Zeković: Zastrašivanje i diskriminacija odbornika neprihvatljiva, prijava protiv Radonjića

Zeković je kazao da je zabrinjavajuće pitanje učestalosti uznemiravanja i prijetnji, što može da ukazuje koliko je izrečena sankcija bila dovoljna i djelotvorna.

5027 pregleda 6 komentar(a)
Zeković, Foto: Pokret Svi za naš GRAD
Zeković, Foto: Pokret Svi za naš GRAD

Samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada i član GI "21. maj" Aleksandar Zeković osudio je uznemiravanjem prijetnje i vrijađenje po nacionalnoj osnovi kojem je bio izložen odbornik u Skupštini Glavnog grada Vladislav Dajković.

Zeković je naveo da je zastrašivanje i diskriminacija gradskih odbornika neprihvatljiva.

On je pozdravio brzu reakciju Romskog savjeta u Crnoj Gori i organizacija civilnog društva, ističuči da to snaži zajedništvo u jasnom i odlučnom odbacivanju nasilja.

Zeković je kazao da je dodatno zabrinjavajuće pitanje učestalosti uznemiravanja i prijetnji, što može da ukazuje koliko je izrečena sankcija bila dovoljna i djelotvorna.

"U gradskom parlamentu bio sam izložen pojedinačnom govoru mržnje ali to ne može biti opravdanje da zbog ideoloških razloga ili sujete ćutim kod kršenja ljudskih prava i ugrožavanja sigurnosti onih koji su mi u građanskom i političkom smislu neistomišljenici. Odbornici i odbornice u Skupštini Glavnog grada Podgorice su osobe različitih uvjerenja, opredjeljenja i identiteta a međusobno uvažavanje i solidarnost, kod zaštite integriteta i dostojanstva, su važni. Reakcija kada su odbornici i odbornice, bez obzira na konkretno ime i ideološku pozadinu, izloženi uznemiravanju, zastrašivanju, zlostavljanju i diskriminaciji zbog svog najličnijeg identiteta i uvjerenja treba da bude princip", istakao je Zeković.

On je policiji podnio prijavu protiv bivšeg direktora Hidroelektrane (HE) "Piva" Radomira Radonjića.

prijetnje Radonjić
foto: Screenshot/Aleksandar Zeković

"On je na svom javnom profile na društvenoj mreži “Facebook” povodom ovog i incidenta čiji je akter još uvijek aktuleni gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević, pripadnike romskog naroda nazvao 'gabeljima' a medije, konkretno Vijesti, 'ustaškim' a imao je i primitivan nastup prema LGBTIQ zajednici zbog čega postoje osnove sumnje da je pored bestidnog i naročito drskog ponašanja na javnom mjestu izazivao nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju. Pod pritiskom javnosti, Radonjić je svojevremeno podnio ostavku u EPCG, zbog primitivnih objava o Cetinju i Crnoj Gori i vrijeđanja, na nacionalnoj osnovi, poslanika Gencija Nimanbegua", naveo je Zeković.

Bonus video: