Krivokapić: Građani ka zapadu vlast ka prošlosti

Prema riječima Krivokapića, Crna Gora je sa mnogim novim licima vratila stare politike iz 90-tih u vrh političkog života

5880 pregleda 18 komentar(a)
Krivokapić u posjeti institucijama EU u Briselu, Foto: Socijaldemokratska partija
Krivokapić u posjeti institucijama EU u Briselu, Foto: Socijaldemokratska partija

Politika kretanja unazad a obećavanja ubrzanja ka Evropskoj uniji (EU) ostaviće teške račune građanima u skoroj budućnosti, kazao je počasni predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

Krivokapić, kako je saopšteno iz te partije, boravi u višednevnoj posjeti institucijama EU u Briselu.

"Tom prilikom je bio i panelista na konferenciji posvećenoj "20 godina nakon Solunske deklaracije: EU integracija Crne Gore i budućnost evropske politike proširenja" u organizaciji njemačke fondacije Friedrich Ebert", navode iz SDP-a.

Dodaje se da je Krivokapić proteklih dana imao odvojene sastanke sa: Markom Markovecom zamjenikom operativnog direktora Evropske službe za vanjske poslove (EAAS), Mihaelom Milerom koji u Evropskoj komisiji koji vodi jedinicu za Crnu Goru i Srbiju, Toninom Piculom, izvjestiocem u Evropskom Parlamentu za Crnu Goru, Vladimirom Bilčikom, kopredsjedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje kao i njihovim kolegama poslanicima Matijažom Nemecom i Petrom Kamarevert.

"U razgovorima kao i na panelu Krivokapić je istakao da je saglasan sa ukupnošću ocjena Evropskih institucija o nazadovanju Crne Gore u procesu koji podržava skoro četiri petine građana. Za razliku od građana osim konsenzusa na riječima smjena vlasti gubi teško stečenu prednost i liderstvo Crne Gore ka EU", piše u saopštenju.

Prema riječima Krivokapića, Crna Gora je sa mnogim novim licima vratila stare politike iz 90-tih u vrh političkog života.

On dodaje da je to glavni razlog suštinskog "otuđenja te vlasti" od životnih interesa građana.

"Politika kretanja unazad a obećavanja ubrzanja ka EU ostaviće teške račune građanima u skoroj budućnosti. Gomilaju se Rezolucije Evropskog Parlamenta, Non paper o vladavini prava i Evropske Komisije, Freedom housa sa zajedničkim imeniteljem - reforme su stale i ocjene su najgore uposljdnjoj deceniji", stoji u saopštenju SDP-a.

Krivokapić je zaključio da Crna Gora gubi i političku nezavisnost "direktnom kontrolom ili uticajem na subjekte nove vlasti", te dodao da se ključne politike više ne kreiraju u državi niti za njeno dobro.

Bonus video: