Pantelić: Reformi nema bez nove vlade

Sprovođenje EU agende trebalo bi da bude ključni alat u formiranju nove izvšne vasti, smatra Željko Pantelić

19655 pregleda 21 reakcija 8 komentar(a)
Širok konsenzus oko članstva u EU: zastave Crne Gore i EU (ilustracija), Foto: Shutterstock
Širok konsenzus oko članstva u EU: zastave Crne Gore i EU (ilustracija), Foto: Shutterstock

Crna Gora može da se vrati na put reformi, ali je to više mogućnost nego realnost u ovom momentu, budući da se ne zna kako će izgledati nova vlada i ko će je i kako podržavati u Skupštini Crne Gore.

To je za “Vijesti” ocijenio novinar i analitičar Željko Pantelić, komentarišući da li je realno očekivati da se Crna Gora vrati na put reformi i do kraja godine počne zatvarati poglavlja sa Evropskom unijom (EU), kako očekuju zvaničnici.

“Imajući u vidu da je za imenovanja najviših pravosudnih organa i ustavne reforme - riječ je o ključnim uslovima da bi Crna Gora ubrzala proces evropskih integracija, potrebna kvalifikovana većina - tropetinska ili dvotrećinska, u parlamentu, šanse da Podgorica promijeni dinamiku pregovora sa EU postaju više teorijske, a manje praktične”, ocijenio je Pantelić.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je prije dva dana na konferenciji Centra za građansko obrazovanje “Osvrt na 11 godina napretka i izazova, kako oživjeti pregovore sa EU”, kazao da će novi saziv vlade najvjerovatnije biti verifikovan u drugoj polovini jula i da očekuje da se nađe konsenzus kada je u pitanju odabir pet važnih imenovanja u pravosuđu. Nakon toga će, kako je rekao, uslijediti pozitivan korak od EU. U pravosuđu treba da se imenuje još jedan sudija Ustavnog suda, vrhovni državni tužilac u punom mandatu i da se kompletira Sudski savjet.

“To će omogućiti da do kraja godine počnemo zatvaranje dijela preostalih poglavlja, što će dati zamajac našem EU putu”, rekao je Milatović.

Šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je na tom događaju poručila da se čini da je posljednjih godina izgubljen fokus kada su u pitanju reforme, da je potrebna snažna posvećenost reformama, ali da prije svega treba formirati stabilnu vladu. To su i nalazi iz novog non pejpera Evropske komisije.

Pantelić je ocijenio da se pobjednička partija na nedavno održanim izborima - Pokret Evropa sad (PES) i mandatar “in pectore” Milojko Spajić, nalaze u veoma neugodnoj poziciji.

“Vašington ne želi da vidi stranke sa srpskim predznakom, Novu srpsku demokratiju i Demokratsku narodnu partiju, u novoj vladi, jer ih smatra nepouzdanim partnerima zbog veza sa Moskvom. Spajić ne želi da uvrsti u koalicionu vladu Građanski pokret URA odlazećeg premijera Dritana Abazovića zbog ličnih sukoba. Ulazak Demokratske partije socijalista (DPS) u vlast ili spoljna podrška Spajićevoj vladi bi bilo političko samobistvo PES-a, pošto u DPS-u i dalje sve konce iz sjenke vuče bivši predsjednik Milo Đukanović”, istakao je Pantelić.

EU agenda, a ne lični animoziteti: Pantelić
EU agenda, a ne lični animoziteti: Pantelićfoto: Youtube

On je ocijenio da je jedina solucija koja ostaje na stolu formiranje izvršne vlasti sa Demokratama bivšeg predsjednika Skupštine Alekse Bečića i strankama nacionalnih manjina. Problem te koalicije, kako navodi Pantelić, osim što bi bila izuzetno heterogena, jeste većina od samo jednog poslanika u crnogorskom parlamentu, te bi odnos bio 41:40.

Pantelić podsjeća da je podrška građana za ulazak Crne Gore u EU konstantno između 75 i 80 odsto, što znači da je to jedno od rijetkih pitanja oko kojeg u zemlji postoji prilično širok konsenzus. Zato bi, kako ocjenjuje, realizacija takozvane EU agende trebalo da bude ključni alat u formiranju nove vlade i stvaranje što jače parlamentarne većine, a ne želje pojedinih faktora ili lični animoziteti.

“Partije nacionalnih manjina treba da uđu u Vladu, štaviše one bi uvijek trebalo da budu dio svake vlade, ali neće biti dobro ako opstanak izvršne vlasti bude zavisio od glasova poslanika partija nacionalnih manjina jer su se one u prošlosti, nažalost, pokazale kao klijentelističke i oportunističke. Budući da ih vode isti ljudi, ništa nam ne garantuje da će se drugačije ponašati”, ocijenio je Pantelić.

Premijer u teničkom mandatu Dritan Abazović kazao je juče da Crna Gora kaska u Poglavlju 23 (pravosuđe i temeljna prava) zbog nedonošenja ključnih odluka u vezi sa pravosuđem, ali je kada su u pitanju borba protiv kriminala i korupcije, svaki segment u progresu.

Abazović je na sjednici Vlade komentarisao non pejper Evropske komisije u kome se navodi da je Crna Gora izgubila fokus na ključne reforme, posebno u oblasti vladavine prava.

Govoreći o poglavlju 23, rekao je da je tačno da Crna Gora kaska zbog nedonošenja ozbiljnih političkih odluka koje su vezane za pravosuđe, a koje su nadležnost Skupštine:

“Trebao nam je širi konsenzus, kojeg nijesmo pronašli, oko izbora sudija Ustavnog suda, Sudskog savjeta, vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu. Ali kada je u pitanju poglavlje 24 (pravda, sloboda, bezbjednost) – policijska saradnja sa međunarodnim organizacijama je tretirana kao odlična, a sa Europolom je prefektna”.

On je rekao da je u dokumentu EK posebno pohvaljeno suzbijanje šverca narkotika, kao i zapljena nelegalnih duvanskih proizvoda.

Bonus video: