saopštim nešto i kad odem (u MUP)”. Dodao je da nikad nije imao prebivalište, ličnu kartu i pasoš Srbije, niti da je upisan u njihov birački spisak.

Mandić je 2007. godine najavljivao da će tražiti srpsko državljanstvo, rekavši da će o tome pričati kad ga dobije.

Četiri godine kasnije, izjavio je da se nikad neće odreći srpskog državljanstva, i da poziva sve građane Crne Gore koji imaju srpski pasoš da postupe na isti način.

“Ohrabrujem svakog građanina Crne Gore da uzme državljanstvo Srbije i da se ne plaši, a o tim odnosima nema potrebe da obavještava vlasti u Crnoj Gori”, govorio je tada, dodajući da je Vlada Srbije Zakonom o državljanstvu iz 2007. predvidjela da s odnosima te zemlje i njenih građana ne treba da bude upoznata treća strana.

Spajić još nije dostavio dokaz o otpustu iz srpskog državljanstva

Popović je rekao “Vijestima” da je čelnik PES-a Spajić dostavio potvrdu MUP-a Srbije od 14. februara o podnijetom zahtjevu za otpust iz državljanstva te zemlje, ali da do juče crnogorskom MUP-u nije dostavio dokaz o otpustu iz tog državljanstva.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova u pogledu rokova za odlučivanje u postupcima sticanja i gubitka crnogorskog državljanstva primjenjuje nacionalne propise iz oblasti državljanstva, usaglašene s medunarodnim propisima, koji su obavezujući i sadrže osnovne principe o sprečavanju apatridije”, istakao je.

Spajić
Spajićfoto: Boris Pejović

S obzirom na to da je postupak oduzimanja crnogorskog državljanstva Spajiću pokrenut u februaru, i da traje godinu, čelnik PES-a ima još osam mjeseci da dostavi crnogorskim institucijama dokaz o otpustu iz državljanstva Srbije.

“Vijestima” je iz PES-a nedavno potvrđeno da je Spajić dobio ispis u maju.

Bonus video: